Af redaktionschef Eva Kvist, DR Kultur, Børn & Unge
’Krag og Virkner’ er først og fremmest en kærlighedshistorie mellem to mennesker. Men det er også en kærlighedshistorie, der væver sig godt og grundigt ind i danmarkshistorien i perioden fra 1945-1978. En periode, hvor Socialdemokraternes magt var dominerende, og hvor velfærdsstaten i 50’erne og 60’erne udviklede sig for alvor. Én politiker var den gennemgående person i hele den periode og frem til Danmark trådte ind i EF. Det var Jens Otto Krag.
For at formidle blandingen af de personlige skæbner og danmarkshistorien på den store klinge, har vi valgt drama-dokumentargenren. Det er en genre, der kombinerer den indlevelse og forståelse for de medvirkendes indre liv, som vi kender fra fiktionen, med den mere klassiske historieformidling. En kombination af de fortællemåder, man kender fra dokumentaren, som for eksempel arkivmateriale, eksperter og vidner og så dramatiserede scener, der åbner op for en større grad af forståelse og indlevelse.
Faglige fortolkninger
I spidsen for projektet er producenterne Palle Strøm og Thomas Meyer. Sammen med genre-erfarne manuskriptforfattere og historisk fagpersonale har de skabt serien med henblik på at fortælle historien med så en så tro gengivelse af begivenhederne som muligt. Det hele er baseret på historisk kildemateriale og sparring med historikere.
Seriens fiktionsscener er skrevet på baggrund af vidneudsagn og litteratur, herunder Helle Virkners egne biografer og Jens Otto Krags omfattende dagbøger, som blandt andet er gengivet i Bo Lidegaards biografi om Krag.
Researcher og historiker Bjørn Meyer Christensen, der har stor erfaring med denne genre, har været tilknyttet gennem hele forløbet. Bo Lidegaard har samtidig været tilknyttet som konsulent.
Serien holder sig så tæt op af det historiske materiale som muligt, men der er dialog, som vi af gode grunde ikke kender den præcise ordlyd af og begivenheder, det er svært af formidle præcist i et dramatiseret univers, uden at rette dem til. Der er altså vises steder tale om faglige fortolkninger i manuskriptarbejdet.
Et konkret eksempel kunne være, når Jens Otto Krag i serien frier til Helle Virkner. Her ved man ikke præcis, hvad han sagde, men vi kender omstændighederne. Vi har i scener som disse brugt baggrundsviden og kilder til at forsøge at gengive karakterernes tone og intentioner i dialogen.
Historisk usikkerhed
Danmarkshistorien har områder, hvor historikere er uenige, og det vil uden tvivl også forekomme uenigheder i forbindelse med denne serie. Dette er uundgåeligt i en genre, hvor man fortolker historien. Vi har derfor indsat følgende tekst i starten af hvert program, så der ikke skal herske tvivl for seerne:
- Programmet er baseret på et omfattende historisk kildemateriale. Dramatiseringer er sandsynlige gengivelser af begivenhederne baseret på disse kilder og kan indeholde kunstnerisk fortolkning. Visse historiske billeder og optagelser er farvelagt af produktionen.
For at fortælle den mest engagerende historie, har vi visse steder også ændret stedet, hvor noget skete, sammenskrevet bi-karakterer til en person eller ændret i rækkefølgen på begivenheder, men kun, når det ingen betydning har for danmarkshistorien og vores forståelse af den.
Udvalgt arkivmateriale er samtidig farvelagt for at få det til at virke mere nærværende for en nutidig seer, selvom vi ikke kende de reelle farver fra de ældre billeder.
• Serien, der er produceret af Monday for DR, kan ses på DRTV fra søndag den 22. maj klokken 6.00 og samme aften klokken 20.00 på DR1. ’Krag & Virkner’ er i fire afsnit og vises derefter de tre følgende søndage.