Julens opskrifter: Flæskesteg med sprød svær

Nogle familier spiser flæskesteg juleaften, og den kan godt være lidt af en udfordring.

Sprød svær og saftigt kød - det er lidt svært at ramme balancen. (© ColourBox)

Det er lidt forskelligt, hvad der bliver sat på bordet juleaften. De fleste spiser nok en and, men der er også mange, der vælger noget andet. For eksempel flæskesteg med sprød svær.

Og her er udfordringen så at undgå at stegen bliver tør, og samtidig sikre at sværene på toppen bliver sprøde.

Grundkogebogen "God mad let at lave" er netop udkommet i en ny udgave, og her lyder opskriften således:

Sådan gør du:

Rids sværen helt ned til kødet med 1/2 centimeters mellemrum, men undgå at ridse i selve kødet. Gnid sværen godt med salt, så det kommer ned mellem alle sværene. Stik laurbærbladene ned mellem sværene. Stik eventuelt stegetermometer i.

Læg stegen på en rist over bradepanden, så sværen ligger så vandret som muligt. Læg eventuelt sammenkrøllet alufolie under stegen for at få sværen til at ligge helt vnadret.

Skær løg og gulerod i kvarte, læg dem i bradepanden sammen med timian og laurbær og hæld vand eller bouillon ved.

Sæt bradepanden med stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 180 grader og lad stegen stå i cirka 1 1/2 time.

Mærk om sværen er sprød, når centrumtemperaturen er 55 grader. Hvis den er sprød, fortsættes stegningen til centrumtemperaturen er 65 grader, cirka 10-15 minutter.

Hvis sværen ikke er sprød, skru da op til 225 grader, indtil centrumtemperaturen er 65 grader.

Tag stegen ud af ovnen og si skyen ned i en gryde. Lad stegen hvile i 20 minutter uden at være dækket til. Centrumtemperaturen vil stige til 70 grader.

Skær sværen af og del den ud. Skær kødet i 1/2 centimeter tykke skiver.