Forkæl din tarm med nødder, olie og gammelkendte kostråd

Hvad vil det egentlig sige at leve antiinflammatorisk og tarmvenligt? Lev Nu har spurgt to eksperter.

Spis mere af de sunde olier, spis mere grønt og groft. Hvis det lyder bekendt, så er det ikke helt forkert, for sådan lyder også myndighederens anbefalinger. (© Gettyimages)

Der er salg i at spise antiinflammatorisk eller tage sig godt af sine tarme. Det vidner den seneste tids bogudgivelser om.

Bogen '21 helbredende dage men antiinflammatorisk kost' (Politikens Forlag) er netop udkommet, og her i weekenden udkommer 'Sund og rask med antiinflammatorisk kost' (Gyldendal/Nyt Nordisk Forlag).

Den første bog rummer opskrifter på antiinflammatoriske måltider til 21 dage, hvorefter man blandt andet vil kunne optimere sin modstandskraft, slippe for smerter, allergi, mavebesvær og hormonproblemer og så i øvrigt få mere energi og en god nattesøvn.

Den anden bog er skrevet af skrevet af den svenske dr. phil., i immunologi og forsker og forfatter, Sanna Ehdin Anandala, der tidligere har skrevet bogen, 'Det selvhelbredende menneske'.

Også her viser retter med - ifølge bogen - powerfoods os vejen til en sund og rask tilværelse.

De sunde inuiter

Men hvad vil det egentlig sige at leve antiinflammatorisk?

Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring og husholdningsvidenskab på Professionhøjskolen Metropol, forklarer:

- Det er helt rigtigt, at der er fødevarer, der har antiinflammatorisk virkning, men det er gammel viden. Det stammer fra de to danske læger, Bang og Dyrberg, der i et studie fra 70´erne fandt ud af, at de inuitter, der levede allermest nordligt i Grønland, havde helt rene og fine blodkar, når de døde.

- Forskerne fandt ud af, at den lave forekomst af hjerte-kar-sygdomme i inutibefolkningen hang sammen med deres høje indhold af omega3-fedtsyrer i blodet. Inuitterne levede af fed fisk og spæk fra sæler, og man fandt ud af, at det var omega 3 fedtsyrerne, der havde den gavnlige effekt på inuitternes sundhed.

Ifølge Preben Vestergaard Hansen kan vi alle leve inflammatorisk ved at følge en håndfuld enkle råd:

- Man kan spise antiinflammatorisk ved at følge nogle ganske enkle råd som fx: Spis mere fisk, nyd en håndfuld nødder hver dag (30-40 gram), spis raps- og olivenolie, avocado og masser af grove grøntsager.

Tarme er toppen

Vores tarme er også for alvor kommet frem i lyset i disse år.'Tarme med charme', 'Elsk dine tarme' og den nye 'Tarme i topform' er vidnesbyrd om, at tarme er hotte.

Det sidste nye tarm-skud er både viden om tarmbakterier og en guide til, hvordan man kan forkæle sin tarm og spise sig til en stærk tarmslimhinde, der optager flere vitaminer, regulerer blodsukker og vægt og sender såkaldte feel-good signaler til hjernen.

Men kan man forkæle sin tarm?

- Ja, det kan man godt. Det gør man ved blandt andet at spise mange fibre – grove kulhydrater - og samtidig sørger for at drikke vand til, så så mange plantefibre som muligt når ned til tyktarmen og omdannes til fedtsyrer, som er gode for tarm-slimhinden, forklarer Tine Rask Licht, der er professor og leder af Forskningsgruppen for Tarmmikrobiologi og Immunologi ved Fødevareinstituttet DTU.

Hvad er status på forskningen i tarmbakterie-området i dag?

- Mange studier har i de senere år beskrevet, at der er en sammenhæng mellem sammensætningen af tarmbakterier, sygdom og sundhed. Vi ved, at tarmbakterierne lever i symbiose med deres vært og har indflydelse på værtens sundhedstilstand. Men da området er så stort og komplekst, så kender vi endnu ikke alle årsagssammenhængene, forklarer hun videre.

- Det er vigtigt at gøre sig klart, at selvom bestemte ændringer i tarmbakterierne ofte følges med bestemte sygdomme, kan man ikke nødvendigvis konkludere, at det er bakterierne, der er årsag til sygdommen. Det kan jo for eksempel være sygdommen, der medfører en ændring i bakteriesamfundet. Eller der kan være kostændringer, som i sig selv påvirker både bakterierne og sygdommen.

Inspiration er ok - men følg kostrådene

Tine Rask Licht, der selv synes, at kogebøger er gode at blive inspireret af, minder om, at der altså ikke findes lette løsninger.

Man kan ikke følge en bestemt kost og tro, det er en helgardering mod sygdom – men man kan spise sundere og dermed betydeligt nedsætte risikoen for at udvikle sygdom.

- Grundlæggende er det stadig sådan, at dét, vi hele tiden har vidst, der er sundt – ja, det er altså stadig sundt. Så vil man gardere sig bedst muligt, så skal man følge de gældende kost- og motionsråd, siger Tine Rask Licht.

Politikens Forlag har produceret nedenstående video med en af forfatterne til bogen 'Tarme i Topform', Irene Brøndum, der er klinisk diætist. Her fortæller hun om seks genveje til en kost, der skulle glæde dine tarme:

https://www.youtube.com/watch?v=wkZNgLj3HQk

Og i fald man har glemt dem, så kommer her Fødevarestyrelsens officielle kostråd:

(© Fødevarestyrelsen)