1. Teltet er blevet evakueret en gang
Det var i 2014, da Kathja Krestina Holm skulle riste chili til sin familiepizza. Det brændte på, og virkede som tåregas i hele teltet.
2. Hjææælp, jeg har glemt noget!
Der er runnere i teltet, der kan stikke afsted i supermarkedet, hvis deltagerne har glemt noget i sidste sekund.
- Vi har haft flere stafetter afsted efter mere chokolade eller basilikum, siger Søren Olsen, redaktør på ’Den store bagedyst’.
3. I’m coming out – I want the world to know!
Alle deltagere skal sige til, når de putter en kage i ovnen eller tager den ud, for at sikre de bedste billeder til programmet. Ofte er der flere kameraer på én enkelt kage.
4. Deltagerne får ikke løn, men….
De får 1400 kroner til hvert program. Det skal dække udgifterne til prøvebagningerne hjemme, favoritbagning og mesterværk. Bagedystvinderen i 2014, Tobias Hamann, fortæller dog, at han endte med at bruge 25.000 kroner af egen lomme under konkurrencen.
5. Tiden i teltet er en gang blevet stoppet...
I en hemmelig udfordring skulle deltagerne lave en roulade. Men køleskabene kunne ikke følge med, så alle cremer kunne ikke piskes stive. Der besluttede produktionsteamet at stoppe tiden. For ellers var der roulade-katastrofe.
6. Bagerne står ikke alene i teltet….
For ud over dommerne, går der cirka 20 medarbejdere rundt i mellem bordene. Alt fra kamerafolk, lyd og lys, stylister, runnere, tilrettelæggere, tv-teknikere og scenografer.
7. Der er ikke vandafløb i køkkenerne
Deltagerne har vand i vandhanerne, men restvandet er ikke sluttet til et afløb.
Så det er igen de gode runnere, der skal løbe frem og tilbage og tømme spande med vand, så køkkenerne ikke flyder over med skilte mousser og mislykket chokoladetemperering.
Eller hvis deltagerne kommer til at spilde dyrebart fyld lige ned i vasken, som Sasitha Thayaparan Jayakumar gjorde i 2015.
8. Vi skal liiige ha’ handlet lidt ind
DR stiller basis-ingredienser til rådighed under hele programmet. Her er et par udpluk af årets indkøbsliste:
- •
142 kg sukker
- •
72 kilo mel
- •
522 hele æg
- •
83 liter piskefløde
- •
24,25 kilo saltet smør
9. Konkurrencen er hård – før bagedysten begynder
De seneste år har over 500 danskere ansøgt om at komme med i konkurrencen. Cirka 200 kommer til casting for overhovedet at komme med i ’Den store bagedyst’. Hele castingen begynder i januar, og i april begynder programmerne at blive filmet med de 10 udvalgte amatørbagere.
10. Der er en psykolog tilknyttet programmet
Når de 10 deltagere er fundet til konkurrencen, skal de have et par samtaler med en psykolog. Både før programmerne begynder, men også undervejs. Deltagerne har altid mulighed for at tale med psykologen efter en bagning.
- Vi vil ruste deltagerne til at håndtere det pres, det er at være med i Den store bagedyst. Dels fordi der er en kæmpe offentlighed, der nu har holdninger til dem, og ikke lægger fingre i mellem. Dels fordi de skal bedømmes for noget, de lægger hjerteblod i for rullende kameraer. Det er hårdt, siger Søren Olsen, redaktør for ’Den store bagedyst ’.