Hvad bliver egentlig sat på middagsbordene rundt omkring i Danmark? Det giver Madkulturens madindeks 2015, der netop er udgivet, et billede af. Det er rugbrød med pålæg såmænd. Og pizza, frikadeller og hakkebøf.
Der bliver primært lavet traditionel dansk mad og moderne dansk mad, hvis man spørger danskerne selv.
Og det er ikke overraskende primært den ældre generation, der serverer traditionel dansk mad, mens den yngre generation mere hælder til den moderne mad.
Madkulturen udvikler sig med generationerne
Så er de traditionelle retter på vej ud? Nej, siger direktør i Madkulturen, Judith Kyst, men den traditionelle mad får et twist.
- Mange af de yngre generationer laver faktisk delvist traditionel mad, fx hakkebøf, men serverer måske dampet spidskål til i stedet for kartofler og brun sovs, og så har de pludselig kategoriseret det som moderne mad frem for traditionel.
Madindeks 2015 viser, at vi stadig overleverer den traditionelle mad fra generation til generation, men vi kombinerer det anderledes, tilføjer Judith Kyst.
- Der sker en naturlig udvikling i vores madkultur på grund af påvirkning mange forskellige steder fra. De yngre generationer henter inspirationen udefra, fra tv-programmer, kogebøger, blade og kammerater og kombinerer det med den traditionelle mad, de lærer at lave hjemme.
Det skal gå i arv fra generation til generation
Det ændrer dog ikke ved, at der stadig er et rigtig stort behov for at overlevere kompetencer fra generation til generation, siger Judith Kyst.
- Det, der skal til, for at næste generation suger til sig af ældre generationers kompetencer, er interesse for madlavning. Vi skal have vakt interessen i familien for at lave maden, og her kan mad-programmerne på tv, som jeg ellers tidligere har vrænget lidt af, vise sig at være yderst vigtige.
- Interessen for mad skal være der, for at man overhovedet går ud i køkkenet og kaster sig over madlavningen. Og så kommer overleveringen af kompetencer naturligt bagefter.
Delvist hjemmelavet er det nye sort
Ifølge Madindekset 2015 har 77 procent af deltagerne serveret helt eller delvist hjemmelavet mad til aftensmad i undersøgelsesperioden.
- Der er 27 procent, som siger, at dele af deres aftensmåltid var købt færdig, og det vil sige, at de måske havde købt en tærtedej eller en pizzadej, som de så færdiggjorde selv, uddyber Judith Kyst.
- Det viser jo, at der er et kæmpe potentiale for supermarkederne til at hjælpe de danske familier ved at gøre det lettere for dem at tilberede et hjemmelavet – eller næsten hjemmelavet – måltid mad.
https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1104276009622922:0
