Hvem er det egentlig, der kan finde ud af at lave maden hos danskerne anno 2016?
Ifølge Madkulturens Madindeks 2015, så er det især den ældre generation, der har styr på, hvordan man laver den traditionelle danske mad fra bunden.
Den ældre del af befolkningen har i langt højere grad mere paratviden om mad og ved mere om tilberedning, sundhed, smag og opbevaring generelt.
Den tendens kan kok og underviser i Fars Køkkenskole i Vallensbæk Kommune, Jonas Vigkilde, også nikke genkendende til.
- Jeg spurgte faktisk et hold af de fædre, jeg havde på køkkenskole før jul, om de så selv skulle hjem og lave julemaden. De svarede næsten alle sammen, at nej da, det stod svigermor eller deres egen mor for, forklarer Jonas Vigkilde.
- Nogle enkelte fædre fortalte, at de selv lavede julemaden – men på grillen i haven – og det er også symptomatisk, at det er far, der står for at tilberede maden over åben ild og med masser af udstyr til, forklarer han videre.
Bedstemor skal på banen
Jonas Vigkilde, der har været med til at oprette Fars Køkkenskole i Vallensbæk Kommune, har også været med til at udbrede køkkenskolerne for fædre og deres børn til nu at omfatte 40 skoler i 16 kommuner landet over.
- Det er de færreste af de børn, jeg møder i vores køkkenskoler, der ved, hvordan man laver traditionel dansk mad fra bunden. Jeg mener, at man i den nye skolereform ikke prioriterer madkundskab nok, og at der i det travle familieliv ofte ikke er tid til at lave mad sammen. Så det ville glæde mig, hvis bedstemødrene og bedstefædrene kunne inspirere ungerne i køkkenet.
Kvinder, familier med børn og familier med høj husstandsindkomst har generelt flere – ifølge Madkulturens Madindeks 2015 – bløde madlavningskompetencer og går i højere grad op i kreativitet og samarbejde i køkkenet.
Rigeligt med...tradition
Og ifølge indekset har mange af de adspurgte også en klar opfattelse af det ideelle måltid: Det skal være sundt, man skal være sammen om at lave det, mændene med højere uddannelse vil gerne have den lidt finere gastronomi med ind over menuen – og så opfatter mange af de adspurgte mænd med grunduddannelse, at de helst vil have traditionel mad – og gerne rigeligt af den.
- Hvis man spørger de fædre, der deltager i vores skoler, så svarer de ofte, at den traditionelle mad som fx oksesteg, boller i karry, stegt flæsk og persillesovs er blandt livretterne, supplerer Jonas Vigkilde, der mener, at mere undervisning er vejen frem, hvis ikke maden som kulturhistorie helt skal forsvinde. For hverken børnenes eller fædrenes lyst til at lære at lave den, fejler i hvert fald ikke noget, mener han.
I klippet herunder får du smørrebrødsdronningen Ida Davidsens tips til at røre fars og stege frikadeller i et klip fra Nyhedsmagasinet anno 2005.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:569f95d66187a41060004ed3
