Madkursus gør far til husets sunde køkkenchef

Bornholmerne er blevet for usunde. Derfor skal Madkurset Fars Køkkenskole både gøre far og familiens børn bedre og sundere ved komfuret.

Far er ikke altid den bedste i køkkenet - men Fars Køkkenskole skulle gerne gøre noget ved det. Målet er i hvert fald, at både far og unger skal lære at lave sund, god mad. (Foto: © Anne Sofie Hoffmann Schrøder, DR)

- Min far laver sjældent mad, og hvis han gør, er det altid rugbrødsmadder. Så jeg er måske bedst til at lave mad.

Sådan lyder den kontante melding fra 10-årige Lærke Blomquist fra Bornholm. Den bliver dog afleveret med et stort smil, mens hun ser på sin far, 44-årige Bjarne Blomquist.

De to er på deres første kokkeskole sammen - og navnet på kokkeskolen er velvalgt her, for de to er sammen med en flok andre fædre og børn mødt frem til første aften i Fars Køkkenskole.

Og Bjarne Blomquist er i øvrigt tilbøjelig til at give sin datter ret, når det kommer til grydelegen:

- Jeg er ikke god til at lave mad, så det bliver ofte lidt ensformigt. Så måske kan jeg finde på nogle mere spændende retter fremover, siger han.

Usunde madvaner på Bornholm

Udover at udvide kokkeevnerne giver madkurset også børn og fædre en mulighed for at være sammen.

- Det er sjældent, at jeg er så koncentreret sammen med min datter. Og hun synes, det er skideskægt at lave mad med sin far. Især hvis jeg kvajer mig, griner 45-årige Jesper Nielsen.

Fædrene skal også lære at lave sundere mad på madkurset.

Bornholmerne har de mest usunde madvaner blandt alle borgere i Region Hovedstaden. Derfor har Bornholms Regionskommune sat gang i projekt Fars Køkkenskole.

Mødrene tager budskabet til sig

Nina Povlsen, forebyggelseskonsulent i Bornholms Regionskommune og tovholder på den ene af tre køkkenskolen på Bornholm, siger:

- Mødre er bedre til at tage sundhedsbudskaberne til sig. Men gennem projektet Fars Køkkenskole får vi fædrene til at tage de sunde madvaner med hjem, siger hun.

Projektet Fars Køkkenskole er da også allerede noget af et tilløbsstykke på Bornholm.

Der er tilmeldt tre hold med i alt 38 deltagere, og det har været nødvendigt at oprette en venteliste til en ny sæson i foråret.

Madkurset Fars Køkkenskole forløber over fem gange, og både fædre og børn kan nå at rykke sig meget, viser resultater fra andre kommuner.