Få helt styr på julemaden: Her er de bedste tips fra Adam Aamann og brødrene Price

Sprøde svær, saftig and og perfekte brunede kartofler. Få hjælp til en vellykket julemiddag fra DR's kokke.

Andesteg
Sørg for at salte både and og flæskesteg i god tid inden de skal i ovnen (© ©Rasmus Linaa)

Traditionerne står nærmest i kø den 24. december. Nogle traditioner findes kun i få eller enkelte familier. Andre traditioner går på tværs af generationer og regioner.

Ifølge COOP Analyse spiser 78% af danskerne and juleaften og 67% spiser flæskesteg.

Derfor får du her tips fra Adam Aamann og brødrene Price til at få den perfekte and og flæskesteg, så du og dine gæster får den bedst mulige julemiddag.

And

And er den mest populære ret på julebordet juleaften, og anden skal helst være den helt klassiske fyldt med svesker og æbler - og så skal den serveres med en kraftig andesovs. Man kan også gøre smagen bedre ved at gøre anden klar på den rigtige måde.

- Mange glemmer at tage lungerne ud, og det giver altså ikke en særlig spændende smag til æblerne og sveskerne, siger Adam Aamann

I videoen her, viser Adam Aamann, hvordan man gør sin and klar til ovnen.

Hvis du skal have anden klar kl. 18 skal du efter Adams anvisninger i gang kl. 13 om eftermiddagen.

Tidsplan for and:

  • kl. 13:20 - And saltes og hviler i ca halvanden time.

  • kl. 14:50 - Anden brunes ved 250 grader med brystet op i 20 minutter.

  • kl. 15:10 - Vend anden og skru ned på 160 grader. Steg i 2 timer.

  • kl. 17:10 - Vend igen anden og steg med brystet op i 30 minutter.

  • kl. 17:40 - Lad anden hvile inden servering i mindst 20 minutter.

I denne opskrift, kan du læse alt om stegetid og få tips til en saftig and, og du får også opskriften på sovsen:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/juleand-med-aebler-og-svesker

Flæskesteg

Flæskestegen skal være mør og saftig, men det allervigtigste er, at den har sprøde svær. Herunder deler kok Adam Aamann sine bedste tips til sprøde flæskesvær på stegen, og du får hans opskrift på en saftig flæskesteg af nakkekam.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/flaeskesteg-af-nakkekam

James Price bruger kamsteg i sin opskrift på flæskesteg. Hans tommelfingerregel for stegetid er 35-40 minutter per halve kilo ved 200 grader.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/klassisk-flaeskesteg-af-kamsteg

I brødrene Prices opskrift på sovs, der er lavet på flæskesteg, bruger de gastrik for at ramme den helt rigtige smag. Det er en sirup lavet på rødvin, eddike og sukker. Du kan se opskriften på sovs og gastrik her:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/flaeskestegssovs

Brunede kartofler

Brunede kartofler kan være en udfordring, for af og til kan karamellen drille og ende som en klump i den ene side af panden, mens kartoflerne ligger kridhvide tilbage.

For at undgå det handler det, ifølge Adam Aamann, om at lade sukker blive til karamel inden man rører for meget rundt og tilsætter smør.

Du finder hans opskrift her:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/brunede-kartofler-julemiddag

Rødkål

Hvis du ikke allerede har lavet rødkålen, så får du her brødrene Prices opskrift. Denne opskrift på rødkål er nem at lave, fordi den det meste af tiden står og passer sig selv i gryden:

Du kan også prøve Nikolaj Kirks alternative rødkål med saft fra clementiner