Det er ikke ofte at strikkepinde og den hullede pande kommer frem i køkkenet, men i december er der en særlig grund til at finde de uvante instrumenter frem.
Æbleskiven var oprindelig en tyk skive af et æble uden kernehus, vendt i mel og æg og stegt over det åbne ildsted. Æbleskiverne piftede på den måde de trætte vinteræbler op.
- Så til at begynde med brugte man således æblestykker indpakket i dej og stegt på panden - og den tradition holdes stadig ved lige, bla. på Als, fortæller Stig Lou Mortensen, der har skrevet bogen "Danske Egnsretter - snysk, kjylar og mikmuskage.
Ingen jul uden gløgg
Ifølge historienet.dk er gløgg opfundet i Tyskland. De tidligste referencer til gløgg stammer fra 1400-tallet. Det var i de tyske slotte langs Rhinen, at man opvarmede rødvin, tilsatte forskellige krydderier og drak den som glühwein for at holde varmen i vintermånederne.
Selve ordet gløgg stammer fra Sverige, og traditionen med gløgg til jul blev for alvor en tradition i Danmark omkring Anden Verdenskrig.
Opskrifter
https://www.dr.dk/mad/opskrift/tre-slags-nemme-aebleskiver
Her kan du se en video med tips til perfekte æbleskiver. Æbleskiverne laves med tre forskellige slags fyld.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/gammeldags-aebleskiver-fra-den-gamle
Er du klar til at gå helt retro og lave traditionelle æbleskiver med skiver af æble, så får du her opskriften på Den Gamle Bys æbleskiver.
https://www.dr.dk/mad/opskrift/krydret-glogg-jule-cava
Den helt rigtige julestemning kommer frem, når æbleskiverne får følgeskab af varm gløgg. Her er opskriften på Mette Blomsterbergs bud og en video, hvor hun viser fremgangsmåden. Klar, parat, gløgg.