Jeg vil gerne have flere kødfri dage. Men det er ikke altid, at mine gode intentioner om at droppe kødet får vinger – om man så må sige.
Tit smider jeg nemlig pakken med kyllingelår i indkøbskurven alligevel, eller også køber jeg endnu en sandwich med skinke og ost til togturen.
Jeg ved, at jeg ikke er alene. Mange af os vil i hvert fald gerne skrue ned for kødindtaget og op for det grønne.
Faktisk vil omkring halvdelen af danskerne gerne spise mindre kød, viser tal fra Coop, men mange af os får ikke altid lagt handling bag de ellers så klimavenlige ord.
Så hvordan undgår vi at smovse pizzaen med parmaskinke og tomat, sådan som vi plejer, og i stedet vælge den vegetariske hvide pizza med kartoffel, svampe og rosmarin?
Det kan adfærdsforsker Christina Gravert, der er adjunkt ved Københavns Universitet, gøre os klogere på. Hun ved, hvad det er, der sker i vores hoveder, når vi vælger at kaste os over kødretterne alligevel.
Lad os derfor kigge nærmere på tre konkrete scenarier, hvor vores grønne intentioner kan fordufte på et øjeblik, og vi ender med at vælge kødet.
På restauranten
Du er på burgerbar. Da du ser nabobordets cheeseburger med saftig hakkedreng og bacon, glemmer du alt om vegetarburgeren. Hvordan gik det lige til?
Den korte version er, at det såkaldte "system ét" tog over i dit hoved, fortæller Christina Gravert.
- System ét rummer vores hurtige og irrationelle beslutninger. Det er der, hvor vi reagerer på det, der er omkring os lige nu – altså, alt det, vi ser og dufter. I den tilstand gør vi, som vi plejer, og vi trigges af vores omgivelser, lægger Christina Gravert ud.
- For mig er det nemt at spise vegetarisk, fordi jeg er vegetar i forvejen – det er min standardindstilling, kan man sige – mens det for kødspisere vil være kød. Så det er forståeligt, du vælger kødet i sådan en situation, særligt hvis du er træt og sulten, fortsætter hun.
Ikke overraskende er der også et "system to". Det er der, hvor vi er velovervejede og tager beslutninger i ro og mag – som når du sidder derhjemme og skal udfylde vigtige papirer, forklarer Christina Gravert.
Men hvordan kan vi så ændre adfærd på burgerbaren og andre restauranter?
- Hvis nogen sætter en skål med slik foran os, kan de færreste sige nej. Derfor gælder det om at vælge restauranter, hvor du ved, at de har mange vegetarretter. Det kan for eksempel være asiatiske eller veganske restauranter, hvor du har flere ting at vælge imellem, siger Christina Gravert.
Alternativt kan du skubbe ansvaret fra dig over på restauranternes menukort-layout. Ofte skal vi nemlig kigge længe efter de vegetariske retter, der drukner mellem kødretterne.
Christina Graverts forskning viser, at den mest hyppige rækkefølge på et menukort er som følger: Først kommer det røde kød, så fjerkræ samt fisk og nederst finder du vegetarretterne – og den rækkefølge kan faktisk have stor betydning, siger forskeren:
- Vi lavede en undersøgelse i Sverige, hvor vi fandt ud af, at kun 20 procent af vores testpersoner valgte kød, så snart vegetarretterne stod øverst på menukortet, siger hun.
I supermarkedet
Så kommer vi til scenarie nummer to: Du står i supermarkedet med planer om noget grønt, men du er sulten, men der er hakkekød på tilbud, så du køber ind til spaghetti med kødsovs.
Dette er og bliver en svær situation, erkender Christina Gravert, for her er du virkelig i det irrationelle hjørne.
Der er naturligvis også en god grund til, at man siger, at det er en dårlig idé at tage store beslutninger på tom mave. "Du er ikke dig selv, når du er sulten," lyder da også et reklameslogan for en vis chokoladebar.
Alligevel er der faktisk enkelte ting, du kan gøre, for at stoppe dig selv, inden du fylder indkøbskurven med en kødfest (for slet ikke at nævne den pose chips, som du måske spiser dig halvt mæt i, inden du når hjem).
- Det er svært at handle, når man er sulten og træt efter en lang dag. Derfor er det en fordel at planlægge din aftensmad i god tid. Skriv eventuelt en række vegetariske go-to-retter ned i forvejen, som du ved er nemme og hurtige for dig at lave, siger Christina Gravert.
Dermed kaster du en kærkommen redningskrans til dig selv, hvis frustrationen rammer dig i supermarkedet.
- Ingen gider spise noget, bare fordi det er sundt – det skal jo smage godt. Derfor skal du finde ud af, hvad der kan give dig den nydelse. Så hvis du godt kan lide pasta, kunne en go-to-ret for eksempel være vegetarisk ravioli med tomatsovs, foreslår Christina Gravert.
Når du er travl på farten
Vi slutter af med en klassiker – i hvert fald for mig: Du skal nå et tog om lidt og vil lige købe en frokost med til turen. Salaterne virker uoverskuelige at spise på farten, så du køber en sandwich med skinke og ost i stedet.
- Her tænker du kun på, hvor du skal hen, og om du når det, du skal, og derfor falder du også tilbage til din standardindstilling i denne situation – altså, tilbage til det, du er vant til at spise, siger Christina Gravert.
- Og du skal jo ikke tvinge dig selv til at gøre noget nyt i en stressende situation, tilføjer hun forstående.
Til gengæld kan du sagtens træne dig selv til at droppe den klassiske sandwich med skinke og ost. En dag, hvor du har okay med tid, kan du for eksempel få et overblik over, hvem der sælger hvad, nær din togstation.
- Så kan du nemmere lægge en plan for dig selv i de situationer. Hvis jeg skal med toget, ved jeg for eksempel, hvor jeg lige kan løbe over og købe en avokadosandwich.
Mangler du inspiration til vegetariske retter? Prøv eventuelt disse: