Kan man give kefirgryn i gave? Det kan man, hvis man hedder Christian Puglisi - og ifølge ham burde alle gøre det.
I anledning af decembers store gaveræs har vi sat fem kokkestjerner i stævne og spurgt dem, hvad de ville give i julegave til en madentusiast. En gave som vel at mærke er til at betale sig fra.
Et mandolinjern
Wassim Hallal, medejer og chefkok på michelinrestauranten Frederikshøj
- Jeg ville give et mandolinjern. Et startsæt. Når man så lærer at sætte pris på det, kan man altid opgradere til et bedre.
- Man kan lave så mange lækre og sprøde grøntsager med et mandolinjern, og så er det fantastisk, når man skal lave en hurtig og lækker ret.
Kefirgryn (mælkekefir)
Christian Puglisi, kok og indehaver af michelinrestauranten Relæ samt restauranterne Manfreds, Bæst og Mirabelle
- Kefirgryn er en genial gave, og det er faktisk endnu bedre, hvis man kan give et stykke af en kefir-kultur, man selv har ‘dyrket’. Du tilsætter kefiren i normalt mælk, lader det stå i et døgns tid og sier så kefiren fra og gemmer det til næste gang, du skal lave kefirmælk.
- Jeg drikker normalt ikke mælk, men jeg nyder at drikke kefir, for det gør så mange gode ting for fordøjelsessystemet, og så smager det også virkelig godt.
En riskoger
Dak Laddaporn Wichangoen, chefkok på den thailandske michelinrestaurant Kiin Kiin
- Jeg ville give en riskoger. Jeg levede nærmest af mad fra en riskoger, da jeg som 17-årig flyttede hjemmefra og startede i lære som kok. Det er lidt ligesom folk, der får en toaster, når de flytter hjemmefra.
- Man kan lave så meget forskelligt mad i en riskoger. Put noget vand i, noget broccoli, et par æg og en pakke instant noodles, og så er der et nemt og lækkert måltid. Det kan du jo nærmest leve af.
En kniv
Mikkel Maarbjerg, kok og indehaver af det kulinariske studie Kirk+Maarbjerg
- En god kokkekniv, som ligger godt i hånden, er et must. Det vigtigste er ikke, om kniven er dyr eller billig, men om den er slebet godt og er skarp.
En dåseåbner
Umut Ra Sakarya, kok og ejer af Guldkroen og tidligere chefkok på grillbaren Grisen
- Jeg ville give sådan en dåseåbner, der løsner hele låget på dåsen. Så kan man bruge dåserne efterfølgende, for eksempel til sit køkkengrej. Dåseåbneren kan godt være lidt avanceret at bruge, og måske det også er lidt af en ‘nørdegave’, men den er fed.
- Du kan også give dåseåbneren til instagrammere, som har brug for noget andet i deres køkken end Royal Copenhagen-ting. Så er en genbrugelig dåse et hit.