Undgå stress juleaften og lav disse retter i forvejen

Forbered så meget som muligt i forvejen og få en mere afslappet juleaften i køkkenet.

Få sat kryds ved fire ting på tjeklisten allerede nu (Foto: © Rasmus Linaa og Maria Warnke Nørregaard)

Juleaften skal handle om hygge og god mad, og ikke om stress og jag.

Hvis du skal lave rødkål, risalamande, brun sovs og brunede kartofler juleaften, så kan du hjælpe dig selv på vej og starte forberedelserne nu. Og maden bliver faktisk kun bedre at det.

Her får du en række opskrifter fra Adam Aamann og brødrene Price på de ting, du kan forberede før jul.

Sovsen står først for, da man kan lave fonden allerede nu.

Fond til sovs

En god sovs kan redde meget. Du kan bruge fond for at spæde din sovs op og give den endnu mere smag. Både Adam Aamann og brødrene Price bruger dette trick i deres opskrifter.

Du finder både opskrift på fond og andesovs her i brødrene Prices opskrift:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/andesauce

Bemærk: Du kan godt bruge skrog fra kylling, hvis du ikke lige har andeskrog liggende.

Spiser du flæskesteg juleaften, så er fremgangsmåden næsten den samme, dog med en anderledes fond og stegesky.

Den finder du opskriften på her:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/flaeskestegssovs

Rødkål

Den klassiske rødkål kan sagtens stå og trække i flere dage, og bliver faktisk kun bedre af det. Adam Aamann giver i Madmagasinet sine bedste tips til en god rødkål. Han bruger både rødvin og varme krydderier i sin udgave.

Brunede kartofler

Adam Aamann fortæller i Madmagasinet, at de brunede kartofler bliver bedre, hvis de koges dagen før, så de når at blive helt kolde, inden de kommer på panden med sukker og smør.

https://www.dr.dk/mad/opskrift/brunede-kartofler-julemiddag

Risalamande

Den klassiske dessert kan sagtens forberedes i forvejen. Der er to måder at gøre det på.

En til to dage i forvejen kan du koge en stor omgang risengrød, så du også har til aftensmad den 23. december. Når denne er kold, kan du allerede den 23. vende den med flødeskum og mandelsplitter.

Den anden metode er kun at lave risalamande. Brødrene Price har lavet denne opskrift til en portion, der passer til fire personer:

https://www.dr.dk/mad/opskrift/risalamande

Den kan også laves dagen før. Det samme gør sig gældende for kirsebærsovsen. Du finder Adam Aamanns kirsebærsovs her.

Glem ikke disse ting på indkøblisten

På falderebet får du her en huskeliste med tre ting, man risikerer at glemme på indkøbssedlen:

  • Mandelgave

  • Ribsgele til sovsen

  • Kirsebærsauce til risalamanden