Når børn flygter fra deres familie, giver Jette dem et sted at sove: Nu får hun stor pris

Tine Bryld Prisen går i år til Joannahuset, hvor børn og unge kan få rådgivning og overnatte.

Jette Wilhelmsen stiftede Joannahuset, fordi hun oplevede, at børn manglede et sted, hvor de kunne få husly og rådgivning. Nu modtager Joannahuset Tine Bryld Prisen og op til 500.000 kroner. (© PR)

Landets eneste krisecenter for børn og unge under 18, som åbnede for et år siden, har her til aften fået Tine Bryld Prisen. Prisen bliver uddelt hvert år og gives til en ildsjæl eller organisation, der har kæmpet for nye veje inden for socialt arbejde.

Joannahuset ligger i København og er et fristed for børn og unge fra hele Danmark, som har været udsat for overgreb eller andre svigt. Her kan de få rådgivning døgnet rundt eller opholde sig i op til syv dage, hvis de ønsker at få en pause fra deres hjem eller opholdssted.

- Det er en fantastisk anerkendelse og et ordentligt skulderklap, som betyder utrolig meget for os. Det arbejde, Tine Bryld lavede ved at kæmpe børn og unges sag, er så meget det, vi også foretager os, siger Jette Wilhelmsen, der er daglig leder og stifter af Joannahuset.

Fik idé fra sager, hvor børn stod alene tilbage

Joannahuset åbnede første gang for rådgivning 15. august 2020 og senere på året også for overnatning. Men selve arbejdet med at stifte Joannahuset begyndte langt tidligere. For år tilbage arbejdede Jette Wilhelmen i Børns Vilkår, hvor hun var med til at rådgive og hjælpe børn. Og det var arbejdet med det, der gav hende ideen om at skabe Joannahuset.

- Der var en del børn, hvor jeg tænkte: "Hvor går de hen efter den her samtale?" De havde oplevet virkelig voldsomme ting. Jeg husker blandt andet en pige, der var bange for, at hun, hendes søskende og mor ville blive slået ihjel af faren.

- På trods af det foretog kommunen sig ikke noget, og hun ringede til mig hver dag og sagde: "Hvornår kommer hjælpen?" Dér gik det op for mig, at vi manglede et sted som Joannahuset, fortæller Jette Wilhelmsen.

Siden åbningen har Joannahuset modtaget næsten 300 henvendelser fra børn og unge. Den typiske problemstilling er fysisk vold og sager, hvor den unge i de værste tilfælde kan være smidt ud hjemmefra, og hvor forældrene har skiftet låsene ud, så deres barn ikke kan komme ind.

Der er også flere tilfælde med social kontrol. Det kan være alt fra sager, hvor børnene føler sig overvågede, eller hvor de frygter at blive sendt på genopdragelsesrejse. Derudover er der også børn, der flygter fra de døgninstitutioner, de er anbragt på.

Se Jette Wilhelmsen og resten af holdet bag Joannahuset, da de fik at vide, at de får Tine Bryld Prisen:

Lovgivning bremser tilliden

Selvom Joannahuset får ros fra juryen bag Tine Bryld Prisen for at gå nye veje, så har åbningen skabt udfordringer, fordi det netop er landets eneste krisecenter for børn og unge under 18 år.

For som det er nu, skal forældrene ifølge dansk lovgivning give samtykke, før barnet kan overnatte i huset, selvom det ofte netop er forældrene, barnet flygter fra. Og det håber Jette Wilhelmsen kan laves om.

- Vi har en gruppe børn, der forlader Joannahuset igen og finder andre muligheder, når vi fortæller dem, at det kræver forældrenes samtykke at overnatte hos os. Det er blandt andet børn, der befinder sig i æresrelaterede situationer, hvor de frygter for deres liv og ikke ønsker at løbe den risiko, der er ved at kontakte forældrene.

- Men der er også de børn, som fuldstændig har givet op over for voksne, og hvor der er brug for flere timer med dem, før de genfinder lidt af tilliden til voksne, fortæller hun.

Derfor ser hun gerne, at retningslinjerne ændres, så børn kan få ret til husly og kun skal orientere forældrene om deres ophold og samtidig får mulighed for at opholde sig anonymt i huset op til 48 timer.

Desuden håber Jette Wilhelmsen, at der åbnes op for, at det fremover kan være en bredere aldersgruppe, som kan få lov til at overnatte i Joannahuset. Aktuelt skal unge ifølge myndighedernes retningslinjer være mellem 14 og 17 år, før de kan få husly for natten. Men Jette Wilhelmsen vil gerne have, at alderskravet kan sænkes til 12 år.

- Det vil give os mulighed for at hjælpe flere børn og unge og opbygge noget af den tillid, som de har mistet til voksne, siger hun.

Brug for at børn og unge bliver taget alvorligt

Kravet om maksimalt syv dages ophold kan også være et problem. For selvom nogle kommuner handler hurtigt for at finde en løsning, er der også kommuner, hvor arbejdet går for langsomt, eller hvor der slet ikke bliver handlet. Det betyder, at barnet må vende hjem igen, hvor der er risiko for flere svigt eller overgreb, eller at de finder alternativer som for eksempel sofasurfing, siger hun.

- Det er svært, når kommunen mener, der ikke er et behov for at handle. Der er brug for, at vi lytter mere og tager børn og unge alvorligt, når de rækker ud efter hjælp. Der er der altså et godt stykke vej endnu, før vi er i mål med det, siger Jette Wilhelmsen.

Med Tine Bryld Prisen modtager Joannahuset 250.000 kroner. Derudover kan der uddeles op til 250.000 kroner ekstra til at udvikle indsatsen. Indtil videre er planen, at pengene skal bruges til at videreudvikle rådgivningen til børn og unge, så de blandt andet får større kendskab til de rettigheder, de har, og mulighederne for aktivt at bruge dem.