Gå til indhold

Detektor: Derfor holder regeringens "lavtløns-påstand" ikke

Statsminister Lars Løkke Rasmussen i TV Avisen mandag den 28. august 2017. (© (c) DR)

I tirsdags præsenterede regeringen sit skatteudspil. Og både statsministeren, finansministeren og skatteministeren har alle været helt klare i mælet om, hvem der får mest ud af lettelserne:

- Dem, der får relativt den største skattelettelse med det, vi ligger frem i morgen. Det er folk på almindelige overenskomstmæssige vilkår. Altså det er en HK'er for eksempel. Det vil være hende, der relativt får mest ud af det, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen til TV Avisen mandag aften.

- Så vil de laveste indkomster få den største lettelse set i forhold til lønnens størrelse, sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) under fremlæggelsen af regeringens udspil.

- Hvis man kigger på, hvad man betaler i forhold til, hvad man har til rådighed i dag, så er det en reform, der kommer de mindste indkomster mest til gavn, sagde finansminister Kristian Jensen (V) i TV Avisen tirsdag aften.

Men Detektors gennemgang af Finansministeriets egne udregninger viser, at ministrene tager fejl.

Læs også

Faktatjek: Løkke bryster sig med forkert fakta om beskæftigelse

Faktisk forholder det sig helt modsat: De højeste indkomster får mest ud af forslaget, når man ser på, hvilken virkning det samlede skatteudspil vil have på rådighedsbeløbet for fuldtidsbeskæftigede:

- Når man inkluderer samtlige elementer i skatteudspillet, så vil de indkomstgrupper med de højeste indkomster både absolut set og også procentuelt få den største forbedring af deres rådighedsbeløb, siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen til Detektor

Den konklusion når cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank CEPOS, Mads Ludby, også frem til:

- Når man ser på den relative fremgang, så er det min vurdering, at dem med de højeste indkomster får den største fremgang, siger han.

Når Lars Løkke Rasmussen fremhæver en HK'er som eksempel, er det formentlig fordi Finansministeriet også har regnet på fire konkrete eksempler: En enlig HK’er på laveste sats, en enlig LO’er, en enlig funktionær og en enlig direktør.

- Når man bruger en bestemt familietype - i det her tilfælde en HK-familie - så kan man under visse antagelser om, hvad de indbetaler til pension osv. få det til, at de sparer et beløb som i procent af deres rådighedsbeløb er større end for en højere lønnede lønmodtagere, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Derudover er der ikke medregnet den lavere registreringsafgift på biler eller fri beskatning af telefon, som også er en del af regeringens planer.

- Skal man evaluere hele skatteudspillet er det mest rimeligt, at man selvfølgelig medtager samtlige de effekter, som skatteudspillet har, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Læs også

Faktatjek: Mette Frederiksen på turne med misvisende anekdote

Men faktisk holder type-beregningen slet ikke, fordi den fratrækker boligudgiften. Det får nemlig den relative ændring for HK'eren til at se større ud, end den reelt er:

- Når man gør det for en HK'er, så får man et meget lille rådighedsbeløb, fordi boligudgiften fylder meget for en HK'er. Og så kigger man på skattelettelsen i forhold til et meget lille rådighedsbeløb, så det mener jeg ikke er den rigtige måde at gøre det på, forklarer Mads Lundby.''

- Hvis man tager huslejen ud, så ser man kun på en mindre del af ens forbrugsmuligheder. Og det er en lidt kunstig måde at se tingene på, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Selv med huslejeudgiften, lader eksemplerne der er brugt i udspillet, ikke til at tegne et retvisende billede.

Finansministeriet forklarer overfor Detektor i en mail, at de i deres oprindelige beregninger antog at HK´eren på mindsteløn, funktionæren og direktøren havde samme udgift til bolig - 6.300 kroner. Antager man i stedet for, at HK'eren har samme husleje som LO'eren - 4.500 -, ja så er det ikke længere HK´eren, der får den største skattelettelse. Det er direktøren.

Detektor har forsøgt at få en kommentar fra statsministeren, finansministeren og skatteministeren. De har alle afvist at udtale sig til Detektor.

Men politisk ordfører i Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, erkender, at det samlede udspil ikke giver mest til dem, der tjener mindst, men forklarer samtidig, at det er lettelsen på arbejdsindkomst, som er vigtig for ham:

- Kunne det have været mere præcist? Det kunne det godt. Men det korte og det lange er, at dem, der får mest ud af skattelettelsen på arbejde, det er dem med de allerlaveste indkomster, siger han.

Se mere i Detektor på torsdag klokken 21 på DR2

Seneste nyt

  1. Mp5.1 standard push - underrubrik

  2. Mp5.1 kort sport push - Underrubrik

  3. MP5.1 Overblik - Underrubrik

  4. Drupal - Safari - billeder/video

  5. Drupal - live underrubrik

  6. MP5.1 Live - Underrubrik

  7. Drupal - artikel opdateret - underrubrik

  8. Dette er en underrubrik

  9. Dette er en underrubrik

  10. MP5.1 SPOT - Underrubrik

  11. kort nyt med breaking uden push - genudgiv

  12. Mp5.1 standard breaking (Regression) - Underrubrik

  13. Mp5.1 planlagt næste dag (Regression) - underrubrik

  14. MP5.1 Kort nyt breaking (Regression)

    Fed -

    Lorem Ipsum er simpelthen dummy-tekst fra trykkeri- og sætningsindustrien. Lorem Ipsum har været branchens standard dummy-tekst lige siden 1500-tallet, hvor en ukendt trykker tog en kabysse med typer og blandede den for at lave et bogmærke. Det har overlevet ikke kun fem århundreder, men også springet ind i elektronisk sætning, og er stort set uændret. Det blev populariseret i 1960'erne med udgivelsen af Letraset-ark, der indeholdt Lorem Ipsum-passager, og for nylig med desktop publishing-software som Aldus PageMaker, inklusive versioner af Lorem Ipsum.

    Kursiv - 

    Det er en veletableret kendsgerning, at en læser vil blive distraheret af det læsbare indhold på en side, når de ser på dens layout. Pointen med at bruge Lorem Ipsum er, at det har en mere eller mindre normal fordeling af bogstaver, i modsætning til at bruge 'Indhold her, indhold her', hvilket får det til at ligne læsbart engelsk. Mange desktop publishing-programmer og webside-editorer bruger nu Lorem Ipsum som deres standardmodeltekst, og en søgning efter 'lorem ipsum' vil afsløre mange websteder, der stadig er i deres vorden. Forskellige versioner har udviklet sig gennem årene, nogle gange ved et uheld, nogle gange med vilje (injiceret humor og lignende).

    4 x bullets - 

    • I modsætning til hvad mange tror, er Lorem Ipsum ikke blot en tilfældig tekst. Den har rødder i et stykke klassisk latinsk litteratur fra 45 f.Kr., hvilket gør den over 2000 år gammel.

    • Richard McClintock, en latinprofessor ved Hampden-Sydney College i Virginia, slog et af de mere obskure latinske ord, consectetur, op fra en Lorem Ipsum-passage, og

    • ved at gennemgå ordets kilder i klassisk litteratur opdagede han den utvivlsomme kilde. Lorem Ipsum stammer fra afsnit 1.10.32 og 1.10.33 af "de Finibus Bonorum et Malorum"

    • (Yderlighederne af godt og ondt) af Cicero, skrevet i 45 f.Kr. Denne bog er en afhandling om etikteori, meget populær under renæssancen. Den første linje i Lorem Ipsum, "Lorem ipsum dolor sit amet..", stammer fra en linje i afsnit 1.10.32.

    4 x nummerering 

    1. 1

      Der findes mange variationer af passager i Lorem Ipsum, men størstedelen er blevet ændret i en eller anden form, ved hjælp af indsprøjtet humor eller tilfældige ord,

    2. 2

      der ikke ser troværdige ud. Hvis du skal bruge en passage af Lorem Ipsum, skal du være sikker på, at der ikke er noget pinligt gemt midt i teksten. Alle Lorem Ipsum-generatorer på internettet

    3. 3

      har en tendens til at gentage foruddefinerede bidder efter behov, hvilket gør dette til den første rigtige generator på internettet. Den bruger en ordbog med over

    4. 4

      200 latinske ord kombineret med en håndfuld modelsætningsstrukturer til at generere Lorem Ipsum, der ser rimelige ud. Den genererede Lorem Ipsum er derfor altid fri for gentagelser, indsprøjtet humor eller ikke-karakteristiske ord osv.

Mere fra dr.dk