10-årige Nurs verden krakelerede - piller blev en del af løsningen

Gennem fem måneder var Nur indlagt på Børne og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense. I dag er han udskrevet og tilbage på sit fodboldhold.

- Jeg hedder Nur og er ti år. Jeg har adhd. Ved du, hvad det er? Det ved de fleste.

Ordene kommer fra Nur, der her til aften har medvirket i DR-dokumentaren "Børnene på psyk".

I januar sidste år blev han indlagt på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense.

Målet var at få hjælp til livet, og det fik han.

Gennem fem måneder var Nur indlagt på afdelingen. Først som døgnpatient, senere som dagpatient. Her undersøgte personalet Nur grundigt ved hjælp af samtaler og observationer.

Personalets konklusion lød, at den ti-årige dreng skulle have medicin tre gange om dagen for sin adhd-sygdom og være stabil, før han kunne udskrives.

Det skete den 3. juni 2016, og det var en helt anden dreng, som moderen Liv, stedfaderen Nicolai og lillebror Elliott fik hjem igen.

- Dagligdagen er i sig selv anderledes. Vi ser en dreng, der gerne vil i skole. Vi ser en dreng, der er mere ro på. En dreng, der har mere kontrol over sig selv, fortæller stedfaderen Nicolai Bøgedal.

Nur går i dag i specialskole. Han bliver kørt til og fra skolen i taxa. Han tager stadig medicin, og så kan han igen dyrke sin store passion:

- Han er begyndt til fodbold igen efter et års pause, siger stedfaderen.

Aggressiv hjemme og til fodbold

Inden indlæggelsen oplevede Nur store problemer i hverdagen, som havde stået på i flere år.

- Nogle gange, hvis jeg bliver sur eller gal, så kan jeg godt finde på at slå, og det er ikke noget, jeg kan styre, for jeg har nogle problemer, fortæller Nur i DR-dokumentaren umiddelbart efter sin indlæggelse.

Problemerne påvirkede også resten af familien, som skulle håndtere voldsomme vredesudbrud og en dreng, der i perioder stort set ikke sov.

- Hans psykoser er meget voldsomme. Flere gange om dagen ser han en bisværm, der flyver rundt om hovedet på ham, og han kan slet ikke fokusere, fortæller Nurs stedfar, Nicolai Bøgedal, om tiden inden indlæggelsen.

- Han sover inde i vores soveværelse hver eneste nat og begynder at være direkte modbydelig mod os. Prikker én og siger 'hold din kæft, dit fede svin' og 'dumme ko'. Vi får de værste gloser, siger han i DR-dokumentaren.

- Så er han også udadreagerende og smadrer forskellige ting inde på sit værelse, tilføjer han.

Også fodbolden gik det ud over.

- Han begynder at blive aggressiv over for sine medspillere og også over for sin træner. Her til sidst blev jeg simpelthen nødt til at stoppe det. Vi fik også klager fra andre forældre, som er bange for, at der sker noget til træning, fordi han er meget voldsom, fortæller stedfaderen.

Familien følte ikke længere, at de kunne håndtere Nur. Derfor besluttede de at søge hjælp ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense.

Nurs familie medvirker i programmet for at undgå, at børn og unge med diagnoser bliver udstødt. Samtidig vil familien gerne fortælle folk, at opdragelse ikke altid er løsningen. Nogle problemer kræver desværre medicin, siger stedfader Nicolai Bøgedal.

Medicinen har hjulpet

Nu hvor Nur igen er hjemme efter den fem måneder lange indlæggelse på børnepsykiatrisk afdeling, sørger familien for, at hverdagen er struktureret efter et skema, hvor der sker stort set det samme dag for dag. Om eftermiddagen lyder skemaet: fodbold, mad, bad og i seng.

Men struktur gør det ikke alene. Den medicinske behandling betyder stadig meget.

- Jeg ved godt, at mange siger, at lægerne kaster adhd-medicin ud til højre og venstre til alle mulige børn. Det kan godt være, at de gør det. Det er jeg ikke specialist i, men jeg ved bare, at det har fungeret for vores dreng, siger Nicolai Bøgedal.

Stedfaderen roser den indsats, det pædagogiske personale, læger og sygeplejersker har gjort på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense.

Han ved, at Nur altid vil have behov for, at folk tager sig af ham på en anden måde end, hvad andre børn kræver.

Men nu ser fremtiden lysere ud.

- Nur skal nok finde den rette hylde, og han skal nok få et dejligt liv. Det er jeg ikke i tvivl om. Det er skønt, siger han.

Du kan følge Nur og andre børn i DR Dokumentarserien Børnene på psyk. Se med på DR TV.