Der må affyres! Sådan kommer du bedst igennem fyrværkerisæsonen

Fra i dag og de næste seks dage må du affyre dit fyrværkeri.

Her kan du få fem vigtige fyrværkeriråd.

Det har måske allerede kriblet i dine fingre for at stryge en tændstik, sætte ild til en fyrværkerilunte og herefter se på kaskader af farver, der lyser himlen op.

Men indtil nu har du risikeret at få en bøde, hvis du ikke kunne styre dine fyrværkeriabstinenser.

Fyrværkerisæsonen blev nemlig markant forkortet i 2014, således at det først blev tilladt at fyre af fra den 27. december til og med 1. januar.

Selv om der nu er næsten fri fyrværkerileg, er det nok stadig en rigtig god idé at have hjernen med, når du sætter ild til lunten.

For hvert år er der flere hundrede danskere, der kommer på skadestuen med fyrværkeriskader. UlykkesAnalyseGruppen ved Odense Universitetshospital opgør hvert antallet af danskere, som kommer en tur forbi skadesstuen nytårsaften.

Og alene på årets sidste dag sidste år var der 267 personer, som kom så meget til skade, at de skulle en tur forbi skadesstuen. Det tal dækker dog ikke over tilskadekomne, som ikke tog en tur forbi en læge.

I videoen i toppen får du Sikkerhedsstyrelsens fem gode råd til, hvordan du kommer igennem december med alle hænder og øjne i god behold.

Beslaglægger tonsvis af ulovlig fyrværkeri

Et af Sikkerhedsstyrelsens fem råd er, at du skal holde dig langt væk fra ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri. Skader forårsaget af ikke-lovligt fyrværkeri var sidste år skyld i cirka 10 procent af alle fyrværkeriskader nytårsaften.

Dertil skal lægges de skader, som ikke skete på årets sidste dag.

DR Nyheder kunne i sidste uge fortælle, hvordan ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri bliver solgt helt åbenlyst på Facebook.

Her reklamerer sælgere med traditionelle kanonslag, men også med batterier, der er så kraftige, at de kun må sælges af professionelle.

Ifølge Fyrværkeribrancheforeningen er salget af det professionelle fyrværkeri markant stigende.

- Med kanonslag skader du kun dig selv og sprænger måske dine fingre eller en hånd af. Men med de her batterier kan folk, der står flere hundrede meter væk, komme til skade. Og det kan være personer, som ikke aner, at der bliver skudt fyrværkeri af, sagde foreningens direktør, Karsten Nielsen, i sidste uge og advarede kraftigt mod at give sig i kast med de ulovlige batterier.

Hos Rigspolitiet har man et fokus på at bekæmpe ulovligt fyrværkeri, hvor man også har set flere tilfælde af, at organiserede kriminelle er indblandet.

En aktindsigt hos Rigspolitiet viser, at man mellem 1. december sidste år og 8. januar i år beslaglagde 72.000 stykker ulovligt fyrværkeri, hvilket løber op i mange ton. Fra 1. december til 20. december i år har politiet dog ikke været helt lige så aktive, viser aktindsigten.

I dette tidspunkt har de nemlig beslaglagt 3.200 enheder fyrværkeri. Tallet er dog allerede steget. For eksempel har Københavns Vestegns Politi 21. december beslaglagt 1.100 kraftige kanonslag, 65 nødblus og tre røgbomber hos en 28-årig mand i Albertslund.

Det var netop en forudgående efterforskning på de sociale medier, der havde sat manden i forbindelse med salg af ulovligt fyrværkeri.

Et stort fokus fra politiet

Hos Rigspolitiet opgør man hvert år, hvor mange danskere der bliver sigtet for at overtræde fyrværkeriloven. En aktindsigt viser, at det tal siden 2010 ligger stabilt mellem 500 og 700 sigtelser.

Kampen mod ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri er også noget, der er et klart fokus i landets politikredse.

- Man kan altid have mere fokus, hvis vi havde uanede ressourcer. Jeg synes, at vi har et godt fokus og et godt samarbejde med andre myndigheder – særligt, når det eskalerer hen mod nytår, siger Lars Mortensen, der er vicepolitiinspektør hos Nationale Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet.

Hvis du bliver dømt for at overtræde fyrværkeriloven, kan du straffes med alt fra en bøde til ubetinget fængsel.

Årlige sigtelser

  • 2010: 551

  • 2011: 664

  • 2012: 635

  • 2013: 573

  • 2014: 639

  • 2015: 734

  • 2016: 555

  • Kilde: Rigspolitiet