Ekstra sikkerhedstjek har afsløret brystkræft hos 21 kvinder

Patienterstatningen skal afgøre, om de 21 kvinders diagnoser kunne være opdaget tidligere.

Tilbuddet om sikkerhedstjek blev givet til godt 3.600 kvinder (Foto: © christian Als, Scanpix)

21 kvinder har fået konstateret brystkræft ved de ekstra sikkerhedstjek, som Regionshospitalet Viborg har gennemført siden juli måned efter mistanke om lægesjusk.

- Jeg har ikke ord for den situation, som disse 21 kvinder og deres familier nu står i. Vi er dybt berørte af situationen og er blevet bekræftet i, at det var korrekt at tilbyde de ekstra sikkerhedstjek, siger lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt Michael Braüner Schmidt i meddelelsen.

Indsatsen med sikkerhedstjekkene blev sat i værk på grund af en mistanke om, at en enkel overlæge havde lavet forkerte undersøgelser.

Tilbuddet om sikkerhedstjek blev givet til godt 3.600 kvinder, som den pågældende overlæge havde undersøgt og frikendt for brystkræft siden juli 2015. I alt har 2.162 kvinder taget imod tilbuddet og fået det ekstra sikkerhedstjek.

Med tilladelse fra patienterne har Regionshospitalet Viborg anmeldt alle 21 sager til Patienterstatningen. Den skal nu afgøre, om de 21 kvinders diagnoser kunne være opdaget tidligere, og om kvinderne er berettiget til erstatning.

Mistanken om mulige fejlundersøgelser opstod ved en intern kvalitetskontrol, hvor flere patienter havde fortalt, at de fortsat havde symptomer, selvom de ved klinisk mammografi havde fået at vide, at de ikke havde brystkræft.

Da mistanken blev rejst havde den pågældende overlæge opsagt sin stilling. Styrelsen for Patientsikkerhed har suspenderet overlægens autorisation, mens den undersøger sagen.

Sagen kort

  • En intern kvalitetskontrol på Regionshospitalet Viborg rejste i juni mistanke om, at en mandlig overlæge har lavet fejl i undersøgelser for brystkræft.

  • Overlægen er blevet fritaget for alle sine opgaver, mens Styrelsen for Patientsikkerhed undersøger sagen.

  • I alt har Regionshospitalet Viborg tilbudt en ny undersøgelse til cirka 3.600 patienter. 2.162 kvinder har fået et ekstra sikkerhedstjek og 21 af dem har fået konstateret brystkræft.

  • Patienterstatningen skal afgøre, om de 21 kvinders diagnoser kunne være opdaget tidligere, og om kvinderne er berettiget til erstatning.

  • Kilde: Region Midtjylland