Der er fuldt hus på kurset "fødselsforberedelse" i lokalerne, der ligger i Københavner-bydelen Vanløse.
De ni kvinder, der er med på dagens hold har netop taget deres sko af og sat i garderoben.
Mindful Moving hedder forberedelsen, der er et privat tilbud om fødselsforberedelse til gravide.
- Jeg vil gerne forberede mig bedst muligt på fødslen og gøre det bedst mulige for mit barn, siger en af deltagerne, Freja Nielsen, som har termin om få uger.
Hun skal føde på Hvidovre Hospital, hvor man tilbyder de førstegangsfødende en forberedelse på 2,5 times forelæsning i et auditorium med op til 80 deltagere.
Ved siden af Freja Nielsen står Marie Jensen, der også er blevet tilbudt fødselsforberedelse i et auditorium gennem det offentlige.
- Der var gode informationer i forhold til det specifikke hospital, hvor jeg skal føde. Blandt andet om hvor man skal parkere, og hvornår man skal ringe til fødemodtagelsen, men slet ikke den der ro og forberedelse, som jeg synes, at man har brug for, fortæller hun.
- Flere private udbydere
De to gravide kvinder er ikke de eneste, der har valgt at bruge penge på privat fødselsforberedelse.
Både Jordemoderforeningen, foreningen Forældre og Fødsel samt de udbydere af privat fødselsforberedelse, som DR Nyheder har været i kontakt med, melder om en øget interesse for de private hold og flere private udbydere.
- Efterspørgslen bliver større og større, og jeg må oprette nye hold, fortæller Pia Genet Rasmussen, der er underviser på Freja Nielsen og Marie Jensens hold.
Hos Jordemoderforeningen mener formand Lillian Bondo, at det er udtryk for, at det offentliges fødselsforberedelse nogle steder er skruet ned til forelæsninger i store auditorier.
- God fødselsforberedelse er ikke noget, man kan undvære, siger Lillian Bondo, der mener, at det offentlige altid bør tilbyde førstegangsfødende en fødselsforberedelse på mindre hold af 8-9 timer inden fødslen.
Stor forskel på offentlige tilbud
Men der er stor forskel på, hvor meget fødselsforberedelse, førstegangsgravide får tilbudt rundt omkring i landet.
DR Nyheder har lavet en rundspørge til landets fødeklinikker, der viser, at førstegangsfødende nogle steder samlet set får tilbudt 8-10 timers undervisning - primært på mindre hold, mens andre kvinder må nøjes med 2,5 times foredrag i et auditorium.
Hos Jordemoderforeningen understreger Lillian Bondo, at mange af de private tilbud er gode alternativer, men at det i hendes øjne ikke bør koste penge at få den form for fødselsforberedelse.
- Der findes familier, der slet ikke har råd til at hoste op med de meget rimelige priser, der findes for undervisning i det private. Og det er jo noget, man bliver nødt til at tage stilling til, siger hun.
Danske Regioner: Ikke et problem
Men hos Danske Regioner, der er ansvarlige for de offentlige tilbud, mener formand for sundhedsudvalget, Ulla Astman (S), ikke, at de private tilbud skaber ulighed i sundhed.
- Hvis man har meget specielle ønsker, så synes jeg, det er helt fint, at man opsøger det i det private, vi kan ikke matche alle specielle ønsker.
Men er det ok, at man skal have penge op af lommen, hvis man gerne vil have den slags fødselsforberedelse (på hold), bare fordi man bor i København og ikke i Aabenraa?
- Det vigtigste er, at vi ikke lader nogen som helst i stikken, og det synes jeg ikke, der er tale om her.
Hos Danske Regioner er man i gang med at kortlægge hele svangreomsorgen. Selv om formanden for Sundhedsudvalget Ulla Astman (S) afviser, at auditorieforelæsningerne ikke er tilstrækkelige som forberedelse, så er hun åben over for nye forslag.
- Vi vil bestemt ikke afvise, at der kan laves om i vores fødselsforberedelse og vores svangreforløb. Bestemt ikke. Vi skal sikre, at vores forløb matcher de behov, som de enkelte kvinder har, og vi samarbejder gerne med forskellige parter, siger hun.
- Så havde jeg ikke haft brug for privat hjælp
På det private fødselsforberedelseshold i Vanløse synes Freja Nielsen, at det er ærgerligt, at hun ikke har fået tilbudt fødselsforberedelse på hold gennem det offentlige.
- Så havde jeg helt klart takket ja til det. Så er jeg ikke sikker på, at jeg havde haft behov for at gå uden om det offentlige, siger hun.
Sådan har Marie Jensen det også. Hun er glad for, at hun havde råd og mulighed for at betale de 2000 kroner forløbet på det private hold, koster.
- Efter det foredrag jeg var til i det offentlige, har jeg gået og tænkt meget på, hvordan det mon skal gå dem, der kun har fået det. Det har jeg tænkt meget på, siger hun.
FØDSELSFORBEREDELSE TIL FØRSTEGANGSFØDENDE
- •
Spændet i antal timers fødselsforberedelse ligger mellem 2,5 times fødselsforberedelse og 8-10 timer
- •
5 hospitaler tilbyder slet ikke forberedelse på mindre hold.
- •
6 hospitaler tilbyder mellem 8 og 10 timer
- •
5 hospitaler tilbyder 6 timer
- •
5 hospitaler tilbyder mellem 2,5 og 4 timer. Kilde: Rundspørge foretaget af DR Nyheder til landets fødeafdelinger, hvor 16 ud af 21 har svaret.