Mariann har arbejdet 30 år i Nasa: Sådan føles det at trykke på knappen

I dag starter en ny Nasa-mission i søgningen efter liv på Mars.

Danske Mariann Albjerg skulle have været ovre og se Mars-opsendelsen i Florida, men det fik corona sat en stopper for.

NASA har i dag sendt Mars-køretøjet Perserverance Rover ud på en lang rejse, der først slutter til februar.

Køretøjet skal, når det lander på planeten til februar, besvare det helt basale spørgsmål: Er der - eller har der været - liv på Mars?

Danske Mariann Albjerg har arbejdet i Nasa's Space Shuttle-program i 30 år og er den hidtil højest placerede dansker i Nasa.

I dag har hun døbt sit hus i Rungsted MECO, som betyder Main Engine CutOff. En væg i hjemmet er dedikeret til minder fra tre årtiers arbejde for Nasa, hvor ti af dem foregik i kontrolcenteret, Mission Control.

Mariann Albjerg er med andre ord en rigtig rum-nørd, som ved, hvad der skal til, for at missioner som den, Nasa i dag har sat i gang, lykkes.

Og det er ikke noget, man glemmer.

- Jeg har næsten ikke kunnet sove i nat, for sådan noget her sidder jo i kroppen. Man er så fokuseret på, at det går rigtigt til, og at der ikke sker fejl, fortæller hun.

- Man er et team, som hjælper hinanden, og det er en fantastisk følelse. Disse missioner er jo altid noget, man har arbejdet hen mod længe.

Masser af data i Mission Control

Mariann Albjerg kom til USA i 1979 med sin daværende mand. Her var hun fra 1979 til 2010 en del af holdet på Nasa.

Hun har været involveret i omkring 50 af 133 succesfulde flyvninger med rumfartøjerne Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis og Endeavour.

Den tidligere Nasa-medarbejder husker tydeligt den første opsendelse, hun så. Dengang sad hun endnu ikke selv i kontrolrummet og kunne derfor nyde opsendelsen.

Mariann Albjerg bag tasterne i Mission Control. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Men det er noget andet, når man sidder i Mission Control og skal holde øje med, at alting går som planlagt.

- Man holder øje med en masse data – og den er der meget af. Og så holder man øje med en masse skærme, fortæller Mariann Albjerg.

- Som regel går alt, som det skal under en opsendelse. For alle problemerne er blevet løst i løbet af de flere års forberedelser, som man har haft.

Dansk teknologi ombord

Ombord på roveren, som er sendt mod Mars, er vigtig dansk teknologi.

Danske DTU Space har nemlig leveret det kamera-system, der skal hjælpe med at finde de rette steder at lede efter tegn på liv.

- Danmark har et fantastisk ruminstitut i DTU. De er et mini-Nasa, og de laver ting i verdensklasse, siger Mariann Albjerg.

Dagens opsendelse til Mars er en stor begivenhed. Også for Mariann, som allerede sidder klar ved computeren for at overvære den formentlig nye milepæl i rumfartens historie.

- Jeg glæder mig virkelig meget til, at de tæller ned; 10, 9, 8, 7… og så til sidst siger: ’Go for launch!’, siger Mariann Albjerg, der ikke har svært ved at genkalde sig følelsen.

Hun skulle have været ovre og se opsendelsen i Florida, men det fik corona sat en stopper for.