Novo Nordisk-topchef: Lav systemet om, så store medicinregninger udjævnes

Er man kroniker, giver det ikke mening at få tømt lommerne i for eksempel januar, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Flere borgere dropper at købe deres medicin på grund af blandt andet høj inflation, lyder det fra flere organisationer og patientforeninger. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix Denmark)

En af de mest magtfulde aktører på det danske sundhedsområde stempler nu ind i debatten om det offentlige system, der yder borgere tilskud til receptpligtig medicin.

Lige som en række organisationer og sundhedseksperter mener Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen også, at systemet bør ændres, så borgerne ikke oplever at få en stor regning, når deres personlige tilskudsår begynder forfra.

Med det nuværende system begynder ens tilskudsår den dag, man første gang tropper op på apoteket for at købe sin tilskudsberettigede medicin. De første 1.045 kroner på regningen får man ikke tilskud til.

Administrerende direktør i Novo Nordisk Lars Fruergaard Jørgensen så gerne, at tilskudssystemet for receptpligtig medicin i Danmark gøres mere fleksibelt. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

- Hvis man lever med en kronisk sygdom, giver det ikke så meget mening, at det for eksempel er i januar, at man skal have tømt lommerne, før man får tilskud:

- Hvis man delte det grundtilskud ud og fordelte det hver måned, ville mange føle, at begyndelsen af medicinåret var nemmere, siger Lars Fruergaard Jørgensen i DR-programmet ’Følg Pengene’.

Flere borgere dropper medicin

I sidste uge rejste en lang række organisationer og sundhedseksperter kritik af det nuværende tilskudssystem, som de mener er medvirkende til at øge den sociale ulighed i sundhed.

Den slags fortællinger huer ikke lige frem Lars Fruergaard Jørgensen, der blandt andet producerer forskellige typer af insulin til diabetespatienter.

- Jeg har det da skidt med det, specielt hvis man har diabetes. Hvis man bruger insulin, er det ikke godt at justere sine doser, siger han:

- I et land som Danmark, hvor vi har en god sundhedsdækning, kan mange være udfordret i begyndelsen af et tilskudsår, fordi man har en egenbetaling, og man skal op på omkring 1.000 kroner, inden man begynder at få dækket sin medicin. På et tidspunkt med høje energiregninger og inflation kan mange stå i en situation, hvor man skal prioritere, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

Han opfatter sig selv og sin store milliardvirksomhed som en samarbejdspartner, der skal være med til at løse samfundets problemer. Det er i det lys, hans opfordring om at ændre tilskudssystemet skal ses, lyder det fra Novo-topchefen.

- Vi prøver også at arbejde med forebyggelse. Nogle spørger hvorfor, for er det ikke med til at reducere det marked, du sælger produkter ind i? Men for mig er det en del af at lave et samfund, der er vedvarende, for i sidste ende er det også det, der gør, at vi kan have en forretning, siger Lars Fruergaard Jørgensen.

S: Ulighed bliver synlig lige her

Det har ikke været muligt at få et interview med indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) om Novo Nordisk-topchefens udtalelser.

I et skriftlig svar skriver hun, at "det er vigtigt for regeringen, at alle har råd til deres medicin", og at det fremgår af regeringsgrundlaget, at ordningerne for medicintilskud til forskellige grupper skal gennemlyses.

Flemming Møller Mortensen (S) håber snart, at tilskudssystemet for medicin gøres mere fleksibelt. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, undrer sig dog over, at der ikke er lavet justeringer af det nuværende tilskudssystem, så det får ’en anden dynamik’.

- Vi har jo talt om det her igennem ganske mange år. Og der er en ulighed, der bliver meget synlig lige her. Inflationen er hård ved mange danskere, så vi ser et øget antal borgere, der ikke henter deres medicin, siger han:

Nu siger du, at du undrer dig over, at der ikke er sket ændringer før, men I havde jo også regeringsmagten før valget. Var I ikke opgaven voksen dengang?

- Det synes jeg, at vi var. Ting kommer jo op og får fornyet aktualitet med baggrund i inflationen. Derfor er det et rigtigt tidspunkt at kigge på det her, og jeg er glad for, at det også står tydeligt i regeringsgrundlaget, siger Flemming Møller Mortensen.