Professor om Trump-aflysning: 'Det er en enorm fornærmelse'

Den amerikanske præsident aflyste i nat planlagt statsbesøg i Danmark.

Donald Trump aflyste i nat sit statsbesøg i Danmark. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

Det er både uhørt og en klar fornærmelse, at den amerikanske præsident, Donald Trump, i nat på Twitter meddelte, at han ikke kommer til Danmark på statsbesøg om 12 dage.

Det vurderer Ole Wæver, der er professor og blandt andet har forsket i internationalt diplomati.

- Normalt bliver et statsbesøg kun aflyst, når der er noget exceptionelt, som kommer op. Det er klart, at det kan blive udsat, hvis der er en krig eller en national krise, men at det bliver aflyst i en sådan situation er helt uhørt, siger Ole Wæver.

Professoren fra Københavns Universitet hæfter sig nemlig særligt ved den amerikanske præsidents begrundelse for aflysningen.

Trump ændrede forklaring

For da Donald Trump for få dage siden bekræftede, at amerikanerne er interesserede i at se på, om det er muligt at købe Grønland, sagde han samtidig, at dette spørgsmål ikke var hovedformålet med statsbesøget i Danmark.

I nat havde piben dog fået en anden lyd, da han aflyste besøget:

- Danmark er et meget særligt land med en fantastisk befolkning, men på baggrund af statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, vil jeg udsætte vores møde, der er planlagt til om to uger, til et andet tidspunkt, skrev Donald Trump på Twitter.

Denne begrundelse kan ifølge professor Ole Wæver kan kun tolkes på én måde:

- Nu siger han pludselig, at de aflyser besøget, fordi Danmark ikke vil forhandle om Grønland. Hermed siger han, at det var hovedformålet med rejsen og grunden til, at han ikke kommer. Det er en enorm fornærmelse, siger han.

Relationer mellem Danmark og USA ændres ikke

Men selv om aflysningen ifølge professoren kan ses som en fornærmelse, så vurderer han ikke, at det kommer til at skade de diplomatiske relationer mellem Danmark og USA.

- Vi er selvfølgelig stadig nære allierede, og vores professionelle relationer bliver ikke ændret af det, siger Ole Wæver, der ikke vurderer, at de danske diplomater i USA for alvor kommer på overarbejde den kommende tid.

- De danske diplomater ved godt, at det ikke er administrationens skyld. De kunne sige noget til det amerikanske system eller ambassadøren i Danmark, men det kommer der ikke noget ud af.

Han hæfter sig i stedet særligt ved de politiske reaktioner i Danmark oven på aflysningen. Det skyldes, at der også har været en hård retorik og fordømmelse for den borgerlige lejr.

Blandt andet har Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, på Twitter kaldt situationen for 'totalt kaos', lige som Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kalder det for 'en farce'.

- Jeg synes, at det især er interessant, hvor langt det borgerlige Danmark er gået i retning af at sige, at det her er helt uacceptabelt. Højrefløjen har på baggrund af sit generelle forhold til USA ikke ønsket at gå særlig langt med den kritik. Der har man set noget af et spring nu, siger Ole Wæver.