Trump kommer måske til Danmark: Et præsidentbesøg stiller store sikkerhedskrav

Kun tre præsidenter har lagt vejen forbi Danmark gennem tiden.

Da Donald Trump i går blev spurgt af en gruppe journalister, om han besøgte andre lande end Polen til september, nævnte han, at han måske vil komme forbi Danmark. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

I går aftes dansk tid nævnte præsident Donald Trump i forbifarten til en gruppe journalister, at han måske vil lægge vejen forbi Danmark på vej til et besøg i Polen.

Det har i den grad fået rygterne til at løbe, da besøget i Polen allerede er den 1. september i år. Hvilket i så fald betyder, at Trump sætter fødderne på dansk jord i løbet af den næste måneds tid.

Selvom det endnu er uvist, om præsidenten rent faktisk kommer til Danmark, vil et besøg af den kaliber i den grad stille store krav til det danske politi, lyder det fra Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet:

- Fra det øjeblik, man ved, at Donald Trump vil sætte sine ben på dansk jord, så starter der jo et kæmpestort planlægningssetup imellem Rigspolitiet og PET.

Kortene holdes tæt ind på kroppen

Hvordan det helt konkret fungerer, kan Claus Oxfeldt ikke komme nærmere ind på, men det vil aktivere mange danske politifolk. Både fra PET og resten af dansk politi.

- Det er et spørgsmål om at holde kortene tæt til kroppen og ikke fortælle, hvad man har af planer, så potentielle gerningsmænd kan planlægge efter det.

Den helt store opgave er at sikre, at der ikke sker noget, der ikke må ske, fortæller politiforbundsformanden. Derfor samarbejdes der også tæt med Secret Service, som står for at holde amerikanske præsidenter sikre.

- Der er ingen tvivl om, at det kræver et stort set up, og at man hele tiden har det antal sikkerhedsvagter og almindelige politifolk til rådighed, så hvis der skulle opstå en eller anden situation, så kan man også tackle den, siger han.

For det handler om at forberede sig på både tænkelige og utænkelige scenarier, lyder det.

- Man skal virkelig være kreativ i sin tankegang, men det er noget, som PET og Rigspolitiet er fantastisk dygtige til, og det er i tæt samarbejde med det amerikanske politi.

Præsidenten har selv køretøjer med

Da Donald Trump lagde vejen forbi Storbritannien sidste sommer, blev 10.000 britiske betjente hentet til London.

Ud over at den amerikanske præsident flyver i en ombygget Boeing 747-200B, der er bygget til at modstå luftangreb, har præsidenten også sit eget sikkerhedsopbud med.

I dagene op til et præsidentbesøge flyves køretøjer til destinationen via transportfly. Blandt andet præsidentens køretøj, der kaldes 'The Beast'. Dem er der to af, hvor den ene transporterer præsidenten, og den anden er til afledning.

Et eksempel på en typisk kortege for præsidenten. Formationen og antallet af køretøjer kan variere.
Et eksempel på en typisk kortege for præsidenten. Formationen og antallet af køretøjer kan variere.

Hvis Donald Trump besøger Danmark er han den fjerde i rækken af siddende præsidenter, der kommer til landet.

Første gang det berømte præsidentfly, der går under navnet Air Force One, satte landingsstellet på dansk jord, var da daværende præsident Bill Clinton besøgte Danmark tilbage i 1997.

Andet besøg var da den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tog imod præsident George W. Bush og hans hustru Laura Bush 6. juli 2005.

De to besøg kender den nu pensionerede Hans Jørgen Bonnichsen mere til end de fleste. Han sad som operativ chef for PET fra 1997 til 2006, mens de to præsidenter besøgte Danmark.

Et besøg af den slags betyder blandt andet lukning af motorveje, en sikring af alle de steder, der skal besøges af præsidenten, og en særlig afdeling på Rigshospitalet skal sættes op til, hvis nu der skulle ske noget, fortæller han.

- Man er nødt til at tænke det utænkelige, så man går meget hurtigt i gang med at finde ud af, hvilke steder skal besøges, og hvordan transporten skal ske dertil, siger han.

Da Donald Trump lagde et besøg i London, fløj han eksempelvis i sin egen medbragte helikopter, så det ikke var nødvendigt at lukke eksempelvis motorveje.

'Nogen får travlt med planlægningen'

Da den daværende siddende præsident Barack Obama og hans hustru Michelle Obama lagde vejen forbi Danmark i 2009 på det, der kaldes et 'lynvisit, var det regentparret, der tog imod dem på Christiansborg.

Og et besøg af den kaliber trækker på ressourcer, der er pressede i forvejen, siger Claus Oxfeldt fra Politiforbundet.

- Det er et presset politi, men vi har også forståelse for, at når han melder sin ankomst, siger man selvfølgelig også ja tak fra Statsministeriets side, hvis en præsident kommer, siger Claus Oxfeldt.

- Der er nogle, der får travlt med at arbejde med planlægningen, så snart vi ved, hvornår Donald Trump eventuelt lander i Danmark, og hvornår han forlader det igen.

Statsministeriet kan ikke bekræfte, om præsident Donald Trump kommer på besøg.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er heller ikke tilgængelig i forhold til at kommentere Trumps udmelding.