Tvang bruges mod flere børn og unge i psykiatrien

Målet er at halvere brugen af tvang i psykiatrien, men de seneste fem år er der sket en stigning.

Især i Region Sjælland er der sket en stigning, når det gælder tvang mod børn og unge i psykiatrien (arkivfoto), (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Flere børn og unge, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling, udsættes for tvangsmedicinering, fastholdelse og fiksering med rem eller bælte.

Tallet er steget fra 16,6 procent i 2011 til 22,5 procent i 2016, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Dermed blev flere end hver femte af de indlagte børn udsat for tvang sidste år, og det er bekymrende, mener Birgit Elgaard, der er landsformand i Bedre Psykiatri.

Sundhedsministeriet og Danske Regioner satte ellers i 2014 et mål om at halvere anvendelse af tvang i psykiatrien inden 2020.

Det mål er umuligt at nå, hvis ikke politikerne tager ansvar og laver en national handleplan, mener Birgit Elgaard.

Region Sjælland er den region, hvor flest indlagte børn og unge udsættes for tvang.

Knap hver tredje eller 31,6 procent blev i 2016 udsat for en eller anden form for tvang, og det er en markant stigning i forhold til 2011, hvor tallet var 14,6 procent.

Jesper Pedersen, ledende overlæge for Børne- og Ungdomspsykiatrien i Region Sjælland, erkender, at udviklingen strider mod målsætningen.

Den triste udvikling forklarer han med, at der i dag er flere akutte indlæggelser af unge fra pædagogiske opholdssteder. De er ofte stærkt præget af selvmordstanker eller selvskadende adfærd.

/ritzau/