Forfatter flygtede fra Zanzibar som teenager – nu modtager han én af de fornemmeste priser i verden

73-årige Abdulrazak Gurnah tildeles dette års Nobelpris i litteratur.

Abdulrazak Gurnah kom til England som flygtning i 1960'erne. Han er født i 1948 på Zanzibar i Tanzania. (Foto: © GARY DOAK, © Gary Doak / eyevine.)

Årets modtager af den prestigefyldte Nobelpris i litteratur er 73-årige Abdulrazak Gurnah fra Zanzibar, Tanzania.

Det har Det Svenske Akademi, der uddeler den eftertragtede litteraturpris, netop offentliggjort i Stockholm.

Abdulrazak Gurnah tildeles prisen for den "kompromisløse og medfølende gennemboring af kolonialismens virkninger og flygtningens skæbne mellem kulturer og kontinenter".

Gurnah blev født i 1948 og voksede op på Zanzibar i Tanzania, men han ankom til England som flygtning i slutningen af 1960'erne.

Gennemgående i hans arbejde er også forholdet for flygtninge, og han har udgivet ti romaner og flere noveller.

Gurnah er – udover at være forfatter – pensioneret professor fra Universitetet i Kent, hvor han arbejdede med postkolonial litteratur.

Abdulrazak Gurnah begyndte at skrive allerede som 21-årig, og selvom hans modersmål er swahili, skriver han på engelsk. I de unge år lå det ellers ikke i kortene, at han skulle vinde Nobelprisen i litteratur. Han har tidligere forklaret, at han som ung stort set ikke havde adgang til bøger.

Hæder kommer med stor pris

Nobelprisen i litteratur er verdens mest prestigefyldte og mest celebre litteraturpris, som har fået mange forfatterskaber frem i lyset, som ellers ville have været lidt hemmelige for almindelige læsere, fortæller Nanna Mogensen, der er vært på radioprogrammet 'Skønlitteratur på P1'.

Med prisen følger både et tilbud om svensk statsborgerskab såvel som ni millioner svenske kroner. Den store ære og pengepose er dog ikke nok til, at alle forfattere sukker efter at vinde prisen.

- For de forfattere, som ikke har været fremme i medierne, og som gerne vil værne om deres stille forfatterliv, kan det være en enorm omvæltning at vinde prisen. Den anonymitet, man måtte have haft inden, forsvinder nemlig for altid.

- Forfatteren Murakami har desuden også udtalt, at han ikke håber, han modtager prisen, fordi man er færdig, hvis man modtager den. Dermed ment, at barren er sat virkeligt højt for ens næste bog, hvis man allerede har vundet en Nobelpris, forklarer Nanna Mogensen.

Forud for dette års uddeling kritiserede særligt den norske forfatter Jan Kjærstad Det Svenske Akademi for at være både for eurocentreret og for hvid i deres tidligere udvælgelse af modtagere. Han pegede konkret på manglen på forfattere fra Asien og det afrikanske kontinent.

- Det er derfor meget passende, at der nu kommer en forfatter med bagrund i Zanzibar. Selvom det pudsige dog er, at han bor og underviser i England, tilføjer Nanna Mogensen om årets modtager.

Sidste år fik den 77-årige amerikanske digter og forfatter Louise Glück prisen.

Hun fik prisen for sin "usædvanlige poetiske stemme, der med streng skønhed gør den individuelle eksistens universel".

Den amerikanske digter Louise Glück blev tildelt sidste års Nobelpris i litteratur. (Foto: © SHAWN THEW, Scanpix)

Prisens navn stammer fra den svenske ingeniør Alfred Nobel, som efter sin død i 1896 efterlod sig en formue. Den udgjorde grundlaget for den fond, hvorfra der årligt bliver uddelt seks lige store portioner penge inden for områderne fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi og fred.

Tre danskere har vundet Nobelprisen i litteratur. I 1917 delte Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan prisen, mens Johannes V. Jensen modtog prisen i 1944.