Tør du læse med? Her er seks bøger til halloween, der er mere uhyggelige end en horrorfilm på Netflix

Bogbloggeren Line Dalbro Schaumann synes, bøger kan være langt mere uhyggelige end film.

(© Grafik: Katrine Holst)

Oftest er ens egen fantasi bedre end virkeligheden.

Sådan er det også, når man læser en uhyggelig bog i stedet for at se en horrorfilm på tv.

Det mener i hvert fald Line Dalbro Schaumann, der er en kæmpe læsehest. Hun anmelder bøger på sin Instagram-profil og blog, skriver beskrivelser af bøger til de danske biblioteker, og så har hun alene i år læst og lyttet til (hold fast) 340 bøger.

- Bøger er for mig det, Netflix er for andre. Når man læser en bog, opbygger man meget mere stemning, fordi man danner indre billeder af, hvordan personerne, monstrene og skurkene ser ud.

- Uhyggen føles mere håndgribelig, og beskrivelserne kan, sammen med ens egne billeder, få blodet op at pumpe, når man sidder helt alene og læser. Så meget at man næsten ikke tør vende sig om for at kigge ud af vinduet, siger Line Dalbro Schaumann.

Her kommer hun med seks bud på oplagte halloween-bøger, som måske kan få dig til at frygte at gå på toilettet helt alene.

1

Benni Bødker: Den dobbelte grav

'Den dobbelte grav' udkom i 2019. (© Corto)

- Det er en novellesamling fra Danmarks bedste gys og gru-forfatter. Han fortæller levende og detaljeret om en undsluppen morder, om den genopståede mand og byen, hvor der bor spøgelser. De 12 noveller er meget forskellige i deres udtryk, de foregår heller ikke på samme tid eller handler om de samme personer.

- Benni Bødker formår igen og igen at sætte en virkelig uhyggelig og dyster stemning. Han har sproget i sin magt og beskriver alt med stor præcision og dedikation – det er en fryd at læse, også selvom det er gys.

- Alle kan være med, men jeg vil nok sige, at man skal være ti år og op efter – og hvis man er blandt de yngste, så er det en god idé ikke at læse dem, inden man går i seng.

2

Jesper Riel: Uglemanden

'Uglemanden' udkom i foråret. (© Super Lux)

- 'Uglemanden' er første del af en planlagt trilogi, der handler om Christian og Maria. De mistede for mange år siden deres elskede mor, men de har ikke opgivet håbet om at finde hende igen. Sammen har de to søskende Ravnstrups Blodhunde, et privatdetektivbureau, hvor de indsamler spor i deres jagt på moren – en jagt, som deres far synes er helt unødvendig i takt med, at minderne om moren forsvinder.

- De får et spor – endda et stort et, og snart er de to søskende hvirvlet ind i parallelle universer og uhyggelige monstre, der både følger efter dem og besætter dem, de omgås med. Spørgsmålet er, om Christian og Maria kan opklare mysteriet, før de selv forsvinder og bliver glemt.

'Uglemanden' er velskrevet, og stemningen bliver langsomt mere og mere dyster, indtil man til sidst sidder helt ude på kanten af stolen og bider negle i spænding. Jeg mener, den kan læses af alle over 12 år.

3

Joe Hill: Locke & Key

'Locke & Key' udkom på engelsk i 2017. (© IDW Publishing)

- Dette er en tegneserie om familien Locke og er til den voksne læser. Rendell Locke bliver i starten af første bog myrdet ret voldsomt. Rendells kone, Nina, beslutter at flytte med de tre børn, Tyler, Kinsey og Bode til Rendells familiehus, Keyhouse. Her finder børnene snart ud af, at der er familietragedier og hemmeligheder, der er gemt godt af vejen, og at magiske nøgler ikke kun er til sjov og ballade.

- Tegneserien er uhyggelig, blodig og voldelig, historien er velskrevet, og illustrationerne er både stemningsfulde og detaljerede. Hvis man ikke er til meget eksplicitte voldsscener, kan det være en fordel at holde pause mellem udgivelserne.

Serien er også på Netflix, hvor de dog har lavet en del om – blandt andet er den mere fantasy-agtig end horror.

4

Anne Elvedal: Dødens spil

'Dødens spil' udkom i juni i år. (© Straarup & Co.)

- 'Dødens spil' er sådan en slags historie, der kryber under huden på sin læser. Så snart jeg troede, jeg havde regnet det ud, skete der noget uventet, og jeg måtte tage alle mine idéer op til revurdering.⁠⁠

- Rebekka bor i en søvnig lille by, hvor der ikke sker så meget. Lige indtil den dag hvor hendes far bliver slået ihjel. Hun vil ikke acceptere politiets forklaring og begynder selv at grave i farens fortid - men ingen kunne have forberedt hende på det, hun finder. ⁠⁠

- 'Dødens spil' er medrivende, spændende og mystisk læsning om, at der er mere mellem himmel og jord. Der er kræfter, som vi ikke skal lege med. Steder, vi ikke ønsker at bevæge os hen - hverken fysisk eller psykisk. Bogen er fra 14 år og opefter.

5

Pam Smy: Thornhill

'Thornhill' udkom på engelsk i 2017. (© Høst & søn)

- Det er en graphic novel om Ella, der flytter ind ved siden af Thornhill, et tidligere børnehjem, som lukkede under mystiske omstændigheder. Ella finder Thornhill interessant og spændende og begynder at udforske stedet. Sideløbende med historien om Ella hører vi om ensomme Mary, der boede på børnehjemmet.

- Mary bliver mobbet - og især en anden er meget slem til at mobbe. Da der kommer besked om, at børnehjemmet skal lukke, begynder pigerne og de ansatte at forsvinde, og snart er der kun Mary og hendes mobber tilbage. Spørgsmålet er, om Mary kan få sagt fra, og hvad der sker, når Marys historie begynder at trække tråde ind i Ellas hverdag.

- Når det er Mary, der fortæller, er det igennem dagbogsindlæg. Her fortæller hun om hverdagen og de grusomme mobberier. Når det er Ella, der fortæller, er det udelukkende i illustrationer. Det giver en helt særlig og intens læseoplevelse, da vi som læsere virkelig skal arbejde for at forstå Ellas historie.

- Det er både uro- og tankevækkende læsning, både for unge og voksne tegneserielæsere.

6

Lars Bøgeholt Pedersen: Hus til salg

'Hus til salg' er lige udkommet. (© Pronto)

- Dette er en meget kort gyserhistorie på kun 51 sider, men den beviser, at et godt gys altså ikke behøver at trække sig over 300 sider.

- Historien handler om ejendomsmægleren Peter, der kun har én klient og kun ét hus at sælge. På de foregående salg af huset har Peter fået en god sum penge, men nu er der lavvande i kassen, så da han bliver kontaktet af sin klient angående huset, indvilliger Peter i at sælge det igen.

- Det er et storslået hus, selvom haven godt kunne bruge en kærlig hånd, er glasmosaikkerne, den store entre, trappen og værelserne storslåede og tager pusten fra et ungt par, der kommer og kigger på huset. Et ungt par har svært ved at finde argumenterne for at sige nej. Selvom de nok burde…

- Man får hurtigt fornemmelsen af, at der er noget skummelt ved huset, men det er først på sidste side, at den grusomme sandhed går op for en.

- Historien er krydret med flotte sort/hvide crime noir-agtige illustrationer af Kristian Eskild Jensen, og de fuldender virkelig den uhyggelige stemning.