Saftige burgere med oksekød, pizzaer med snasket pepperoni, der flyder i fedt, og sushiruller spækket med de sprødeste, indbagte rejer.
Når sulten skal stilles med nogle hurtige kalorier mellem koncerterne på de danske musikfestivaler, er det gerne med et væld af kødbaserede retter.
Men ikke på Northside Festival. I år er nemlig første gang, at den aarhusianske festival er gået all in på plantebaseret mad. Du kan med andre ord ikke finde en klassisk burger eller en hotdog med det hele på festivalpladsen. Ikke med kød i hvert fald.
I stedet kan du vælge mellem retter som ærteproteinburger, sushi med tofu og pizza med svampe – bare for at nævne en lille del af årets madprogram i Eskelunden, hvor festivalen holdes i år.
Og det er faktisk slet ikke tosset, hvis man spørger festivalgæst Rune Juul, som vi fanger med en falafeldurum i hånden. Han har ikke savnet kød under festivalen.
- Det er bare tre dage. Du kan jo bare spise en falafel – det smager dejligt – og du kan få en pizza uden kød. Du kan få det hele, og det smager dejligt, siger Rune Juul.
Samme begejstring finder man hos Sasia Hviid, der også har billet til årets festival.
- Det er superlækkert. Og jeg synes egentlig, at det er vildt dejligt, at der ikke behøver at være kød. Det sender også et stærkt signal om, at det er sådan, vi bør tænke med vores mad, og det synes, jeg er godt, siger hun.
Andre er mindre begejstrede. Festivalgæst Carsten Tolderlund havde netop spist en vegansk hotdog, da vi møder ham på pladsen. Den gjorde ikke meget væsen af sig, synes han.
- Den var bare jævn i smagen – det var de ristede løg, der ligesom overtog smagen. Men jeg fik en pizza med kartofler i nat klokken halv to, som på det tidspunkt var okay – dér havde jeg brug for den, siger han med et smil.
Det hele startede med en økologisk ketchup
Festivalens markante skifte til plantebaseret mad i bæredygtighedens navn blev dog ikke kun positivt mødt, da nyheden ramte medierne i oktober 2021.
Peter Skoven fra festivalens ledelse har fokus på alt det, der ikke har med musikken at gøre, og han påpeger, at festivalen ikke prøver at tvinge danskerne til at spise plantebaseret hver dag – blot at give det et forsøg her under festivalen.
- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, hvis nogle ikke kommer på grund af maden – for jeg vil gerne have, at de smager den. Jeg er fuldstændig overbevist om, at her er noget mad, som alle mennesker kan lide, siger Peter Skoven.
Northside startede sin vej til plantebaseret mad med et fokus på økologisk mad. Som Peter Skoven siger det, startede det i 2012 med, at kun ketchuppen var økologisk. I årene efter gik det dog kun én vej, og i 2017 kom festivalen endelig i mål med 100 procent økologisk mad på festivalen.
- Så stod vi dér efter 2017 og tænkte: Hvordan skal man så blive ved med at fortsætte den bæredygtige udvikling. Dér er det helt naturlige næste skridt det plantebaserede – altså, at spise mindre kød.
Okay med lidt mælk i kaffen
Men selv om der ikke længere er mad med kød, betyder det ikke, at festivalen kun er plantebaseret – eller vegansk om man vil.
Der er med andre ord godt nyt til dem blandt publikum, der ikke kan undvære komælk i kaffen, mayonnaise til fritterne eller en smule ost på pizzaen. Northside har nemlig vedtaget, at det er okay med 15 procent animalske produkter som supplement.
Der var mange kritiske røster på de sociale medier. I må vel også have fået nogle tilbagemeldinger, der var kritiske?
- Ja, vi har fået noget kritik for det, men hver gang vi laver undersøgelser og spørger vores gæster om, hvad de gerne vil have, kan vi se, at de forventer, at vi går forrest. De forventer, at vi viser vejen, siger Peter Skoven og tilføjer:
- Det er ikke kun vores gæster – de vil det måske bare i mere udbredt grad end andre – men to tredjedele af alle danskere ønsker jo at spise mere grønt. Og dér kan man få lov til at tage et stort skridt i den retning på vores festival.
Peter Skoven påpeger i øvrigt, at både gæster, frivillige og de optrædende kunstnere får vegetarisk mad i år – og at kunstnerne faktisk har efterspurgt de kødfrie måltider længe.
'Northside har indtaget en skarp position'
Brandingekspert Jacob Holst Mouritzen, der er medejer og strategikonsulent i virksomheden Holst Mouritzen, kan sagtens se fidusen i festivalens fokus på plantebaseret.
Det er der nemlig ikke andre festivaler, der har slået sig op på, så det har givet Northsides "sindssygt meget opmærksomhed".
- Northside har indtaget en skarp position i det danske marked. I mange år har Roskilde været frontløber på det grønne, på menneskerettigheder og så videre, og Northside har kæmpet med at finde sin plads i det hierarki. Men nu har de altså noget, der er anderledes, siger han.
Og selvom nogen har brokket sig og truet med at ikke at komme festivalen, så er det højst sandsynligt kunder, der ikke var dukket op alligevel, vurderer brandingeksperten.
Samtidig kan den plantebaserede festival ende med at gøre en forskel.
- Mange mennesker har aldrig prøvet at spise et vegansk måltid før, så de vil få en overraskelse. Og måske opdager flere, at vegansk mad slet ikke er så slemt. Så når de kommer hjem fra festivalen, vil folk måske være mere tilbøjelige til at sige ja tak til vegansk mad, siger Jacob Holst Mouritzen.
Et af festivalens danske hovednavne, hitmageren Andreas Odbjerg, synes da også, at kritikerne skal slappe af. Han kommenterede for nylig Northsides madprogram efter at være faldet over "uendelig meget hate" mod festivalen.
- Northside er visionære og seje i deres standpunkt omkring kød på årets festival. Forstår ikke rigtig, man kan blive sur over det, skrev han på sin Instagram – efterfulgt af salutten:
- Verden ændrer sig, om du vil det eller ej – og så ses vi på mac'en om natten.