Har du mere lyst til sex i øjeblikket? Det havde din oldemor også under krigen

I en karantænetid får vi lyst til nærhed og sex, siger sexhistoriker.

Det er ikke noget nyt, at en krise kan give os lyst til at dyrke sex. Ifølge sexhistoriker Thomas Oldrup så vi samme tendens under besættelsen, hvor danskerne også gav den gas. (Foto: © Illustration: Oliver Seppo)

Godt nyt. Selvom samfundet stadig er gået i stå, og coronakrisen fortsætter, går det ikke ud over sexlysten.

Pornosites og forhandlere af sexlegetøj melder om coronede dage, for når krisen kradser, får det os til at dyrke mere sex. Og det er slet ikke noget nyt.

Præcis det samme så vi nemlig under Anden Verdenskrig, hvor besættelsestiden fik din oldefar og oldemor - eller bedsteforældre, afhængig af din alder - til at skrue op for sexlivet.

Det fortæller historiker og forfatter Thomas Oldrup, som står bag bogen 'Fanden tage i morgen - Sex, køn og kærlighed under besættelsen'.

For selv om Anden Verdenskrig og corona på mange punkter slet ikke kan sammenlignes, er der alligevel et par ligheder, der kan forklare en større sexlyst under begge kriser.

For det første fordi både du og dine olde/bedsteforældre kedede jer bravt.

Historiker og forfatter Thomas Oldrup står bag bogen 'Fanden tage i morgen - Sex, køn og kærlighed under besættelsen', der udkom i 2018. Det er den første beskrivelse af danskernes sexliv under krigen.

- Under besættelsen var der udgangsforbud efter klokken 20, hvor mørklægningsgardinerne blev trukket ned. Der var ikke andet at lave ud over at læse vanvittigt mange bøger, som var datidens Netflix. Så man gik i "den lille biograf". Det var et andet ord for, at man blev derhjemme og havde sex, siger Thomas Oldrup.

- Den samme kedsomhed ser vi i dag, hvor vi er lukket inde under coronakrisen. Når det første chok har lagt sig, og karantænen er blevet hverdag, får vi atter lyst til sex.

Den tendens bliver bekræftet hos Sinful, som er Nordens største forhandler af sexlegetøj.

Ifølge medejer Mathilde Mackowski var der helt stille lige efter statsminister Mette Frederiksens første udmelding om karantæne. Men efter et par dage kom der gang i salget af legetøj og sexspil til par, og den sidste uges tid er tallet eksploderet med over 100 procent i forhold til sidste år.

Der er rygende travlt på lageret i Aarhus hos Sinful, der oplever et sandt boom i salget under coronakrisen. Den øgede sexlyst så vi også for 77 år siden under Anden Verdenskrig, da fremtiden så dyster ud. (Foto: © Tor Birk Trads, (arkivfoto) Scanpix)

- Nu forstår vi, hvad den nye normal er, og nu har vi simpelthen brug for at være tættere sammen, siger hun til P1.

Det tydeligste bevis på behovet for at være fysisk tætte sammen så vi under Anden Verdenskrig, hvor antallet af børnefødsler begyndte at stige markant midt i krigen fra 1943.

- Det ligner samme tendens nu. I starten er vi i chok og afventer, men når granatchokket har lagt sig, og vi vænner os til tilstanden, giver vi den gas, lyder det fra Thomas Oldrup.

Datidens Pornhub: Romanbladets halvlumre kærlighedshistorier og de danske tegneserier Hudibras fra 1943 med bare baller og struttende barme var ekstremt populære og solgte ifølge sexhistorikeren "helt grotesk meget" i krigstiden.

'Der lurer en usikkerhed i os alle'

Der er også en anden faktor, der påvirkede sexlivet under besættelsen såvel som coronakrisen, påpeger sexhistorikeren.

- Jeg synes, det mest interessante, som kan sammenlignes med dengang, er den her ukonkrete, abstrakte frygt for, hvad der kan ske i fremtiden, som gør, at vi søger trøst hos hinanden.

- Den desperation, som man oplevede i modstandsbevægelsen, er selvfølgelig ikke den samme, som når du og jeg sidder hjemme og arbejder i karantænen. Men der lurer en usikkerhed i os alle. Den kan få os til at søge nærhed hos en anden krop og måske tage nogle chancer, vi normalt ikke ville tage. Og det kan som bekendt udarte sig til sex.

Men var folk dengang i krigstiden ikke langt mere bange, end vi er under coronakrisen?

- Jo, men faktisk var det ikke alle danskere, der hver dag gik og var bange for, at tyskerne kom og smadrede deres døre. For mange var det mere en isolation og usikkerhed for fremtiden.

Under Anden Verdenskrig var sexlivet primært mandens ansvar, men det var ikke kun på mandens præmisser. - Vi ved, at manden ofte gjorde meget ud af at kurtisere sin kone og følte et medansvar for, at hun havde et godt sexliv, siger historiker Thomas Oldrup. Foto fra et teater under Anden Verdenskrig. (Foto: © Bettmann, Getty Images)

- Min pointe er, at den utryghed, som besættelsen skabte i hovedet på folk, er sammenlignelig med i dag. Der er en usikkerhed og en afmagt over, hvad der skal ske i fremtiden, som smitter af på sexlivet.

Forhold i kz-lejrene

Men hvorfor giver en usikker fremtid os lyst til at dyrke mere sex i stedet for at holde igen, når nu vi ikke ved, hvilken fremtid der venter mulige børn?

- Det er jo det, der er vanvittigt mærkeligt, og som fik mig til at researche på emnet til min bog. Jeg fandt ud af, at det handler om, at når vi er presset på livet og fremtiden, får vi lyst til nærhed og sex.

- Der er beretninger fra Anden Verdenskrig om folk, der møder hinanden og får et forhold i kz-lejrene, og om børn, der er undfanget på de hvide busser på vej ud af koncentrationslejrene. I stedet for at vælge apati og i sidste ende døden kæmper vi for at holde arten i live. Det synes jeg er livsbekræftende.

Men får vi så et babyboom at se om ni måneder, som vi så under og efter krigen?

- Bare fordi vi har mere sex, kommer der ikke nødvendigvis flere børn ud af det. I dag har vi jo en helt anderledes og troværdig prævention, end man havde dengang, hvor prævention var dårligere, dyrere og meget sværere at få fat på. I dag ser vi derfor ikke så mange "ups'ere" som dengang.

- Jeg tror mere, vi vil se et boom i antal skilsmisser efter denne her krise, som vi så efter Anden Verdenskrig, hvor antallet af skilsmisser steg markant. Der kan selvfølgelig ligge mange praktiske årsager bag, siger Thomas Oldrup.

- Men det var og er tydeligt, at en krisetid er en stresstest for parforholdet. Også for sexlivet.