Cirka 250 personer blev dræbt, da det britiske flyvevåben, Royal Air Force, den 21. marts 1945 gennemførte et voldsomt luftangreb mod nazisterne i Danmark.
Bombeflyenes mål var det hemmelige tyske politi Gestapos hovedkvarter i Shellhuset på Kampmannsgade, og missionen lykkedes med mange tyske tab til følge.
Men da et allieret fly styrtede ned tæt på Jeanne d'Arc-skolen - i folkemunde kaldet Den Franske Skole - på Frederiksberg, skete en af de største tragedier i nyere danmarkshistorie.
En tragedie, der også er omdrejningspunktet i Ole Bornedals premiereaktuelle film 'Skyggen i mit øje'.
Røgen fra vraget fik nemlig flere af de andre piloter til at tro, dette var målet, og flere bomber blev derfor kastet her.
86 børn og 18 voksne omkom under fejlbombingen af skolen, hvor over 500 personer befandt sig.
Der var kamerarer med ombord på flere af de britiske fly, da de fløj ind ind over Danmark og København. Dele af disse optagelser findes stadig og kan blandt andet ses i klippet herover, som stammer fra filmen 'Det gælder din frihed'.
Én begivenhed, flere fortællinger
Efterfølgende blev der fortalt om begivenheden på vidt forskellige måder, alt afhængigt af hvem afsenderen var.
'Det gælder din frihed' er fra 1946 og blev produceret for Frihedsrådet, der i krigens sidste år havde stået for at koordinere forskellige modstandsgruppers arbejde. Filmen blev præsenteret som den officielle film fra modstandsbevægelsen.
Selvom instruktøren Theodor Christensen havde billeder fra efterdønningerne af bombningen af Den Franske Skole til rådighed, valgte han ikke at bruge dem i filmen.
Fejlbombningen bliver i filmen blot omtalt som 'en ulykkelig hændelse' uden nærmere uddybning.
Det var dog en helt anden fortælling, man kunne høre, da den nazistiske ugerevy Dansk Film-Avis beskrev begivenhenheden i landets biografer.
Her er fokus udelukende på Den Franske Skole, og angrebet på Gestapo-hovedkvarteret nævnes slet ikke. Det klip kan ses på streamingsiden 'Danmark på film' lige her.
Hele filmen 'Det gælder din frihed' kan ses på Dansk Film Instituts hjemmeside.
Kilder: Information, DFI.