Vinderen af årets VM for kokke, Bocuse d'Or, er fundet: Amerikanske Mathew Peters skaffede USA deres første guldmedalje nogensinde.
Nogle af verdens bedste kokke har været samlet i Lyon dyste i at kreere de mest fantastiske retter ud fra en fast opgave. Flere priser er blevet uddelt i konkurrencen, hvor Island fik bronze og Norge fik sølv. Danmark lander på en tiende-plads ud af 24 nationer.
Mathew Peters er til daglig kok på den verdensberømte Michelin-restaurant i New York, Per Se, hvor en menu koster godt 2500 kr.
Artiklen fortsætter under billedet...
En streg i regningen
Madanmelder Ole Troelsø er imponeret over USAs sejr - og ærgerlig over det danske nederlag.
- Altså, i helikopterperspektiv er tiendepladsen jo en streg i regningen, for vi har vænnet os til at gøre det meget bedre til Bocuse d'Or-konkurrencerne de seneste år. På den måde er det skuffende, fortæller han:
- Men at blive nr. 10 ud af 24 er ikke skamfuldt. Alle jeg har talt med siger, at de (Morten Falks retter, red.) var gode og smagte godt. Det er lidt skuffende, men ikke katastrofalt. Husk på, dette er jo det gode selskab.
Trænet i et år
Danmarks var repræsenteret af Morten Falk, der normelt er køkkenchef på Restaurant Kadeau. Som assistent har han Joachim Kongsgaard med og Jeppe Foldgaard som coach. Den danske dommer er Francis Cardenau.
Holdet har trænet intensivt i et år med at udvikle retterne - og den rette proces til at skabe dem under på de gyldne 5 timer og 35 minutter, som hvert hold får.
Svineblæren var en showstopper
Selvom Danmark ikke vandt priser for deres retter, så er madanmelder Ole Troelsø begejstret for Morten Falk og co.'s fortolkning:
- Rødbeden i veganerretten vakte begejstring blandt dommerne, som nærmest blev bombarderet med jordskokker fra mange af de andre deltagere, fortæller madanmelderen fra Børsen:
- Svineblæren med indhold af hummerpølse var en showstopper. Dels en hilsen til Paul Bocuses (kok og grundlægger af Bocuse d'Or, red.) egen restaurant, hvor man serverer netop svineblære med kylling, dels nytænkning fordi pølserne var inde i blæren.
Alt har været på standby
Om hvorfor den 26-årige esbjergenser deltager i Bocuse d'Or, har Morten Falk tidligere udtalt til DR Kultur:
- Jeg har sat alt på standby for det her. Det er noget personligt. Det handler ikke om at snakke med dig eller skulle i tv. Det handler heller ikke om anerkendelse fra folk, jeg ikke kender. Det handler om at overbevise mig selv om, at jeg er god nok.
Artikel fortsætter under billedet...
Danmarks VM-retter
Forret: Rødbede, svampe og persille
- •
Bagt rødbede med bornholmske sennepskorn
- •
Syltede gule beder fyldt med peberrodsemulsion
- •
'Puff' af malt, persille pure og koreansk hvidløg
- •
Oblater af rodfrugter
- •
Bouillon på svampe tilsmagt med bagt hvidløg og aromatiske urter
Hovedret: Kylling & krabbe, hummer eller jomfruhummer (billedet)
- •
Hel farseret kylling fra Bresse
- •
Braiserede lår, morkler og citrontimian
- •
Hummerpølse med sennepskorn fra Bornholm ”en vessie”
- •
Indmadsmousse på toast marmoreret med sorte trøfler
- •
Samsøkartofler i tærte med champignonsgelé
- •
Syltede løg med dansk friskost og urter
- •
Sauce Jubilé
- •
Hummer og bressekylling-emulsion