Island klager over censur ved Eurovision – fik forbud mod Ukraine-hilsen

Det islandske band Systur er ikke enig med arrangørerne i, at det er en politisk handling at hylde Ukraine fra Eurovision-scenen.

Systur undlod at sende en direkte hilsen til Ukraine fra scenekanten i aftes, som de ellers havde gjort ved generalprøven i mandags. (Foto: © European Broadcasting Union)

De tre søstre fra Systur var med deres guitarbårne countrysang om den islandske sol, der bryder frem efter mange måneders vintermørke, måske ikke lige blandt dem, der stak mest ud under Eurovision-semifinalen tirsdag aften.

Ikke desto mindre lykkedes det for trioen at nå videre til finalen sammen med blandt andet de ulveudklædte nordmænd fra Subwoolfer og storfavoritterne Kalush Orchestra fra Ukraine.

Men de tre søstre, Sigrídur, Elísabet og Elín Eythorsdottir, har i den grad formået at gøre sig bemærket bag kulisserne i Eurovision, som i år finder sted i den italienske by Torino.

Under mandagens generalprøve sluttede de nemlig deres optræden af med at råbe "vi elsker Ukraine, og vi støtter jer" fra scenen. Noget, der er total bandlyst i det – på papiret – apolitiske Eurovision-show.

Derfor fik Systur en advarsel fra EBU (European Broadcasting Union), der arrangerer Eurovision.

Efter trioens optræden ved gårsdagens semifinale var der ingen hyldestråb til Ukraine, men søstrene lavede i stedet hjerter med hænderne og havde desuden det ukrainske flag med i det såkaldte green room, hvor deltagerne befinder sig under showet.

I klippet her ses søstrenes hjertehilsen efter deres optræden i aftes.

Om Systur vil trodse reglerne og råbe en hyldest til Ukraine, når de går på scenen til finalen på lørdag, må tiden vise. Vælger de at gøre det, vil det dog efter al sandsynlighed få store konsekvenser for dem.

Men der er ingen tvivl om, at søstrene er fortørnede over reprimanden fra EBU.

- Der er intet politisk i at sige til nogen, at man elsker dem. Der burde altid være plads til at vise kærlighed og støtte. Vi har en stemme, og det burde være tilladt for os at bruge den, siger Systur-søstrene til dr.dk.

Ifølge trioen har medierne glemt og normaliseret krigen i Ukraine, og derfor ønsker Systur at vise, at de ikke har glemt den.

Politisk handling at kyle Rusland ud

Ifølge Systur føles det som om, at man i Eurovision-boblen har glemt, at der er krig i Ukraine.

- Vi ville ønske, at showet satte mere fokus på Ukraine. Der har ikke været nok shout-outs til landet. Showet burde give alle deltagere lov til at ytre sig.

- For det her er Europa, der står sammen, og vi har alle sammen stået sammen for at kæmpe mod Rusland, lyder det fra Systur, der har deres bror Eythor med som trommeslager på Eurovision-scenen.

Søstrene i Systur – og brormand Eythor – poserede ved Eurovisions åbningsceremoni i weekenden med det ukrainske flag og det stribede flag, der repræsenterer transkønnede. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)

Bandet mener, at der er noget højst paradoksalt ved, at de ikke må hylde Ukraine fra scenekanten.

- Det er et kæmpestort politisk statement, at EBU ikke har tilladt Rusland at være med i konkurrencen. Og så må vi ikke lave et shout out til Ukraine. Det giver ingen mening.

Det er langt fra første gang, at Systur ytrer deres holdninger – hvad end de opfattes som politiske eller ej.

Trioen taler for eksempel meget om hjælp og støtte til transkønnede børn, (et af medlemmernes børn er selv transkønnet), og da Systur ankom til Eurovisions åbningsceremoni forleden, luftede de både det stribede flag, der repræsenterer transkønnede, mens et af medlemmerne havde det ukrainske flag sat i nederdelen.

Island har tidligere været i politiske problemer

Det er ikke første gang, at Islands bidrag til Eurovision vækker opsigt til den apolitiske sangkonkurrence.

For blot tre år siden var den gal med gruppen Hatari, der viftede med det palæstinensiske flag under deres optræden ved Eurovision, som dét år fandt sted i Israel.

Det fik dengang EBU til at tildele den islandske broadcaster RÚV en bøde for at have brudt regel 2,6 i sangkonkurrencens regelsæt, der bebuder, at deltagere ikke må bruge deres optrædener til politiske formål.

Samme år trak også superstjernen Madonna, som optrådte i en pause, overskrifter, fordi nogle af hendes dansere under bar både det israelske og det palæstinensiske flag på deres kostumer.