Forbrugerrådet Tænk har haft fingrene nede i oregano-dåserne og påvist, at den oregano, vi tror er oregano, ikke altid er oregano.
I fire ud af ti tilfælde var indholdet i oregano-produkterne blandet med kviste og blade, og i tre af produkterne var det næsten halvdelen af indholdet, som ikke var oregano.
Et af firmaerne, der fejler i testen, er HSBB Import Aps.
Selskabet står bag Robero Krydderier Oregano, som kan købes hos blandt andre supermarkedskæden Meny.
Produktet blev straks hevet af hylderne, da Tænk gjorde firmaet opmærksom på fejlen, fortæller medejer Selim Sami Kesmez:
- Da vi blev kontaktet, blev vi temmeligt overraskede over fundet, og vi er meget kede af det og ærgerlige over det her. Vi synes ikke, det er acceptabelt og godt nok for vores kunder, og det er skadeligt for vores renommé, siger han.
- Vi troede aldrig, vi kunne optræde i den slags historier. Men det er sket, og det må vi lære af.
Dansk Supermarked anerkender ikke test
Også Coops eget mærke, Änglamark, fejler i testen. Coop har valgt at fjerne produktet fra hylderne og i stedet tilbudt, at man kan komme forbi og bytte sin oregano-dåse ud med én, der indeholder 100 procent oregano.
Mere kritisk stiller Dansk Supermarked sig til testen.
Koncernens eget lavpris-brand, Budget, blev estimeret til i testen kun at indeholde 70 procent oregano. Men Dansk Supermarked vil ikke anerkende testen fra Forbrugerrådet Tænk.
- Vi har hverken overskridelse på pesticidresultater eller andre test, der kan bekræfte resultatet. Tværtimod har vi test, der viser, at vores produkt er mere end på højde med de øvrige testede produkter og ikke mindst lever op til de stramme kvalitetskrav, vi har, siger Carina Jensen, der er kvalitetschef, i en skriftlig kommentar.
- Vi forventer at nå til bunds i det her, da vi ser med stor alvor på det, når der bliver sat spørgsmålstegn ved et af vores produkter, som altid skal leve op til de allerhøjeste standarder, siger hun.
- Skulle have været mere vågne
Partiet oregano i Robero Krydderier kommer ifølge Selim Sami Kesmez fra en tysk underleverandør, som HSBB Import Aps nu har afbrudt samarbejdet med.
- Vi vil selvfølgelig ikke genoptage handlen, men det er heller ikke normalt, at vi køber derfra. Normalt kommer vores krydderier fra store, danske importører, som - når det kommer til stykket - har ansvar for indholdet af produktet, siger han.
- Der er sket en smutter for os, og vi vil være meget opmærksomme på i fremtiden på det her problem. Vi troede også, oregano var et rent produkt, så det er også vores fejl, vi skulle have været mere vågne, siger han.
Han forsikrer, at virksomheden har strammet op på sin kvalitetskontrol, så fejlen ikke gentager sig.
Fødevarestyrelsen sætter oregano på liste
For nyligt testede Fødevarestyrelsen selv ni oregano-produkter, som ikke viste uregelmæssigheder.
Men Michael S. Rosenmark, der er leder af Fødevarestyrelsens rejsehold, vil holde ekstra øje med oregano efter Forbrugerrådet Tænks undersøgelse:
- Vi tjekkede dem alle sammen, og vi fandt ikke noget. Men efter at Tænk har lavet deres test, er det klart, at oregano står på vores liste, når vi næste gang skal ud at kontrollere krydderier, siger han til Ritzau.
DR's forbrugerprogram Kontant undersøger lige nu svindel med fødevarer. En test af såkaldt ekstra jomfruolivenolie afslører, at forbrugerne også her risikerer at blive snydt.
Se Kontant: Billig olie på dyre flasker (1:2) og læs mere på dr.dk/kontant
Fødevarestyrelsens rejsehold har for nylig konstateret, at 26 af 35 olivenolier ikke indeholdt ekstra jomfruolie, selv om de var mærket sådan.