Flere udlændinge køber danske ejendomme

Hvert tredje af de største ejendomsselskaber i Danmark ejes af udenlandske investorer, viser DR’s kortlægning.

Udenlandske investorer køber danske ejendomme som aldrig før.

For nylig meddelte nordmanden Petter Stordalen, at han vil bygge nyt hotel for op mod 800 millioner kroner ved Københavns Lufthavn. Rosengårdcentret i Odense er blevet købt af en tysk ejendomsgigant ECE. Og i Aarhus er storcentret Bruuns Galleri ejet af franske Klépierre.

Danske ejendomme er kommet på mode i udlandet. Og det er i sådan en grad, at 31 ud af landets 100 største ejendomsselskaber nu bliver ejet af udlændinge. Det dokumenterer en kortlægning af de største ejere af ejendomme i Danmark, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget.

- I de her år ser vi nye standarder for udenlandske opkøb på det danske ejendomsmarked, som vi aldrig har set tidligere, siger Claus Bælum, der er partner hos mæglervirksomheden Red Property.

Ifølge en ny opgørelse fra Red Property stod udenlandske ejendomsselskaber sidste år for 40 procent af alle opkøb af ejendomme i Danmark. Det er det højeste i mange år.

Høje afkast tiltrækker udenlandske investorer

Claus Bælum vurderer, at der er tre grupper, som køber op i Danmark: 1) store, internationale ejendomsselskaber, 2) pensionskasser og 3) velhavende familier.

Investorerne kommer især fra Sverige og Tyskland. Mens også engelske, amerikanske og norske investorer er blevet lune på danske ejendomme.

Alene sidste år købte de udenlandske selskaber danske ejendomme for 26 milliarder kroner. Mens de købte for bare fire milliarder for fem år siden, fremgår det af undersøgelsen fra Red Property.

- Vi ser en klar tendens til, at ejendomsmarkedet i Danmark er blevet en del af et globalt marked. Tidligere har det været meget lokalt, hvor stort set kun danskere investerede. Men er status stadig, at den udenlandske kapital er underrepræsenteret, siger Claus Bælum.

Og omverdenen har virkelig fået smag for danske butikscentre, boliger og erhvervsejendomme. Det bekræfter Curt Liljegren, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.

- Den stigende interesse fra udlandet skyldes også, at afkastet på investeringer i det danske ejendomsmarked er ganske gode. Især i en tid med lave renter på obligationer. De internationale investorer kan godt lide, at der er politisk ro. De ser på Danmark som en sikker havn, vurderer Curt Liljegren.

Eksperter: Spekulanter er røget ud

Antallet af handler på ejendomsmarkedet er nu på niveau med årene op til finanskrisen. Men der er en afgørende forskel, siger eksperterne.

Ekstern lektor ved Copenhagen Business School Jens Lunde har også gennemgået DR’s kortlægning af de største ejendomsselskaber. Han påpeger, at de fleste af de spekulanter, der medvirkede til at puste boligboblen op i tiden op til finanskrisen, er røget ud.

- De folk som blev udpeget til at have lavet spekulation i og bidraget til at ødelægge ejendomsmarkedet op til finanskrisen, de er stort set væk fra toppen af de store ejere af ejendomme i Danmark, siger jens Lunde.

Claus Bælum fra Red Property frygter ikke, at de mange penge fra udlandet presser priserne for højt op. Som i tiden op til finanskrisen for snart ti år siden.

- Det er rigtigt, at priserne bliver drevet op, men markedet er blevet mere gennemsigtigt og priserne sat mere effektivt. Markedet er blevet mere voksent, og derfor er risikoen blevet tydelig, siger Claus Bælum fra ejendomsmægleren Red Property.

Men han understreger også, at priserne selvfølgelig kan falde.

- Man skal ikke tro at de udenlandske investorer er naive, snarere tværtimod. Men markedet vil selvfølgelig falde igen på et tidspunkt. Det er ikke anderledes end aktiemarkedet, forklarer han.

Køber op i København

Langt hovedparten af de udenlandske penge går til store ejendomshandler i København. 24 milliarder kroner ud af samlet 26 milliarder af udenlandske investeringer blev sidste år placeret i hovedstaden.

Kun er brøkdel blev brugt på ejendomme resten af landet, viser opgørelsen fra Red Property.

Faktaboks: Sådan har vi gjort

  • DR’s Undersøgende Databaseredaktion har indsamlet oplysninger fra Tinglysningen om ejerskaber af samtlige ejendomme i Danmark.

  • De data - for 2,3 millioner ejendomme og grunde - er brugt til at kortlægge de 100 største ejendomsselskaber i Danmark.

  • Dernæst har vi kortlagt, hvem der ejer de 100 selskaber, og hvilke lande de ejes fra, ved hjælp af officielle selskabsregistre.

  • Rangeringen af størrelsen er sket efter den samlede værdi af selskabernes ejendomme. Værdien bygger på den offentlige ejendomsvurdering, som generelt sat er sat for lav på de fleste ejendomme, så den reelle værdi af selskaberne vil være større.

  • Metoden til at udvælge de største selskaber har begrænsninger: Vi har medtaget ejendomme ejet af større datterselskaber, men ejendomme ejet af små datterselskaber er ikke medtaget.

  • Derudover kan der være tilfælde, hvor vi har overset selskaber, som burde have været medtaget.

  • Det bevirker, at vi aldrig har medtaget for meget information, men holdt os til et forsigtighedsprincip.

  • Data er indsamlet i efteråret 2016, så der kan være sket forskydninger i det omfang, at selskaberne har købt eller solgt ejendomme i mellemtiden.

  • Læs evt. også