Det er ikke slotte og luksus, der fylder mest på listen over de dyreste ejendomsvurderinger i Danmark.
Det er derimod hospitaler, konference- og indkøbscentre, universiteter, store boligområder og skove i Jylland.
I den absolutte top ligger to offentlige hospitaler, og i det hele taget fylder ejendomme ejet af stat og kommuner godt op på listen over ejendomme, der er vurderet til flere hundrede millioner kroner. Det overrasker ikke ejendomsredaktør Peter B. Rasmussen på Dagbladet Børsen.
- Det siger i hvert fald noget om, at Danmark har en stor, offentlig sektor. I andre lande vil sådanne ejendomme typisk være privat ejede og med en offentlig lejer, der har brugsretten. Det viser bare, at man er klar til at binde store værdier i staten, siger Peter B. Rasmussen, ejendomsredaktør på Dagbladet Børsen.
Erhvervsejendomme har kæmpe værdi
På top-50 listen finder man også mange privatejede erhvervsejendomme. Bella Centeret i København er således den dyrest vurderede, privatejede ejendom i Danmark, og den får med en vurdering på 2,3 milliarder kroner en placering som Danmarks tredjedyreste ejendom.
- De store, private ejendomme er ofte på udenlandske hænder. Vi har set i de seneste år, at internationale kapitalfonde køber stort op, også i Danmark, siger ejendomsredaktør i Dagbladet Børsen Peter B. Rasmussen.
Ejendomsredaktør Peter B. Rasmussen er ikke overrasket over niveauet af vurderingerne.
- Nej overhovedet ikke. Rosengaardscentret på Fyn blev handlet for omkring tre milliarder for et par år siden. Det var stort for en privat handel. Og du har Illum, der også var over milliarden. Det er tal vi ser tit. Det sker jævnligt, at vi kravler op over milliarden, når der bliver handlet private ejendomme, siger Peter B. Rasmussen.
Friere at eje fremfor leje
Selv om privatejet byggeri er med på listen er otte af de ti dyreste ejendomme i Danmark er på offentlige hænder. Og det er, cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd AE, ikke i sig selv et problem.
- Man skal være klar over, at det typisk er med højere omkostninger for en privat aktør ved at opføre bygningen, stå for drift og vedligeholdelse af sådan noget byggeri. Det offentlige kan låne billigere. Den private aktør vil også have nogle afkastkrav.
Samtidig kan det offentlige være mere bundet, hvis man skal leje sig ind hos en privat ejer, fortæller Erik Bjørsted.
Sjældent at staten vælger at leje
Et eksempel på, at staten kan agere friere ved at eje selv, fremfor at leje, er Herlev Hospital – nummer fire på listen over dyreste ejendomme. Her lod man de første mange år efter opførelsen i 1976 de øverste etager stå tomme og ubrugte hen. Behovet for sygehuskapacitet havde ændret sig.
- Hvis der ikke er behov for at bruge den fulde kapacitet, så er det en mulighed for den offentlige sektor at skrue ned og bruge pengene på andre serviceydelser i den offentlige sektor. Den mulighed er der ikke, hvis det er en privat aktør, der står for opførelsen, siger Erik Bjørsted.
- Omvendt kan man også sige, at hvis pengene er små i den offentlige sektor, så er der jo noget positivt i at indgå private partnerskaber. Vejle havde ikke penge til psykiatrisygehus, så man indgik i stedet et offentligt-privat partnerskab, hvor nogle pensionskasser finansierede sygehuset, og den offentlige sektor lejer sig ind, siger cheføkonom Erik Bjørsted og tilføjer:
- Det kan der være fordele ved, men det er ikke noget, vi har de store erfaringer med herhjemme.