Forlig for 1,6 milliarder kroner i sag om formodet svindel med udbytteskat

Skattestyrelsen indgår stort forlig med en række amerikanske selskaber.

Danmark får 1,6 milliarder kroner tilbage i svindelsag om udbytteskat, oplyser skatteminister Karsten Lauritzen (V). (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Skattevæsenet har natten til onsdag indgået forlig med 61 amerikanske pensionsplaner og en række dertil knyttede personer og selskaber.

Det fortæller skatteminister Karsten Lauritzen (V), der i dag kan glæde sig over, at 1,6 milliarder kroner er på vej tilbage i statskassen som følge af søgsmålet om uretmæssig refunderet udbytteskat.

- Vi er langt fra målet, men vi er godt på vej, og jeg er optimisk, lyder det fra skatteministeren.

Forligsparterne skal betale 950 millioner kroner tilbage straks og de resterende 650 millioner kroner bliver betalt tilbage i løbet af de næste fire år, oplyser Karsten Lauritzen, der regner med, at det vil lykkedes at kradse flere penge ind.

I alt har Skattestyrelsen har sagsøgt 470 personer i sagen om formodet svindel med udbytteskat, der har kostet Danmark mindst 12,7 milliarder kroner.

Svindlede for 12,7 milliarder kroner

Rækken af 61 amerikanske pensionsplaner fik i dette tidsrum udbetalt udbytteskat for 2,9 milliarder kroner, hvoraf de amerikanske selskaber modtog 1,6 milliarder kroner, som nu bliver betalt tilbage.

Den resterende del af det samlede beløb eftersøges fortsat af Skattestyrelsen:

- Det er en del af forliget, at de amerikanske pensionsplaner hjælper os med oplysninger, forklarer Karsten Lauritzen.

Skattestyrelsen vil forfølge beløbet hos andre ansvarlige parter, hvoraf mange allerede er sagsøgt af Skattestyrelsen, oplyses det.

Hundredvis af søgsmål

Direktør for Særlig Kontrol i Skattestyrelsen, Steen Bechmann, understreger på pressemødet, at forligets beløbsstørrelse kan ændre sig.

- Hvis det viser sig, at beløbet er større end 1,6, får vi mere. Vi får krone for krone det, de har fået udbetalt i udbytteskat. Beløbet bliver ikke mindre. Det er aftalen, lyder det.

Udover pensionsplanerne har Skattestyrelsen ifølge Steen Bechmann sagsøgt mere end 400 involverede personer og selskaber fra hele verden, herunder 242 andre amerikanske pensionsplaner og relaterede parter. Ministeren regner med, at 6 milliarder vil komme tilbage til statskassen.

Arbejdet med at få det tabte hjem forventes at koste over to milliarder i advokatregninger, men det er alle pengene værd, mener Karsten Lauritzen (V).

- Det behøver ikke at være en god businesscase for Danmark. Det her handler mere om at komme efter dem, der har svindlet.

Hovedmistænkt nægter sig skyldig

Den britiske finansmand Shanjay Shah er hovedmistænkt i sagen om formodet svindel med udbytteskat.

I maj 2018 lagde Skat (i dag Skattestyrelsen, red.) sag an mod ham ved en domstol i London med krav om, at han skulle betale de mange milliarder tilbage til Danmark, som han ifølge Skattestyrelsen uretmæssigt er kommet i besiddelse af ved at bedrage Skat.

Sanjay Shah mener selv, at han er uskyldig. Ifølge ham er der ikke tale om svindel, men udelukkende tale om helt almindelige, såkaldte udbyttearbitragehandler, hvor der tjenes på udsving i aktiekurser omkring den dag, hvor store, børsnoterede selskaber som Mærsk og Novo Nordisk udbetaler udbytte.

Siden skandalen har Skat strammet gevaldigt op på kontrollen af udbytte-refusion. Her kan du se, hvordan det foregår i dag.