Her er nogle af de pæne amerikanere, der har været med til at malke den danske statskasse

Der er et direkte pengespor fra formodet svindel med udbytteskat til den proisraelske lobby i USA.

I sager om formodet svindel med udbytteskat i Danmark, Tyskland og Belgien går især tre velhavende amerikanere igen:

Sander Gerber, John Doscas og Gregory Summers.

Det viser de over 180.000 siders tysk politiefterforskning, som DR via det journalistiske samarbejde #CumExFiles har fået adgang til.

Velgørerne

Bag sig har Gerber, Doscas og Summers lange karrierer på Wall Street i New York City, hvor de har tjent millioner på avancerede transaktioner og aktieudlånshandler med store banker.

Men det er især, når pengene er brugt på politisk lobbyvirksomhed og velgørenhed, at de tre finansfolk har fået opmærksomhed i offentligheden.

Ikke mindst Sander Gerber, der i dag er administrerende direktør og hovedaktionær i kapitalfonden Hudson Bay Capital, er en offentlig figur og en væsentlig spiller på den pro-israelske scene i USA.

Sander Gerber er en aktiv donor af amerikansk politik og jødiske og israelske formål. Siden 2010 har Gerber overført over 2,5 millioner kroner til amerikanske politikere. Gerber har tidligere repræsenteret USA til møder i Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa og har haft flere politiske poster. (© Screenshot)

Den 51-årige finansmand fra Michigan har i over 20 år været aktiv donor i politik.

Primært med det formål at fremme den pro-israelske dagsorden i USA.

Det har han gjort så godt, at han sidste år blev hædret som den lobbyist, der fik USA til at droppe økonomisk støtte til det palæstinensiske selvstyre efter palæstinenseres drab på en amerikansk soldat.

Gerber er hovedarkitekten bag 'Taylor Force Act', som USA's præsident, Donald Trump, underskrev i marts i år.

Sander Gerber betragtes som hovedarkitekten bag 'Taylor Force Act', der fratager Palæstina det meste af støtten fra USA. I marts i år underskrev Donald Trump loven, som dermed trådte i kraft. Bag loven står Lindsey Graham, Roy Blunt og Dan Coats, som alle har modtaget direkte donationer fra Sander Gerber.

Da Sander Gerber i år indtog talerstolen på den store konservative kongres, CPAC, slog han fast, at amerikanere ikke skulle være til grin for deres egne skattekroner og derfor burde suspendere den årlige støtte til Palæstina på 2,3 milliarder kroner.

- We refuse to be suckers, sagde han i sin tale, som var den næste i rækken efter præsident Donald Trumps tale på CPAC.

Gregory Summers spiller en central rolle i den tyske sag om formodet svindel med udbytteskat, hvor han via sit nystiftede selskab Chartwell Trading er en del af det netværk, der står for de store transaktioner omkring udbyttedagen i 2011. Han stiller selv to pensionskasser til rådighed, som tilbagesøger over 800 millioner kroner fra Tyskland. I den danske sag er Summers stævnet for uberettiget at have modtager 34 millioner kroner i refusion af udbytteskat.

Skat jagter milliarder i USA

Der har ellers været tegnet et billede af, at amerikanere, der har stillet deres pensionskasser til rådighed for formodet svindel mod Danmark, i høj grad har været uvidende om, hvad deres pensionskasser reelt har været brugt til.

Men mailkorrespondancer, afhøringer og telefonaflytninger fra tysk politiefterforskning viser, at ikke alle amerikanerne i sagen er helt tilfældige pensionssparere.

59-årige John Doscas er aktiv inden for Diabetes-forskning, fordi hans ældste søn har diabetes 1. Siden 2012 har Doscas været kasserer for Diabetes Research Institute Foundation, som han i 2012 blev æresmedlem af - efter at have doneret over 100.000 dollars til organisationen. På samme tidspunkt modtog hans personlige pensionskasse 'Sterling Alpha' 12,4 millioner kroner fra den danske stat i refusion af udbytteskat. (Foto: © (Screenshot))

Sander Gerber, Gregory Summer og John Doscas var dybt involverede i et stort anlagt fidusnummer mod den tyske stat i 2011, som var lige ved at koste de tyske skatteborgere 1,1 milliarder kroner.

Det er den sag, hvor også storbanken Macquarie spillede en hovedrolle.

Samtidig er de stævnet af den danske stat for at have modtaget i alt 54,5 millioner kroner i tilbagebetaling af udbytteskat som en del af den store udbytteskandale, der har kostet den danske stat 12,7 milliarder kroner.

- Det her svindelsetup har taget udgangspunkt i en lang række amerikanske pensionskasser. Derfor har det været helt naturligt, at vi har rettet blikket mod USA, for det er der, det umiddelbare, direkte pengespor fører hen, siger Steen Bechmann, der er faglig direktør for Skattestyrelsen.

Bechmann leder den verdensomspændende operation, der har sagsøgt over 420 personer og selskaber, så pengene kan komme hjem og de ansvarlige stå til ansvar.

Hudson Bay Capital er stiftet af Sander Gerber og John Doscas i 2005. Selskabet startede i 1997 som Gerber Asset Management, hvor Gregory Summers blev ansat i 2003. Firmaet har tidligere fået bøder fra det amerikanske finanstilsyn på grund ulovlige udlån af aktier. I dag har Hudson Bay Capital 74 ansatte og hører til på 30. etage i bygningen til venstre i billedet.

Sander Gerber Pension Plan

Dokumenter fra tysk politiefterforskning viser, at pengesporet fra formodet bedrageri med udbytteskat i Europa fører til toppen af den proisraelske lobby i USA.

Sander Gerber er så dybt engageret i den israelske sag, at han har testamenteret pengene i sin personlige pensionskasse, Sander Gerber Pension Plan, til den pro-israelske lobbyorganisation Aipac.

American Israel Political Action Committee, Aipac, modtager over 500 millioner kroner om året i donationer. Alene sidste år brugte organisationen ifølge Non-profit-organisationen Opensecrets over 30 millioner kroner på direkte påvirkning af lovgivningsarbejde i Washington D.C.

Sander Gerber har siden 2004 siddet i bestyrelsen for Aipac.

Og så har han side om side med sin kone indskrevet Aipac som såkaldt beneficiaries, på dansk begunstiget, i hans personlige pensionskasse, Sander Gerber Pension Plan.

Det var dén pensionskasse, som i 2011 krævede 322 millioner kroner retur fra Tyskland i udbytteskat. Men i stedet for de mange penge fik Gerber en indkaldelse til en afhøring, da de tyske myndigheder opdagede og stoppede fidusen netop det år.

I den danske sag har Skattestyrelsen stævnet Gerbers pensionskasse for seks millioner kroner.

- Sagsøgtes svigagtig adfærd viser en høj grad af depraveret moral og vidtgående uærlighed, som har forsaget Skat store skader, står der i stævningen mod Sander Gerber Pension Plan.

Af materialet fra tysk politiefterforskning fremgår det, at der i 2010 stod omkring 150 millioner kroner på kontoen i Sander Gerber Pension Plan.

Spekulerede i udbytte i årevis

I en afhøring med tysk politi i 2015 indrømmer Gerber at have foretaget kontroversielle handler med udbytteskat.

Den britiske finansmand Sanjay Shah er hovedmistænkt i den danske sag om udbytteskat. I den tyske sag, stod hans firma, Solo Capital, for at stå for at tilbagesøge 322 millioner kroner på vegne af Sander Gerbers pensionskasse. Det var også Solo Capital, der var agent for Gerbers pensionskasse, da der blev tilbagesøgt seks millioner kroner fra Skat i Danmark i 2012. (Foto: © (Screenshot), Sanjay Shah/Jack Irvine)

Handler, som europæiske stater kalder ulovlige, og som har kostet skatteydere milliarder.

Gerber henviser i sin afhøring med tysk politi til, at der lå en juridisk vurdering fra den omstridte tyske skatteadvokat Hanno Berger, og at Macquarie Bank, ifølge Gerber, førte an i handlen i Tyskland i 2011, der blandt andet havde Gerbers pensionskasse som omdrejningspunkt.

Gerber skulle blot deponere én million dollar, og så ville pengene på få måneder blive næsten fordoblet. Det udsagn ser ud til at være bekræftet i beslagslagt materiale fra tysk politi.

- Jeg havde tillid til, at de penge, jeg gav til Macquarie Bank, ville komme retur. Jeg var overbevist om, at hvis jeg gav dem disse penge, ville der være en lille risiko. Macquarie Bank er en stor bank i Australien.

Derfor antager jeg, at det, de gør, er ok, siger han under sin afhøring med tysk politi.

Den tyske topadvokat Hanno Berger leverede den juridiske vurdering, som internationale storbanker benyttede til at hive udbytteskat op af den tyske statskasse. I dag lever han i Schweiz, men betragtes i Tyskland som hovedbagmand i kontroversielle handler, der har tømt den tyske statskasse for milliarder.

Skyder på partnere

Desuden er det kollegaerne fra Hudson Bay Capital John Doscas og Gregory Summers, som har viklet Gerber ind i den tyske sag, forklarer han til tysk politi.

- Gregory Summers kom sammen med John Doscas og sagde, vi kunne lave den her handel sammen med Macquarie Bank, som havde brug for en pensionsplan til udbytteoptimering i Tyskland.

- Jeg har altid overladt den her type handler til dem. De har nogle gange arrangeret møder med bankfolk med mig, men jeg mødte ikke bankfolkene i Macquarie Bank, siger Sander Gerber til tysk politi.

Sander Gerber fortæller i sin afhøring, at han kun én gang tidligere - i 2005 - har modtaget penge fra formodet bedrageri med udbytteskat i Tyskland.

Dengang brugte han sin velgørende organisation Manhattan Charitable Foundation, som årligt uddeler tusindvis af kroner - og en gang imellem millioner - til proisraelske og jødiske formål i USA og Israel.

Sander Gerber er via sin advokat i Danmark vendt tilbage på DR's henvendelser.

Her skriver Gerber, at spekulation med udbytteskat, såkaldte arbitrageprodukter i en årrække har været udbredt blandt investeringsbanker.

- En pensionsopsparing, som Sander Gerber ikke selv administrerede, investerede i nogle af disse produkter baseret på administratorernes tillid til bankernes integritet, omdømme og forventede rettidige omhu.

Efter DR's henvendelser forsikrer Gerber dog om, at han vil gøre, hvad der er 'ret og rimeligt':

- Da der nu fra skattemyndighedernes side er sået tvivl om visse af udbyderne, bankerne og transaktionerne, har Sander Gerber instrueret sine advokater om at undersøge myndighedernes krav og herefter foretage sig hvad der er ret og rimeligt.

- Enten eller

I dag er Gregory Summers gået på pension og passer blandt andet sin velgørende organisation Summers Family Foundation, der deler penge ud til veteraner og børn af veteraner.

Men det er Gregory Summers' fortid som vicedirektør hos den store amerikanske investeringsbank Jefferies, der er skyld i, at Sander Gerber nu er blandet ind i politiefterforskning i flere lande.

Det var hos Jefferies, at Gregory Summers lærte fidusen at franarre stater millioner i refusion af udbytteskat, lyder Sander Gerbers forklaring til tysk politi.

DR har mødt Gregory Summers' advokat, John Hanamirian i New Jersey i USA.

Hanamirian er overrasket over Sander Gerbers forklaring til politiet. Men han kalder det 'helt normalt' at skubbe ansvaret fra sig i sådan en situation.

- Folk, der bliver stillet spørgsmål fra anklagere, forsøger ofte at afstå fra et ansvar. Nogle gange er det sandt, andre gange er det ikke.

Både John Doscas, Sander Gerber og Gregory Summers er politiske donorer. Alle tre støttede økonomisk op om Mitt Romney, da han stillede op til præsidentvalget i 2012. Gregory Summers støttede Donald Trump økonomisk op til præsidentvalget i 2016. Først efter Trump blev valgt har Sander Gerber ytret sin støtte til præsidenten. (Foto: © Andrew Harnik, Scanpix)

Hanamirian undrer sig også over, at Sander Gerber ikke skulle have haft kendskab til handlen, der udelukkende havde til formål at hive penge op af den tyske statskasse.

- Som jeg forstår det, har de alle været involveret i de finansielle markeder, og så er det svært at sige, at du forstår det til ét formål, men ikke et andet. Enten forstår du investeringer eller også gør du ikke, siger John Hanamirian.

Hverken John Doscas eller hans advokat er vendt tilbage på DR's henvendelser.

Macquarie indrømmer at have været involveret i sagen om udbytteskat mod Tyskland i 2011, men henviser til, at Macquarie primært lånte penge ud til pensionskasserne, som ifølge banken selv stod for transaktionerne. Banken henviser desuden til, at den ”var én ud af mere end 100 finansielle institutioner på markedet, som man trak sig fra i 2012.”

Den amerikanske advokat, John Hanamirian, fortæller til DR, at han end ikke kan få adgang til sine klienters konti, fordi finansielle institutter blokerer ham. Derfor ved han ikke, hvad indtjeningen har været på den formodede svindel mod Danmark.

Jefferies er ikke vendt tilbage på DR's henvendelser.

Kl 10: Opdateret med svar fra Sander Gerber.

AKTIER, UDBYTTE OG SKAT

  • Når en virksomhed giver overskud, kan den vælge at udbetale en del af overskuddet til sine ejere, aktionærerne.

  • Dem, der ejer en aktie i virksomheden kan altså - én gang om året, når der er generalforsamling – få en del af overskuddet udbetalt i form af et udbytte.

  • Når aktionærer modtager udbytte, skal de betale skat af det. Det kaldes udbytteskat.

  • I Danmark er satsen for udbytteskat 27 procent. De penge tilbageholdes automatisk af skat.

  • Men Danmark har særlige skatteaftaler med flere lande i verden.

  • Det betyder, at visse selskaber i visse lande har mulighed for at få refunderet den udbytteskat, som skattevæsenet i Danmark har tilbageholdt.

  • Blandt andre små amerikanske pensionskasser har skattefrihed, som betyder, at de ikke skal betale udbytteskat i Danmark.