Hemmelig liste afslører: Storbanker involveret i sag om svindel med dansk udbytteskat

Internationale investeringsbanker har haft en finger med i sag om svindel med dansk udbytteskat.

(Foto: © (Screenshot))

Det er ikke bare den britiske finansmand, Sanjay Shah, som ifølge danske myndigheder har haft snablen langt nede i den danske statskasse.

DR kan nu afsløre, at store, udenlandske finansinstitutter havde en finger med i spillet, da Skat fra 2012 til 2015 fejlagtigt udbetalte 12,7 milliarder kroner i refusion af udbytteskat til udenlandske rigmænd.

Ifølge en liste fra Kammeradvokaten, som DR er i besiddelse af, har 12 banker og selskaber været involveret i formodet svindel mod Danmark ved at udstede ejerbeviser, såkaldte 'Credit Advices.'

Disse Credit Advices har været vedlagt som dokumentation for, at udenlandske pensionskasser og selskaber havde krav på refusion af udbytteskat, som de ifølge danske myndigheder aldrig havde betalt.

Listen over banker og investeringsselskaber, der er involveret i svindlen mod Danmark, tæller blandt andre den sydafrikanske investeringsbank Investec, det amerikanske handelsselskab ED&F Man og den franske finanskoncern BNP Paribas.

Fagdirektør hos Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen vil ikke kommentere på de konkrete selskaber.

Men han siger generelt om den store sag om svindel med udbytteskat:

- Det er et kompliceret setup, hvor internationale kriminelle desværre dygtigt har benyttet sig af it-mæssige færdigheder til at kunne lave det her nummer blandt andet mod den danske stat.

Ejede over halvdelen af Mærsk

Skattestyrelsen har gennemgået tusindvis af ejerbeviser, som fra 2012 til 2015 blev indsendt som dokumentation på de refusionsblanketter, som krævede tilbagebetaling af udbytteskat.

Skulle disse ejerbeviser have talt sandt, så skulle svindelsagens 306 udenlandske pensionskasser og selskaber have ejet store dele af dansk erhvervsliv i årene, hvor svindlen stod på.

Da A. P. Møller Mærsk i 2014 betalte udbytte til sine ejere, fik de 306 selskaber refunderet udbytteskat svarende til, at de ejede over 50 procent af verdens største containerrederi.

Og da Danmarks mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk, i 2014 udbetalte udbytte, lå de udenlandske selskaber bag svindlen ifølge ejerbeviserne inde med aktier svarende til knap 60 procent af Novo Nordisks samlede værdi.

Skattestyrelsens analyse viser, at omkring 77 procent af al tilbageholdt udbytteskat fra 2012 til 2015 er sendt ud af landet til folk, der krævede den retur.

I 11 tilfælde, hvor et stort, dansk selskab har udloddet udbytte til sine aktionærer, har Skat refunderet flere penge, end der er røget i statskassen.

- Jeg er simpelthen dirrende vred over den groteske grådighed, som svindlerne og deres villige medhjælpere i de her store banker har udvist. Skatteborgerne er blevet svindlet for næsten 13 milliarder kroner, der blandt andet skulle være brugt til ældrepleje og skoler, siger Jesper Petersen, der er skatteordfører hos Socialdemokratiet.

Skattestyrelsens analyser er en væsentlig del af bevismaterialet i de hundredvis af civile retssager, som Skattestyrelsen i øjeblikket fører i en række lande for at hive noget af det tabte hjem.

Derfor vil fagdirektør i Skattestyrelsen Steen Bechmann Jacobsen ikke kommentere på oplysningerne i styrelsens egne analyser.

- Der er nu anlagt sager mod en meget stor kreds af personer og selskaber. At der nu er rejst sager mod over 400 selskaber og personer betyder, at sandsynligheden for, at vi får pengene igen, er langt større, siger han.

Skat har betalt ni milliarder kroner til Shah

Fire af selskaberne på Kammeradvokatens liste er ejet af den britiske finansmand Sanjay Shah, som derigennem tegner sig for formodet svindel for ni milliarder kroner.

De resterende 3,7 milliarder kroner er fordelt på forskellige aktører. En af dem er det amerikanske handelsselskab ED&F Man, der ifølge Kammeradvokatens liste har leveret dokumentation til amerikanske pensionsfonde, som dermed fejlagtigt har modtaget 583 millioner kroner fra den danske stat.

ED&F Man har over 7.000 ansatte og har selskaber i over 60 lande. Blandt andet i Danmark, hvor datterselskabet ED&F Man Terminals Denmark ejer bygninger på Esbjerg Havn for 8,3 millioner kroner.

Den formodede svindel mod Danmark er foregået via datterselskabet ED&F Man Capital Partners i London. Over for DR afviser selskabet at have handlet forkert.

- Da dette spørgsmål er genstand for en juridisk proces, er vi ikke i stand til at fremsætte yderligere bemærkninger på dette tidspunkt. Vi vil dog understrege, at ED&F Man Capital Markets ikke er sagsøgt for svigagtige forhold, og vi mener, at ED&F Man Capital Partners er blevet utilsigtet trukket ind i et vidtrækkende krav fra de danske skattemyndigheder, lyder det i en skriftlig kommentar.

Investec i både Danmark og Tyskland

Også den sydafrikanske investeringsbank Investec er involveret i den formodede svindel mod Danmark.

Banken har over 10.000 ansatte og forvalter omkring 1.360 milliarder kroner for blandt andre danske pensionsselskaber og fonde.

Dokumenterne i #CumExFiles viser, at Investec har været kraftigt involveret i såkaldte CumEx-handler i Tyskland, som går ud på at få refunderet en skat, som aldrig er blevet betalt.

I materialet kan man se, at Investec har stillet penge til rådighed for de enorme transaktioner, som har lokket det tyske skattevæsen til at udbetale enorme beløb til et internationalt netværk af finansfolk.

Via en fond ejer danske PKA blandt andre aktier i Investec.

Oplysningerne om at Investec er involveret i den danske sag om svindel med udbytteskat og samtidig optræder i tysk politiefterforskning af svindel med udbytteskat, bekymrer investeringsdirektør Michael Nellemann Pedersen:

- De oplysninger, DR har fundet frem til om Investec, er meget alvorlige, og selv om det er en lille investering, vi har i PKA, er det naturligvis noget, vi tager dybt seriøst. Nu vil vi i første omgang sætte selskabet på vores observationsliste og komme til bunds i sagen, siger han og fortsætter:

- Det er klart, at hvis Investec har omgået dansk eller udenlandsk lovgivning og fået udbetalt udbytteskat uberettiget, så kan vi ikke have noget samarbejde eller investeringer i selskabet.

Også BNP Paribas spiller ifølge de tusindvis af dokumenter CumEx-samarbejdet en central rolle i formodet svindel med udbytteskat i Tyskland.

I den danske sag tegner BNP Paribas sig ifølge Skattestyrelsen for falske ejerbeviser for 1,86 millioner kroner.

Investec og BNP Paribas har afvist at kommentere på oplysningerne i den danske sag.

Skatteminister Karsten Lauritzen ærgrer sig over nyheden om, at internationale investeringsbanker kan være involveret i svindelsagen mod Danmark.

- Hvis det er rigtigt er det selvfølgelig meget alvorligt, og så forventer jeg, at Bagmandspolitiet og Skattestyrelsen vil tage nye oplysninger med i deres granskning af den her sag, siger han.

Shahs talsmand: Skat nedtoner tab

Sanjay Shahs talsmand, Jack Irvine, mener, at de danske myndigheder underspiller store bankers rolle i svindlen mod Danmark.

- Bankerne har udført de her handler i årevis, så jeg mistænker deres andel til at være meget større, men det ville få Skat til at se endnu dummere ud, end de allerede gør, skriver Jack Irvine til DR.

Jesper Petersen opfordrer til at gå så langt som muligt for at drage de ansvarlige til ansvar.

- Vi skal gøre alt, hvad vi kan i Danmark og i samarbejde med andre lande, for at de penge kommer tilbage til fællesskabets kasse. Og at svindlerne, herunder bankerne, bliver straffet hårdt, siger han.

- Jeg bliver bekræftet i, at man kan ikke overlade markedet til sig selv, og tilsyneladende slet ikke bankerne, og så ellers forvente, at de opfører sig ansvarligt og moralsk. Her har store internationale banker ikke bare taget for store risici. De er simpelthen gået direkte efter at tage borgernes og velfærdssamfundets penge, siger han.