GUIDE: Sådan sikrer du dig mod falske udlejere

Vær grundig, se boligen og tjek udlejerens oplysninger, før du skriver under og betaler.

Der er kamp om lejlighederne i de større danske byer, og som boligsøgende skal du være hurtig, hvis du ser en lejlighed, du gerne vil have.

Det udnytter falske udlejere igen og igen og svindler sig til titusindvis af kroner - typisk ved at narre håbefulde boligsøgende til at overføre depositum og forudbetalt leje for boliger, der reelt slet ikke er på markedet.

- Det er klart, at jo mere desperat du er, jo mere blind er du også overfor de faresignaler, der ligger i de her falske annoncer, siger direktør i Akutbolig.dk, Daniel Juhl Mortensen.

DR’s forbrugerprogram Kontant fortalte torsdag om en stor sag, hvor seks personer er sigtet for svindel for over 400.000 kroner.

- De forurettede i den her sag har virkelig gjort et godt stykke arbejde i forhold til at sikre sig. De har været ude at se lejligheden, har overført til danske bankkonti, har fået en revisor til at kigge på lejekontrakten og gjort som man skal. Men den her sag er ret organiseret, og derfor er de desværre blevet snydt, siger vicepolitiinspektør Trine Møller fra Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet i Københavns Politi.

Tjek efter og vær grundig

Hun giver følgende gode råd til dig, der står og skal leje en bolig.

- Det er vigtigt, at du aldrig nogensinde overfører penge til udenlandske bankkonti og kommer ud og får fremvist lejligheden, finder ud af, om navn på postkasse stemmer overens med dørtelefon og navn på hoveddøren, siger Trine Møller.

Hun opfordrer boligsøgende til at tjekke, hvem der ejer den pågældende bolig på siden boligejer.dk. På den måde kan du kontakte vedkommende og sikre dig, at boligen rent faktisk er på markedet.

- Der er meget man skal gøre, men man bliver desværre nødt til at sikre sig, for bagmændene er ret organiserede i den her form for bedrageri, siger Trine Møller.

Flere gode råd

  • Betal aldrig husleje, depositum eller forudbetalt leje kontant eller via online betalingstjenester som Western Union, Mobile Pay eller lignende, da pengene ikke kan tilbageføres.

  • Pas på, hvis udlejer kræver penge under bordet eller vil mødes på et underligt sted.

  • Lad dig ikke presse af et godt tilbud. Hvis et det virker for godt til at være sandt, så er det det sikkert – For eksempel hvis en bolig er urealistisk billig i forhold til tilsvarende boliger i samme område. Brug din sunde fornuft og mavefornemmelse.

  • Finder du en lejlighed på en hjemmeside eller boligportal, så tjek siden – evt. på Trust Pilot og ring til personerne eller firmaet bag siden og krydscheck oplysningerne.

  • Vær opmærksom på annoncer med dansk annoncetekst, men hvor udlejeren kontakter dig på engelsk. Dette kan være tegn på snyd.

  • Pas på, hvis du modtager en sms fra en udlejer, hvor der er navn men ikke noget telefonnummer. Den form for sms sendes via websites og bliver blandt andet brugt af falske udlejere.

  • Skriv ikke under før udlejeren har skrevet under og tag dig god tid til at tjekke kontrakten.