Halvandet år i byggerod og 657.000 kroner fattigere sidder Jette Øhlenschlæger og hendes mand tilbage i et ufærdigt og ødelagt hus.
- Det her var vores drøm. Det skulle være godt, og det skulle lette vores hverdag. Men nu er det både blevet et økonomisk og et følelsesmæssigt problem for os. Vi kan ikke være glade for det, for det er ikke lavet ordentligt, siger Jette Øhlenschlæger.
Familien skal i sommeren 2016 have renoveret deres hus. Der skal blandt andet laves ny tilbygning, lofter, døre og badeværelse. De bruger det lokale håndværkerfirma Spangsbjerg Totalbyg. Et firma der slår sig op på godt håndværk og sikkerhed for kunderne.
- Vi har altid det gode solide håndværk i højsæde, så vores kundeprojekter bliver styret sikkert i mål, skriver firmaet på byggetilbud.dk.
Loftet ryger
Men for Jette Øhlenschlæger og hendes mand har oplevelsen været det stik modsatte.
Spangsbjerg Totalbyg stopper med at komme fra den ene dag til den anden og efterlader familien i halvfærdigt byggekaos.
- Vi skal blandt andet have nyt badeværelse på loftet, men de kan ikke få fald nok på faldstammen, så de er nødt til at rive det gamle loft ned. Vi bliver lovet, at det bliver sat op igen. Det sker så bare ikke, fortæller Jette Øhlenschlæger.
Tilbygningen kan rådne væk
Det ufærdige arbejde er dog langt fra det største problem. Det arbejde, håndværkerne når at lave, viser sig også at være fyldt med fejl. En syn og skønsrapport konstaterer i alt 24 fejl og mangler ved renoveringen. DR’s forbrugerprogram Kontant har fået byggesagkyndig Morten K. Mathiasen til at gennemgå rapporten, og han er ikke i tvivl.
- Det, vi ser her, er byggesjusk. Mange af de her ting er ikke bare lige at skifte en skrue eller male. Det er ret fundamentale fejl. For eksempel er fundamentet til tilbygningen lavet forkert, og det kan du ikke bare lige rette, siger han.
Konkret betyder fejlene på tilbygningen, at den kan rådne væk i løbet af få år på grund af fugtskader.
- Det er frustrerende. Børnene holder ikke børnefødselsdag, der hænger ledninger ned fra loftet, og der er ikke noget loft i vores forgang. Det er flovt. Det ligner jo en byggeplads, siger Jette Øhlenschlæger.
De blokerer os på telefonen
Hun og hendes mand er dog langt fra de eneste, der har problemer med Spangsbjerg Totalbyg.
Kim og Susan Iversen hyrer firmaet, da de skal have nye vinduer, ny altan og renoveret gavlen på deres hus. Også de bliver mødt af flotte ord og idéer til, hvor flot deres hus kan blive.
- Han er utrolig tiltalende og snakker for sin syge moster og viser os alle de her muligheder, siger Kim Iversen.
Men ligesom hos Jette Øhlenschlæger forlader Spangsbjerg Totalbyg ombygningen midt i det hele.
- Så tager han ikke telefonen, han reagerer ikke på mail. Vi begynder så at få fat på hans medarbejdere, men så blokerer de os på telefonen, for de må åbenbart ikke snakke med os, siger Kim Iversen, der har mistet 100.000 kroner på mødet med Mike Spangsbjerg Larsen.
- Jeg har det af helvede til. Det er frustrerende, når man tror, man skal gå og have det godt resten af sin tid, og så finder man ud af, at der er folk, der behandler andre som lort. Vi er førtidspensionister begge to. Vi skal du og finansiere det her, og det er ikke nemt på en pension, siger Kim Iversen.
Firmaet går konkurs
Jette Øhlenschlæger og hendes mand må også se langt efter deres penge. Retten i Sønderborg har tilkendt familien en erstatning på 293.000 kroner, men så går Spangsbjerg Totalbyg konkurs. Så i begge tilfælde ser pengene ud til at være tabt.
- Vi kan ikke gøre noget som helst. Vi får ikke en krone, der er ikke noget at komme efter, siger Kim Iversen.
DR’s forbrugerprogram Kontant har flere gange forsøgt at få en kommentar fra ejeren af Spangsbjerg Totalbyg, Mike Spangsbjerg Larsen, men han ønsker ikke at forholde sig til kritikken eller at stille op til interview.
- Jeg bliver rasende, for jeg synes, det er hans ansvar. Så må han vise sig som den mand, han påstår, han er og sige ok, vi skal have fundet ud af det her. Men det gør han ikke, siger Jette Øhlenschlæger.