Regionernes udgifter til private tandlæger er eksploderet

Trods forsøg på at få udgifterne ned ender stadig flere patienter i den dyre ende af rød, gul, grøn-ordningen.

Hvis din tandlæge har fortalt dig, at du har en aktiv tandsygdom, er du langt fra alene.

Hele 87 procent af patienterne hos de private tandlæger går rundt med behandlingskrævende tandsygdomme. Det viser tal fra Danske Regioner fra første halvår 2017.

Antallet af behandlinger er langt højere end forventet, og regionernes budgetter til tandlægeudgifter overskrides med 300 millioner kroner om året.

1. april 2015 indførte regionerne ellers rød, gul, grøn-ordningen, der guider forbrugerne i forhold til deres tænders sundhedstilstand, og hvor ofte de skal til tandlægen.

Ordningen blev netop lavet for at hjælpe forbrugerne til sundere tænder og for at styre de offentlige udgifter til tandlægerne.

Det går den stik modsatte vej

Efter første år med ordningen var 80 procent af kunderne endt i den røde eller gule kategori, der kræver behandling en eller flere gange om året. Derfor præciserede Sundhedsstyrelsen retningslinjerne i ordningen i juli 2016, fordi styrelsen mente, at flere burde være i den grønne kategori.

Men som de seneste tal viser, er udviklingen gået den stik modsatte vej.

- Når vi er i en situation, hvor stort set alle har tandproblemer, så er der måske en god grund til at se på, om der er ikke noget, der for alvor er ved at skride her, siger SF’s kandidat til regionsrådsvalget i Region Sydjylland, Villy Søvndal.

Han bakkes op af De Radikales kandidat i regionen, Nils Sjøberg.

- Det må være Danske Regioners opgave at sørge for, at vi får skabt nogle forhold, der hænger ordentligt sammen på tværs af alle regioner. Og når man i Tyskland kan sætte markedet frit, så kan man også gøre det i Danmark. Så behøver der ikke være kartellignende forhold, som der er i dag, siger Nils Sjøberg.

Den manglende konkurrence i branchen bemærkes også i rapporten ”Potentiale for øget konkurrence og besparelser i tandlægebranchen” fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der udkom 4. oktober i år. Rapporten konkluderer blandt andet, at patienterne risikerer at gå glip af billigere tandlægeydelser, og det offentlige kan gå glip af besparelser, som situationen er i dag.

Men Tandlægeforeningen afviser kritikken.

- Det tandlægerne reelt skal gøre, er at behandle, forebygge og kontrollere aktiv sygdom, og det er det, vi gør. Rød, gul grøn er en vejledning i hvordan tandlæger skal opføre sig fagligt korrekt. Hvad ville alternativet være? Patienten har jo aktiv sygdom, siger Tandlægeforeningens formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

Erkender problemet

Næstformand i Danske regioner og formand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), har tidligere kritiseret tandlægerne for at overbehandle deres patienter. Men Danske Regioner sidder i øjeblikket i forhandlinger med Tandlægeforeningen, og derfor er Stephanie Lose tilbageholdende med kommentarer i sagen.

- Lige nu er vi midt i overenskomstforhandlingerne mellem regionerne og tandlægerne, og man skal altid være varsom med, hvad man kommentarer på under sådan nogle forhandlinger, siger regionsrådsformanden.

Hun erkender dog, at de voldsomme budgetoverskridelser er et problem.

- Jeg ville da være et skarn, hvis jeg sagde, det var jublende lykkeligt, siger Stephanie Lose.

DR’s forbrugerprogram Kontant kigger i denne uge på prisen for at gå til tandlæge og undersøger konkurrencen på området.