Rodbehandling, fyldninger, kroner, bedøvelse og røntgenbilleder.
Det koster alt sammen, når du ligger i tandlægestolen, og det går rigtig godt for de danske tandlægeklinikker, der i gennemsnit har øget indtjeningen med 38 procent de seneste tre år.
Det viser tal, som analysefirmaet Bisnode har lavet for DR’s forbrugermagasin Kontant på baggrund af alle indsendte regnskaber fra landets tandlægeklinikker.
Det årlige overskud pr. klinik er i gennemsnit steget fra 539.000 kroner i 2014 til 747.000 kroner i 2016 før skat.
Nordjyderne holder for
Men tallene viser også, at der er store regionale forskelle på væksten i indtjeningen.
I Region Nordjylland er indtjeningen steget med hele 77 procent over den tre-årige periode. I de øvrige regioner er væksten som følger:
- •
Region Syddanmark: 46 procent.
- •
Region Midtjylland: 44 procent.
- •
Region Sjælland: 28 procent.
- •
Region Hovedstaden: 21 procent.
Konkurrencen er begrænset
I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har de også noteret sig, at det river i budgettet, når patienterne lukker munden op hos tandlægen. Styrelsen udkom i oktober med rapporten ”Potentiale for øget konkurrence og besparelser i tandlægebranchen”.
- Konkurrencen i tandlægebranchen i Danmark er begrænset, og konkurrencen kunne være bedre, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Adrian Lübbert, på baggrund af rapporten, der er ganske klar i beskrivelsen af den aktuelle problematik.
- Den manglende priskonkurrence kan gøre det sværere for nye aktører, eksempelvis udenlandske aktører, at komme ind på det danske tandlægemarked. Det kan også begrænse mulighederne for bedre og billigere tandlægeydelser i Danmark.
En af udfordringerne er ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at konkurrence på pris ”ikke er velset i det faglige miljø”.
Godt tilbud udløste klage
Det kender de alt til i tandlægekæden Plus1, der driver flere klinikker i hovedstadsområdet og forsøger at udfordre de gældende normer i branchen.
Det gør de blandt andet med et tilbud på en pakke med tandeftersyn, tandrensning, røntgenbilleder og individuel forebyggende behandling til 199 kroner.
Som det er i dag, vil en tilsvarende behandling ifølge tandlægeoverenskomsten koste 1130 kroner.
Men Københavns Tandlægeforening har med opbakning fra Tandlægeforeningen klaget over Plus1’s adfærd til det regionale samarbejdsudvalg. Og i juni 2017 afgjorde Landssamarbejdsudvalget, at tilbuddet er i strid med overenskomsten.
- Branchen bryder sig ikke om, at vi giver de her tilbud, for det har man ikke gjort tidligere, og der er en overenskomst, som regulerer de tilskud, man får, når man går til tandlæge, og den bestemmer, at vi ikke må give tilbud på basale tandlægeydelser, siger direktør i Plus1, Rune Kirkeby.
- Det er aftalt spil, og det er en form for kartel, og det er jo også det, Konkurrencestyrelsen påpeger, tilføjer han.
Hos Plus1 kører de deres tilbud alligevel, men må så vinke farvel til de offentlige tilskud.
- Når vi for eksempel kører tilbuddet til 199 kroner, får vi ikke tilskud fra staten. Så patienten sparer penge, og det offentlige sparer penge, siger Rune Kirkeby.
Formand: Vi konkurrerer på prisen
I Tandlægeforeningen mener de, at den form for tilbud er undergravende for de aftaler, der er indgået med Danske Regioner.
- Plus1 har ønsket at tilbyde overenskomstaftalte ydelser til en pris, der er lavere end overenskomsten. Det er vi nødt til at påtale, fordi hele fundamentet for en overenskomst falder jo, hvis man ikke overholder den aftale, vi har lavet med Danske Regioner, siger formand Freddie Sloth-Lisbjerg.
Han mener ikke, det forholder sig, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen beskriver i forhold til den manglende konkurrence.
- Hvis du kigger på den overenskomst vi har, og det er den, man er utilfreds med i Konkurrencestyrelsen, så består den delvist af en fastprisaftale, hvilket betyder, at du betaler det samme for din undersøgelse i København, som i Kolding, som i Varde. De mener ikke, der skal være faste priser på nogle af tandlægeydelserne, og den holdning kan man jo gerne have, men det er der rigtig meget patientsikkerhed i, siger Freddie Sloth-Lisbjerg og fastholder, at tandlægerne konkurrerer på livet løs.
- Jeg kan dokumentere, at tandlæger konkurrerer rigtig, rigtig meget på pris, siger han og afviser kategorisk, at der er aftalt spil, når det kommer til prisdannelsen tandlægerne imellem.
Men det er ikke kun patienterne, der bløder økonomisk. Antallet af behandlinger er langt højere end forventet, og de danske regioners budgetter til tandlægeudgifter overskrides med 300 millioner kroner om året.
Kontant borer i tandlægernes indtjening, og Jakob Illeborg giver konkurrencen på området et grundigt eftersyn og slår dørene ind til regionsrådsmøder og valgmøder for at få svar på, hvordan politikerne vil få styr på tandlægeområdet.