Lønstigninger udfordrer Stig og hans fabrik: ’Det er gift for os lige nu’

Overenskomster med højere løn er dårligt nyt for personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Stig Hellstern er direktør i Jydsk Emblem Fabrik. Han er ikke just begejstret for lønstigningerne i de nye overenskomster. (Foto: © Gustav Houe Dall - DR)

Stig Hellstern fisker et helt særligt dansk-ukrainsk venskabsflag op af en plastikbeholder, mens smilet breder sig i hans ansigt.

Mange folketingspolitikere har dem siddende i jakkesættet. Og nu har salget rundet 100.000.

- De går stadig som varmt brød, siger direktøren i Jydsk Emblem Fabrik i Malling lidt syd for Aarhus.

De ukrainsk-danske flag er populære. (Foto: © Gustav Houe Dall - DR)

Her har Stig Hellstern cirka 20 ansatte i produktionsafdelingen. Udover venskabsflag til jakkesæt fremstiller de også pokaler, emblemer og uniformstilbehør.

Flere af dem betragter han som personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Men Stig Hellstern får sværere ved at give lige præcis den type medarbejder en kontrakt i fremtiden – og det skyldes lønstigningerne i overenskomsterne.

- Vi tager ansvaret på os og prøver at få folk i arbejde, også dem, der har det lidt sværere, og udenlandsk arbejdskraft. Men på sigt vil det helt klart være noget, hvor vi må sige, at det har vi ikke råd til, siger Stig Hellstern.

Topøkonomer: Personer på kanten rammes

Ifølge økonomiprofessor Michael Svarer kan virksomheder ganske enkelt vurdere, at medarbejderens produktivitet ikke står mål med den højere løn, vedkommende nu skal have. Netop personer på kanten af arbejdsmarkedet er ellers stormet ud i job i de senere år.

På Jydsk Emblem Fabrik følger de grafikernes overenskomst, og Stig Hellsterns egne beregninger viser, at alene stigninger på to procent på pension og fritvalgskontoen vil give ham ekstra lønudgifter på 600.000 kroner.

Det er de lønstigninger, der er forhandlet på plads centralt i industriforliget. Derudover kan der komme yderligere lønstigninger som følge af lokale forhandlinger.

Men de fire procent isoleret giver Stig Hellstern problemer på kort sigt.

- Der er nogle typer af medarbejdere, som for eksempel kræver noget mere oplæring, og hvis vi skal spare nu, så tager vi den lette løsning. Og det er at ansætte nogle, der kan deres metier i forvejen, siger Stig Hellstern.

Men de her lønstigninger kan vel ikke komme bag på dig med det reallønstab, der har været på grund af inflationen. Kan du ikke sætte prisen på dine produkter op?

- Det er ikke så let i øjeblikket. Vores produkter er relativt prisfølsomme, siger Stig Hellstern, der understreger, at lønstigningerne ikke fører fyringer med sig:

- Men lønstigningerne kan tvinge os til et ansættelsesstop og til igen at skulle producere i Østeuropa, siger Stig Hellstern.

- Det er benzin på bålet

Dine regnskaber ser jo meget pæne ud, så hvorfor er det så stort et problem med lønstigninger?

- I princippet står vi i solskin og kigger ud mod horisonten. Og der er skyer og uvejr. Det er alt fra høj inflation, større arbejdsløshed, flere konkurser. Alt det vil måske ramme os. Og så er lønstigninger gift og benzin på bålet for os:

Buster Gram Hansen er ansat i produktionsafdelingen. (Foto: © Gustav Houe Dall - DR)

- Vi er lige kommet over corona, hvor vi var meget, meget hårdt ramt som virksomhed. Corona kostede os 25 millioner kroner i omsætning, siger Stig Hellstern.

En af hans ansatte er Buster Gram Hansen, der har en psykisk diagnose og taknemmelig for, at Jydsk Emblem Fabrik gav ham et fast arbejde. Han ser frem til lønstigninger.

- Jeg skal da også indrømme, at jeg ligesom mange andre har haft lidt småbøvl med økonomien grundet den her inflation, siger han.

Buster Gram Hansen ærgrer sig dog over, hvis lønstigningerne betyder, at andre udsatte personer ikke kan få den samme chance, som han fik i virksomheden.

- Det vil jo egentligt et eller andet sted være lidt synd, kan man sige, fordi det var jo ikke givet, at jeg skulle ansættes her, siger han.