Medier: Bagmænd fik milliardfradrag i hemmeligt forlig med Skattestyrelsen

I et forlig med bagmænd i sagen om svindel med udbytteskat har bagmænd fået lov at trække deres udgifter fra, skriver flere medier.

Nogle bagmænd har i en meget omtalt sag om svindel med dansk udbytteskat fået lov til at trække milliarder fra i det forlig, de har indgået med Skattestyrelsen, skriver Politiken og TV2. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Nogle bagmænd har i en meget omtalt sag om svindel med dansk udbytteskat fået lov til at trække milliarder fra i det forlig, de har indgået med Skattestyrelsen.

Det skriver Politiken og TV2, der sammen med tyske Süddeutsche Zeitung og det belgiske magasin Knack har fået fat i den 51 siders hemmeligstemplede forligsaftale.

Af den fremgår det, at de fik ikke de hidtil udmeldte 2,9 milliarder kroner ud af den danske statskasse, men derimod 4,1 milliard kroner.

Alligevel er det langtfra hele beløbet, som bliver betalt retur. I aftalen er Skattestyrelsen gået med til, at bagmændene skal betale 1,6 milliarder retur.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene har fået lov at trække deres udgifter i forbindelse med udførelsen af svindlen fra.

Ekspert: Absurd løsning

Den løsning er absurd, mener juraprofessor Eva Smith, der har læst forliget igennem. Ifølge hende er det "i høj grad stødende for retsfølelsen", at bagmændene har fået lov at trække udgifterne fra. Hun sammenligner fradraget med, at en person bryder ind i en villa, tager 20.000 kroner fra et pengeskab, men bliver taget af ejeren, som kræver sine penge retur:

- Så siger han: "Nej, nej, det kan du ikke få, fordi jeg har købt en skærebrænder, den kostede 2.000, og jeg har snakket med en ekspert i, hvordan man stopper jeres tyverialarm inden, og han vil have 4.000. Der var en, der holdt vagt for mig, han vil have 3.000, så de penge skal jo trækkes fra, siger hun til TV2.

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde i maj kunne fortælle, at der var indgået et forlig, blev det fortalt, at forligspartnerens andel i den formodede svindel løb op i et "beløb på samlet 2,9 milliarder" kroner.

Ifølge forligsdokumentet er det derimod "mere end 4,1 milliard kroner". Hverken det beløb eller muligheden for at trække udgifter fra blev nævnt under pressemødet.

- Der er altså ikke givet nogen former for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig, sagde Steen Bechmann Jacobsen, ansvarlig direktør i Skattestyrelsen, derimod dengang.

Svindlen skulle være sket fra 2012 til 2015, og i alt mener Skattestyrelsen, at den danske stat blev snydt for 12,7 milliarder kroner.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær, vil nu kalde skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd.

- Det her udgør et kæmpestort problem for danskernes retsfølelse. Almindelige danskere ville aldrig kunne forhandle sig frem til den slags rabat, siger han til Politiken.

Skattestyrelsen afviser

Sent onsdag aften skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse, at flere medier "bringer urigtige oplysninger og beskyldninger" i forbindelse med forliget.

Styrelsen fastholder at forliget drejer sig om de cirka 2,9 milliarder kroner som i alt 61 amerikanske pensionsplaner har søgt udbytteskatrefusion for.

Og den afviser, at der i forliget skulle indgå en positiv særbehandling i form af et skattefradrag til forligsparterne.

- Vi har ad flere omgange forklaret blandt andet TV2, hvordan dette – ret komplicerede – forlig er sat sammen, siger direktør i Skattestyrelsen Merete Agergaard i meddelelsen.

- Det lader dog ikke til, at det er lykkes. Måske fordi vi i vores kommunikation er nødt til at overholde både vores tavshedspligt og den fortrolighed, som forliget er bygget på, tilføjer hun.

/ritzau/

Opdateret med reaktion fra Skattestyrelsen.