Nemt: Hal din høje husleje ned

Bor du til leje. Så bør du undersøge, om du betaler for meget.

Nicklas Schiellerup og hans sambo gik til Lejernes LO, efter deres udlejer havde hævet den månedlige husleje til 9.500 kroner om måneden. Foto: Leif Seekjær Møller, reportage: Birgitte Wulf.

Omkring hver tredje lejer af et privat lejemål betaler for meget i husleje.

Det vurderer Lejernes Landsorganisation.

Men det er muligt at få presset lejen ned og spare store penge.

Det gør man ved at klage til Huslejenævnet gennem en lejeorganisation som Lejernes Landsorganisation.

Men tjek først, om der er noget at komme efter.

Før eller efter 1991

Er ejendommen taget i brug efter 1991, er der reelt ikke noget loft for, hvor meget din udlejer må kræve i leje.

Lejligheder i ejendomme taget i brug efter 1991, kan nemt koste 1.200 til 1.500 kroner per kvadratmeter om året, og det er meget svært at få ændret den aftalte leje i disse nyere ejendomme.

Er boligen til gengæld taget i brug før 1992, er der en grænse. Du kan få en fornemmelse af, om du betaler for meget ved at gå ind på tjekdinleje.dk.

Uanset hvor lejligheden ligger i landet, må udlejer som hovedregel ikke kræve mere end mellem 500 og 700 kroner per kvadratmeter om året, hvis lejligheden ikke er moderniseret med helt nyt eller nyere køkken og bad.

Er lejligheden derimod moderniseret, må udlejer kræve mellem 900 og 1.100 kroner per kvadratmeter per år i Aarhus og København, mens loftet er mellem 700 og 850 kroner i resten af landet.

Før eller efter 1991

Nicklas Schiellerup studerer i Aarhus og fik hurtigt og nemt sat sin husleje ned med 2.000 kroner om måneden, efter hans udlejer havde hævet lejen til 9.500 kroner om måneden for ham og hans sambo.

- Det tog næsten hele vores SU, siger Nicklas Schiellerup, der bor og studerer i Aarhus.

Men Lejernes LO førte hans sag ved Huslejenævnet, og så blev lejen sat ned.

Det første år

Har du sendt huslejen til huslejenævnet inden for det første år, du lejer lejemålet, vil nedsættelsen af huslejen virke med tilbagevirkende kraft. Udlejer skal altså betale dig penge tilbage.

Det gælder, selv om du har skrevet under på en højere leje i kontrakten.

Har du derimod boet i lejemålet mere end et år, før du får testet, om din husleje er fair, virker huslejenævnets afgørelse kun fremadrettet.

I dag kan DR Nyheder fortælle, at den gennemsnitlige husleje er steget 30 procent på 10 år. Det er næsten dobbelt så meget, som den almindelige prisudvikling.