Socialdemokraterne efter huslejehop: Vi mangler almene boliger

S vil have gang i byggeriet af almene boliger, mens DF vil undersøge huslejestigninger.

Socialdemokraterne vil have flere almene boliger. Det er måden at få reguleret huslejen ned, mener partiet. (Foto: © Òlafur Steinar Gestsson, Scanpix)

Det er dårlige nyheder, at den gennemsnitlige husleje over de seneste ti år er steget dobbelt så hurtigt som de almindelige priser, mener Socialdemokraterne.

- Det er med til at presse boligmarkedet på steder, hvor unge familier skal have mulighed for at bosætte sig, siger Benny Engelbrecht, der er fungerende politisk ordfører hos Socialdemokraterne.

- Vi skal helst ikke have ghettoer, hvor kun de meget velstillede kan bo.

Flere almene boliger

På ti år den gennemsnitlige husleje steget med 30 procent. Samtidig er det generelle prisindeks steget med 17 procent.

En af forklaringer er, at der bygges mange nye udlejningsejendomme, mens der bliver relativt færre almene boliger.

- I sidste ende bliver det så dyrt, at den almindelige betjent eller sygeplejerske ikke har råd til at bo i Aarhus eller København, siger Benny Engelbrecht.

- Derfor skal vi bygge flere almennyttige boliger.

Socialdemokraterne har en målsætning om, at hver fjerde nye udlejningsejendom helst skal være almennyttig.

- Kommunerne kan stille krav om, at mindst 25 procent af boligerne i ny-udstykkede boligområder skal være almennyttige. Det skal kommunerne være bedre til at udnytte, siger han.

DF: Ministeren skal undersøge

Dansk Folkepartis boligordfører, Merete Larsen, vil ikke drage konklusioner, før hun har fået ministeren på området, Ole Birk Olesen, på banen.

- Jeg vil bede ministeren om at få kigget nærmere på det her og undersøge, hvad årsagerne kan være. Jeg vil ikke udelukke, at der skal ændres noget i lovgivningen, men jeg kan heller ikke love, at der bliver lavet noget om, siger Merete Larsen.

- Det her kan være bekymrende. Men det er afhængig af årsagerne, siger hun.

Vil regulere Airbnb

Hun peger på en række mulige årsager til stigningerne i den gennemsnitlige husleje, blandt andet er det hendes vurdering, at den omfattende Airbnb-udlejning presser markedet op.

- Specielt i storbyerne kan Airbnb have en påvirking på huslejen. Her kan man tjene væsentligt mere på Airbnb end på en almindelig udlejning. Derfor mener jeg også, vi skal ind at regulere Airbnb, siger Merete Larsen.

Til efteråret starter forhandlingerne om ændringer i lejeloven. I den forbindelse vil Merete Larsen have ministeren til at redegøre for huslejestigningerne.

- Vi tager tallene med, men de skal undersøges nærmere. Jeg gætter på, at vi kan gå ind og regulere en smule på forskellige områder. Men jeg tror også, at udflytningsstrategien kan have en effekt på sigt, siger Merete Larsen.

Boligminister Ole Birk Olesen (LA) har afvist at medvirke grundet ferie.

OM TALLENE

  • Tallene bygger på Danmarks Statistiks årlige huslejeundersøgelse. Den omfatter 4.200 repræsentativt udvalgte boliger i Danmark. Og dækker både almene boliger og private udlejninger.

  • Tallene er renset for renoveringer, så huslejeforhøjelser som følge af forbedringer er trukket fra tallene.