Økonomikorrespondent: Derfor er høje andelsboligpriser farlige

Urealistiske vurderinger kan ramme din økonomi. DR’s økonomikorrespondent, Casper Schrøder, forklarer. 

Banker er nervøse for, at valuarer har givet urealistisk høje vurderinger på andelsboliger i storbyerne. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Priserne på andelsboliger er alt for ofte sat meget højt. Sådan lyder advarslen fra tre store banker, der ser de såkaldte valuar-vurderinger som grunden.

Flere valuarer sætter priserne langt højere, end bankerne vil sætte dem til, og nogle andelsboliger kan ende med urealistiske priser.

Advarslen kommer fra Nordea, Arbejdernes Landsbank og Sydbank.

Her er nogle af farerne ved de høje andelsboligpriser.

1

Risiko for at købe for dyrt

Hvis du skal ud at købe en andelsbolig, så er den største risiko, at du kommer til at købe for dyrt og taber en del af dine penge, fordi boligen senere viser sig at være langt mindre værd.

Det kan ende med store tab, der kan følge din privatøkonomi i mange år.

Da priserne på boliger generelt er steget gennem de seneste år, så kan det være svært at gennemskue, hvornår en andelsbolig er for dyrt prissat.

Hvis en andelsbolig er prissat af en valuar, betyder det ikke nødvendigvis, at den er for dyr. For der er også valuarer, der sætter værdierne realistisk. Men det er uden tvivl en god ide at undersøge, hvordan andelsboligforeningen er nået frem til prisen.

2

Skolelæreren og sygeplejersken skubbes ud

Har du en almindelig eller lav indkomst, kan du blive afskåret fra at købe en andelsbolig, fordi de er blevet for dyre.

Andelsboliger opstod ellers for mere end 100 år siden for at alle kunne få råd til en ordentlig bolig i byen, og i mange år var det ikke så dyrt at købe en andelsbolig.

I dag kan prisen på en lille andelslejlighed i en af landets store byer ofte være langt højere end et helt hus uden for byerne.

Med de høje valuarvurderinger kræver det i mange tilfælde en høj indkomst eller en stor opsparing at købe en andelsbolig. Dermed bliver mere almindelige indkomster som skolelæreren og sygeplejersken skubbet ud af de store byer.

Det er en udvikling, der har været i gang over de seneste årtier, men høje valuarvurderinger har på de seneste gjort det endnu dyrere.

3

Andelsbolig kan blive en gældsfælde

Ejer du en andelsbolig, der er blevet skruet op i pris, efter at du har købt den, så behøver det ikke at være noget problem. Du kan altid sælge til en pris, der er lavere end vurderingen.

Men du skal være opmærksom, hvis du har taget lån i friværdien i andelsboligen.

Din privatøkonomi kan komme under pres, hvis vurderingen fra valuaren viser sig at være for høj og skal sænkes, så du pludselig har mere gæld i banken, end din andelsbolig reelt viser sig at være værd.

Det var den situation, som mange kom i under finanskrisen, hvor boligpriserne faldt.