Politikere skændes om de stigende huslejer

På ti år er huslejen steget med op mod 41 procent i København, viser afgørelser fra huslejenævnene.

(© DR Nyheder.)

Niveauet for hvor høj en husleje, det er lovligt at tage for en renoveret lejlighed i København, er steget med op mod 41 procent på ti år.

Det viser en undersøgelse fra Lejernes Landsorganisation. Organisationen mener, der er hul i loven, der tillader at huslejerne stiger, selvom loven burde sikre det modsatte.

På Christiansborg er der delte meninger om den udvikling.

Socialdemokratiet vil have lavet loven om. Mens regeringen afviser at udviklingen er et problem.

Liberal Alliance: Naturlig stigning

Boligminister Ole Birk Olesen har ikke ønsket at medvirke i et interview. Men boligordføreren fra hans parti, Liberal Alliance, afviser kritikken fra lejerne.

Villum Christensen påpeger, at boligpriserne også er steget i perioden.

- Det er jo ekstremt, det vi er udsat for med stigninger på ejermarkedet. Og man skal huske på, at huslejenævnene ikke lever på en øde ø og bliver påvirket, siger Villum Christensen.

Ifølge ham er det naturligt, at huslejerne stiger.

- Vi ser jo, at boligerne bliver renoveret og bliver bedre. Og så bliver de også dyrere, det tror jeg er svært at undgå, mener boligordføreren fra Liberal Alliance.

Socialdemokratiet: Frygter opdelt samfund

Boligordfører fra Socialdemokratiet Kaare Dybvad er uenig.

- Det er jo et problem, hvis det bliver sådan, at man som almindelig lønmodtager ikke har mulighed for at bo i de større byer. Hvis huslejen stiger så meget, at vi får et opdelt samfund, hvor kun de rigeste har mulighed for at bo i byerne, mener Kaare Dybvad.

Der er planlagt en evaluering af lovgivningen for lejeboliger i det ny år. Og en bred forligskreds af partier har aftalt, at lovgivningen skal rettes til efter erfaringerne fra den seneste ændring af lovgivningen.

Kaare Dybvad vil tage de ny tal op mod boligminister Ole Birk Olesen (LA).

- Der er nogle problemer med lovgivningen på det privat udlejningsmarked. Og der har været ønske om at gøre noget ved det både hos udlejerne og hos lejerne. Det synes vi, at regeringen skulle til at se at få gjort noget ved, siger Kaare Dybvad.