Trods prisstigninger: Stadigt flere forældre køber lejligheder til deres børn

Mens salget af ejerlejligheder går tilbage, er der fortsat liv i forældrekøbene.

Selv om der bliver handlet færre ejerlejligheder, viser tal fra Boligsiden.dk, at der fortsat er gang i lejlighedssalget til forældre, såkaldte forældrekøb. (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

Om få timer får tusindvis af håbefulde unge besked om, om de er kommet ind på drømmestudiet.

Men drømmen om en studieplads kan hurtigt udvikle sig til et mareridt, når der skal opstøves en lejebolig på et presset marked i de store byer.

Hvis der altså ikke lige står en mor og far klar med nøglerne til en lejlighed i studiebyen, efter at 'de gamle' har begået et såkaldt forældrekøb.

Stigning på otte procent

Efter nogle år med voldsomme prisstigninger er salget af ejerlejligheder i de største byer gået markant tilbage i år. Men det afskrækker altså ikke forældres lyst til at købe lejligheder til deres børn.

Ifølge ejendomsmæglernes nyhedsside, Boligsiden.dk, blev der fra januar til april foretaget 314 forældrekøb i København, Aarhus, Odense og Aalborg. Det er en stigning på otte procent i forhold til sidste år.

- Min forventning var, at vi ville se en nedgang i antallet af forældrekøb i år. Primært fordi vi har nået ekstremt høje prisniveauer i landets studiebyer med København som frontløber, siger en overrasket boligøkonom Birgit Daetz til Boligsiden.dk.

Salget af ejerlejligheder falder

Ud over de vilde prisstigninger på ejerlejligheder har regeringen indført nye regler, der gør det sværere for husstande med høj gæld at finansiere køb af lejligheder.

Alt i alt har det givet en nedgang i omsætningen af lejligheder i især København og Aarhus, hvor salget er faldet 17 procent i forhold til første halvår sidste år.

Men der kan alligevel være god forretning i at investere i en lejlighed i en af landets store byer.

- Priserne på lejeboliger er ekstremt høje i studiebyerne. Samtidig er renten lav, og sammenholder man udgifterne, kan det i nogle tilfælde være en bedre forretning at købe en ejerlejlighed til sin søn eller datter frem for at leje, hvis man har en stor friværdi i sin egen bolig.

- Med et forældrekøb kan barnet som lejer desuden få boligstøtte, og er der tale om en delelejlighed, bliver lejeindtægten ikke beskattet, hvis barnet udlejer et værelse, siger Birgit Daetz.

Lejlighederne, der ifølge Boligsiden.dk's beregninger er handlet som forældrekøb i år, er solgt til en gennemsnitlig pris på 1,7 millioner kroner.

Tallene

  • Boligsiden.dk står bag tallene, som er baseret på boligejere, der har købt en ejerlejlighed ud over deres helårsbolig.

  • Forældrekøbet er defineret som værende en ejerlejlighed på mindre end 75 kvm med en maks.pris på 3 mio. kr.

  • Ejeren må ikke eje flere lejligheder på én gang, således at købere med investering som formål undgås i statistikken.

  • Kommunerne Frederiksberg, København, Aalborg, Aarhus og Odense indgår i opgørelsen.

  • Kilde: Boligsiden.dk