Det skal du holde øje med under dagens Støjberg-samråd

Skiftende forklaringer, manglende dokumentation og en kamplysten opposition er blandt overskrifterne inden samrådet med udlændingeminister Inger Støjberg.

Inger Støjberg under samrådet torsdag den 1. juni 2017, som blev indkaldt efter beslutningen om at adskille alle ægtepar på asylcentre, hvor den ene ægtefælle er under 18 år. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Brød Inger Støjberg (V) med åbne øjne loven, da hun sidste år beordrede alle asylpar adskilt, hvis den ene part var under 18 år?

Det spørgsmål skal igen vendes og drejes, når udlændinge- og integrationsministeren i dag klokken 09.30 skal igennem endnu et samråd i sagen, hvor Folketingets Ombudsmand allerede har vurderet, at Støjbergs instruks fra februar 2016 om at adskille alle par var ulovlig.

Det er en samlet rød blok, som efter det første maratonsamråd 1. juni – der varede i omkring fem timer – har ønsket flere svar fra Inger Støjberg.

På dagens samråd vil Socialdemokratiet og de øvrige partier især interessere sig for, om Inger Støjberg på noget tidspunkt i forløbet blev advaret af sine egne embedsmænd eller Justitsministeriets jurister om, at praksissen med at adskille alle asylpar var ulovlig. (Støjberg rettede først ind, efter at Folketingets Ombudsmand tidligere i år konkluderede, at den praksis var ulovlig.)

- Det vigtigste for os er at finde ud af, om ulovlighederne blev begået, fordi embedsmændene ikke advarede ministeren, eller fordi ministeren pålagde det overfor sine embedsmænd, siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

Skiftende forklaringer

Inger Støjbergs skiftende forklaringer i sagen vil også på ny blive sat under lup på dagens samråd.

I maj sagde hun, at instruksen om at adskille alle asylpar var blevet vurderet lovlig i ministeriet, men på samrådet 1. juni, sagde hun, at den slet ikke var blevet vurderet, fordi der ifølge ministeren var tale om en pressemeddelelse.

Det undrede oppositionen, fordi pressemeddelelsen hidtil var blevet omtalt som ministerens instruks. Men på samrådet 1. juni sagde Inger Støjberg imidlertid, at hun aldrig havde sendt nogen instruks ud, og at der i stedet altså var tale om en pressemeddelelse.

Hun sagde samtidig, at Udlændingestyrelsen samme dag fik en mundtlig orientering om, at styrelsen ikke skulle følge ministerens officielle meddelelse om at adskille alle par, men derimod fortsat lade visse par blive sammen.

En sådan mundtlig besked er dog aldrig ført til referat nogen steder, og denne manglende dokumentation vil også blive et gennemgående tema på dagens samråd.

- Enhver, der følger denne sag, kan se, at Inger Støjbergs forklaringer ikke hænger sammen, og at den ulovlige administration, der har været i den danske regering igennem længere tid, enten skyldes, at vi har et komplet udueligt embedsværk, som ikke kender til de mest elementære forvaltningsregler, siger Mattias Tesfaye.

- Eller også har vi en minister, som bevidst og med åbne øjne har brudt loven. Og jeg har meget svært ved at forestille mig det første, siger han.

’Lyver overfor Folketinget’

For Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er det vigtigste at få boret i på dagens samråd ligeledes, hvad der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet op til, at Inger Støjberg sendte sin instruks ud, samt ministerens skiftende forklaringer til Folketinget.

- På sidste samråd kom Støjberg jo pludselig med en helt ny forklaring, og alt i denne sag stritter simpelthen. Hun har sagt så mange ting, som simpelthen er modstridende, og hvor begge dele ikke kan være sandt, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er dybt alvorligt, fordi vi har en minister, som faktisk lyver overfor Folketinget. Det er i strid med ministeransvarlighedsloven, og alt tyder på, at hun har brudt loven med vilje, siger hun.

Fredet af DF

Alternativets Josephine Fock vil også have Inger Støjberg til at forholde sig til sine modstridende forklaringer.

Hun efterlyser samtidig noget selvransagelse fra partierne i blå blok, som fortsat holder hånden under Inger Støjberg.

- Vi har nu fået dokumentation for, at den måde, Inger Støjberg har administreret på, var ulovlig. Hun har adskilt de her par uden først at foretage en individuel høring, som man skal ifølge forvaltningsloven, siger Josephine Fock.

- Vi skal først og fremmest forsøge at få Inger Støjberg til at erkende det her, og jeg er dybt overrasket over, at resten af de blå partier – både V, K og LA – ikke er mere interesserede i at sørge for, at vi følger de demokratiske principper. Vi har både en grundlov og en ministeransvarlighedslov, og det er helt grotesk, at de bliver ved med at bakke hende op, siger hun.

Selvom partierne i rød blok er oprørte, så kan ministeren indtil videre tage det roligt. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, har tidligere gjort det klart, at partiet hverken vil kritisere eller vælte Inger Støjberg. Dermed har ministeren fortsat et flertal i Folketinget bag sig.

Samrådet 1. juni varede som nævnt i omkring fem timer. Så lang tid kommer dagens samråd ikke til at vare, da der er sat en såkaldt bagkant på to timer.

Inger Støjberg har ikke ønsket at udtale sig forud for samrådet.

Du kan følge samrådet live her på dr.dk fra kl. 9.15.