Mens nogle kommuner har nul planlagte lukkedage, har andre kommuner over 20 årlige lukkedage i kalenderen.
Der er altså stadig stor forskel på antallet af lukkedage fra kommune til kommune, viser en ny opgørelse fra Børne- og Socialministeriet baseret på indberetninger fra kommunerne selv.
Ifølge børne- og socialminister Mai Mercado (K) er den forskel bekymrende.
- Hvis der er rigtig mange lukkedage i ens kommune, så kan det være svært at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen, og jeg tror på, vi skal gå i retningen af at skabe mere fleksibilitet og altså ikke mindre fleksibilitet, siger hun.
Lukkedage sparer kommunen penge
I Holbæk Kommune er der 19 lukkedage om året, og pengene rækker ikke til at have færre, siger formand for udvalget Læring og Trivsel i Holbæk Kommune, Lars Dinesen.
- For at være ærlig, så har det jo været en spareøvelse, men samtidig også bedst udnyttelse af de ressourcer, man har på området, siger han.
Kommunerne skal tilbyde alternativ pasning af børnene, når institutionerne har lukket, men det er Hedi Arming Andersen, der er mor til et tvillingepar i en børnehave i Holbæk, ikke interesseret i.
- Det vil jeg ikke byde mine børn. Niko, vores lille tvillingesøn, han er et meget forsigtigt barn og bliver meget utryg, hvis han ikke er i vante omgivelser, siger hun.
Derfor tager Heidi Arming Andersen normalt fri fra arbejdet som køkkenassistent eller holder ferie, når institutionen er lukket. I øjeblikket er hun dog ledig, men hun er stadig frustreret over lukkedagene.
- Vi er nødt til at planlægge vores sommerferie eller juleferie eller hvad som helst, hvor de har lukket, og hvor det er dyrest at komme ud at rejse for eksempel, siger hun.
Minister: Familielivet skal tilgodeses
På Christiansborg anerkender børne- og socialminister Mai Mercado ikke argumentet om, at økonomien i nogle kommuner spænder ben for at have færre lukkedage.
- Det vigtigste for kommunerne må være at sikre, at man har en kernevelfærd, og det at få passet sine børn er kernevelfærd, siger hun.
Men ifølge Lars Dinesen fra Holbæk Kommune, så er det svært at gøre det anderledes.
- I en kommune skal vi have alle ressourcer til at hænge sammen. Lige nu kan vi ikke gøre noget, det er bare sådan, siger han.
Færre lukkedage er en god investering i Sorø Kommune
I Holbæk Kommunes nabo Sorø Kommune mener borgmester, Gert Jørgensen (K), at det er en prioriteringssag. Her har kommunen kun fire lukkedage om året.
- Vi har valgt at prioritere og være en attraktiv kommune for børn og familier og for erhvervslivet, siger han.
Gert Jørgensen oplever, at netop det har stor betydning for, om familier, der vil flytte ud af København, vælger Sorø Kommune at bo i.
- Familien kan planlægge deres egen ferie, uden at være afhængig af, hvornår dagsinstitutionen er lukket, og så har de bedre mulighed for at passe arbejdet, siger han.
Det er også en fordel for arbejdsgiverne i kommunen.
- Erhvervslivet får noget mere fleksibelt arbejdskraft, hvor medarbejderne ikke nødvendigvis skal holde ferie på samme tid, siger Gert Jørgensen.
Større institutioner er en fordel
Mai Mercardo mener, at flere kommuner bør lade sig inspirere af Sorø Kommune.
- Vi kan jo se, det kan lade sig gøre. Der er kommuner, der har helt ned til nul lukkedage og som kan finde ud af at organisere det på en ordentlig måde, siger hun.
I Holbæk Kommune har man mange mindre dagsinstitutioner, og derfor er der mange institutioner med få børn i ferieperioderne. Derfor mener udvalgsformand fra Holbæk Kommune, Lars Dinesen, at det er nødvendigt med lukkedage i nogle institutioner og så samle børnene i andre.
- Det giver altså god mening, at vi ikke har tomme institutioner, hvor der er fem børn, der skal passes, og vi skal holde institutionen åben, siger han.
Men Lars Dinesen kan godt se, det kan være et problem med antallet af lukkedage for forældrene.
- Specielt når vi kigger på vores landdistrikter, så kan der godt være temmelig lang afstand mellem institutionerne.