Jens Rohde forklarer Blackstone-drama: Ministeren må lære det politiske håndværk

Boligminister afviser Rohdes beskyldninger og frygter løse hensigtserklæringer i blå aftale.

De Radikales Jens Rohde lavede i går aftes en aftale uden om regeringen. Først i eftermiddag vil han præsentere det konkrete indhold. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Stemningen mellem den socialdemokratiske regering og støttepartiet Radikale Venstre er spændt, efter at boligminister Kaare Dybvad (S) i går kastede forhandlingshåndklædet i ringen.

Han opgav på regeringens vegne foreløbig at lave en aftale om regulering af boligmarkedet, som skal stoppe udenlandske kapitalfondes spekulation i hurtige investeringer.

Kaare Dybvads bekymringer vender vi tilbage til i bunden af artiklen. Først til gårsdagens dramatiske radikale enegang udenom regeringen.

For i går aftes præsenterede De Radikales boligordfører, Jens Rohde, en enighed – et forståelsespapir, som han selv kaldte det – med samtlige de borgerlige partier. Indholdet vil partierne først fortælle om i eftermiddag.

Jens Rohde fastholder dog, at der ikke er den store forskel på de blå partiers aftale og så det, der var enighed om i forhandlingslokalet hos boligministeren.

- Den er stort set ikke anderledes. Jeg synes, at ministeren skulle lære sig sit håndværk. Politik handler ikke om at have ret. Politik handler om at få ret, siger Jens Rohde og fortsætter:

- Hvis man skal have ret i et demokrati, så skal man bøje sig ind mod hinanden. Så er det ikke sådan, at alle partier bare spiser det, ministeren kommer med.

Spekulantstop eller ej

Diskussionen om aftalen har særligt handlet om den såkaldte karensperiode, som du kan læse mere om i artiklen her. Jens Rohde erkender, at perioden har givet anledning til en armlægning i forhandlingerne.

- Vi har krævet, at hvis man vil lave noget dybdegående på boligmarkedet, så skal det være bredt. For boligmarkedet handler ikke kun om boligmarkedet. Det handler om dine og mine pensionspenge. For dem, der ejer de fleste af bygningerne, er pensionskasserne. Det handler om finanssektoren. Derfor skal man sørge for brede forlig.

- Det har ministeren enten ikke evnet, eller også har han ikke villet lave det. Det er ham, der smider nøglerne, siger Jens Rohde og fortsætter:

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke på noget tidspunkt har været begejstrede for karensperioden, for den bremser energiinvesteringerne i vores boligmasse. Navnlig de gamle bygninger trænger til det.

Ekspert: Perioden har en effekt

Regeringen har fastholdt, at en karensperiode er forudsætningen for at holde de udenlandske ejendomsspekulanter ude af markedet.

En påstand, som boligøkonom Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter blåstemplede i går eftermiddags. Her sagde den uvildige ekspert, at hvis en boligaftale bliver gennemført uden en karensperiode, så tror han ikke, det vil bremse eksempelvis Blackstone.

Men den køber Jens Rohde ikke.

- Jeg har svært ved at se, at en syv år lang karensperiode vil forhindre udenlandske kapitalfonde i at købe danske ejendomme. Det giver jo ingen mening. Det forhindrer dem på ingen måde. Så det har ikke nogen effekt.

De Radikale og partierne i blå blok indledte her til eftermiddag forhandlinger om et indgreb mod spekulation i lejeboliger efter at forhandlingerne bredt i Folketinget om et indgreb mod spekulation i lejeboliger er brudt sammen hos boligministeren. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

Men argumentet er, at en karensperiode vil have den effekt, at der ikke er hurtige penge at hente. Man kan ikke lave en 'hit’n’run' og så trække pengene ud?

- Det er rigtigt nok. Men det er der stort set heller ikke nogen, der gør. Vi har stillet ministeren det spørgsmål – hvor mange handler det drejer sig om. Det har han ikke kunnet svare på, for det kan man ikke opgøre.

Radikale foreslog brandbeskatning af spekulanter

Så der er ikke brug for et lovindgreb, fordi der ikke er spekulationsopkøb?

- Der er brug for et lovindgreb, der sikrer lejerne deres rettigheder. Sikrer, at de ikke bliver presset ud af deres boliger. Sikrer, at man ikke kan lave ublu huslejestigninger. Sikrer hurtigere sagsbehandlingstider i huslejenævnene.

Kaare Dybvad insisterer på, at en karensperiode er nødvendig for at sikre sig imod den amerikanske kapitalfond Blackstone. Hvad foreslår I, hvis det ikke er en karensperiode?

- Er det ikke sjovt, at der har siddet et ekspertudvalg i halvandet år og udarbejdet flere modeller for, hvordan man kan lave et indgreb? Ikke et eneste af de forslag arbejder med en karensperiode. Det er noget, der er kommet i ministerens hoved.

- Vi har foreslået, at vi kunne arbejde med en skattemæssig holdingperiode, så man – hvis man sælger sin bygning indenfor det første år efter en § 5, stk 2- renovering - så tager vi 80 procent af overskuddet. Andet år 70 procent. Tredje år 60 procent og så fremdeles.

Men det vil regeringen jo ikke, fordi det vil gå ud over Skat?

- Prøv lige at tænke det argument igennem. Hvis det skulle holde, når vi laver finanslov, så er vi ilde stedt. Så synes jeg, at regeringen skulle ofre alle resurserne på, at vi kan lave Skat. Vi har trods alt et nogenlunde velfungerende skattesystem, så det argument køber jeg ikke.

Men det har du købt på et tidspunkt i forhandlingerne?

- Jamen, det er fordi, jeg ikke stiller ultimative krav i forhandlingerne, siger Jens Rohde.

Minister frygter løse hensigtserklæringer i blå aftale

Så skal vi tilbage til boligministeren, der efter Jens Rohdes interview i P1 Morgen svarer på kritikken.

Ministeren kalder effekten af en karensperiode for "helt åbenlys" og henviser til "Danmarks førende uafhængige ekspert, Curt Liliegreen, der i går over for DR Nyheder fastholdt, at en karensperiode vil fortrænge Blackstone fra ejendomsmarkedet.

- Så det stoler jeg selvfølgelig på, siger Kaare Dybvad.

Jens Rohdes kritik af, at en karensperiode ikke var en del af anbefalingerne fra ekspertgruppen bag forslag til at ændre § 5 stk. 2 i boligreguleringsloven, køber ministeren heller ikke.

- De frarådede det jo ikke. Kommissoriet havde til opgave at se på nogle specifikke ting.

Men de tog jo slet ikke stilling til en karensperiode?

- Nej, der er en række ting, som de ikke kiggede på. Det blev lavet under den tidligere regering. Det er klart, at det var et kompromis mellem partierne, hvad de skulle se på.

Bryder De Radikale med forståelsespapiret, hvis de laver en aftale, som ikke bremser Blackstone?

- Det er jo en partilederdiskussion. Det er over min lønramme. Jeg har fået en konkret opgave. Det har jeg fundet en konkret løsning til, som ikke vil ramme andelsboligerne, siger Kaare Dybvad.

De blå partier fremlægger deres egen aftale i eftermiddag på Christiansborg. Den aftale vil Kaare Dybvad følge med i. Men han vil ikke på forhånd tage stilling til, om forhandlingerne skal genåbnes.

- Jeg må se, hvad det handler om. Før jeg ved, hvad det drejer sig om, er det svært at reagere på det. Men jeg håber, at det er konkret på for eksempel klima-spørgsmålet. Hvis det skal være en aftale, så må det ikke være nogle løse hensigtserklæringer, siger Kaare Dybvad.

Opdateret klokken 10.08 med kommentar fra boligminister Kaare Dybvad (S).